Tiltrængt investering skal løfte den nationale cybersikkerhed

Cybertruslen mod Danmark er alvorlig, og vi er aktuelt ikke gode nok til at dæmme op for de mange angreb, der dagligt sker. Det vil regeringen nu tage hånd om med ny national cyberstrategi, som trods mange gode takter også har et par alvorlige mangler, mener brancheorganisationen IT-Branchen.

40 procent af de små og mellemstore virksomheder har i dag et manglende sikkerhedssetup, og det gør dem sårbare overfor en lange række cyberangreb. Nu er de kommet i fokus i regeringens nye strategi for cybersikkerhed. Foto: 123RF.

24.12.2021

SCM.dk

Med 270 mio. kr. fordelt på 34 sikkerhedsinitiativer vil regeringen med deres Nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed løfte den nationale cybersikkerhed. Og med god grund, mener IT-Branchen.

46 procent af de samfundskritiske it-systemer i staten er ifølge Digitaliseringsstyrelsen i utilstrækkelig tilstand på grund af manglende sikkerhed og 40 procent af de danske SMV’er har et utilstrækkeligt digitalt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil.

”Med den nye strategi erkender regeringen, at cybersikkerheden i Danmark er altafgørende for vores samfund, men at den desværre også er utilstrækkelig i forhold til de angreb, der dagligt rammer virksomheder, myndigheder og borgere. Så det er godt og nødvendigt med et nationalt fokus og flere midler til området”, siger Bjarke Alling, der er formand for IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg og koncerndirektør i Liga Aps.

Især danske SMV’er skal have et løft. I strategien skriver regeringen, at de cirka 300.000 danske SMV’er skal have styr på sikkerheden, da et angreb kan have store omkostninger for den enkelte virksomhed, for eksempel gennem tabt omsætning.

Læs også: IT-chefer nedtoner regelmæssigt cybertrusler

Det kan i yderste konsekvens betyde, at en virksomhed mister sit forretningsgrundlag og må dreje nøglen om.

”40 procent af de små og mellemstore virksomheder har i dag et manglende sikkerhedssetup, og det gør dem sårbare overfor en lange række cyberangreb. Derfor er det positivt, at der nu afsættes flere penge til mere rådgivning, hotlines og erfaringsudveksling på dette område”, udtaler Bjarke Alling.

Helt konkret ønsker regeringen at øge viden om og opmærksomhed på digital sikkerhed blandt virksomhedernes ledelser, medarbejdere og rådgivere, for eksempel revisorer og bankrådgivere. Derudover skal særligt SMV’er have bedre adgang til effektive og brugervenlige værktøjer, som de kan bruge til at løfte deres digitale sikkerhedsniveau.

Kommunerne mangler i den nationale strategi

Selvom der er mange vigtige og gode initiativer i strategien, er der desværre også mangler i den.

”I strategien står staten nævnt flere gange, men det er problematisk, at kommunerne ikke i højere grad er tænkt ind i den nationale strategi. For de bliver angrebet i mindst lige så høj grad som alle andre. Skal vi have en bred og god cyberstrategi, er vi nødt til at have alle med”, forklarer Bjarke Alling.

Samtidig mangler der nogle tydelige succesmål, så man kan se, om effekten af strategien er opnået og klare konsekvenser for dem, der ikke lever op til strategien.

”Det haster med at få styrket det samlede danske cyberforsvar. Så vi havde nok håbet, at strategien havde indeholdt nogle mere klare og bindende mål”, siger Bjarke Alling.

- KCP

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.02.2024SCM.dk

ICS vil chikane og mobning til livs

22.02.2024SCM.dk

NGO: Lange udsigter til grøn skibsfart

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens hjælper robotter med at passe på dyr og mennesker

14.02.2024SCM.dk

Inspirationsdag skal hjælpe med overblik over robotteknologi

14.02.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

13.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Vigtig opdatering på e-fakturering i Polen

13.02.2024SCM.dk

NIS2-hammeren rammer snart, men myndigheder og danske virksomheder halter efter

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup