Ting der taler sammen

Der er mange muligheder og rigtig mange penge i det avancerede mærkningsfænomen Industrial Internet of Things. En rapport siger 90 og en anden 125 billioner kroner inden for de næste 10-15 år. Men hvad er IoT for en størrelse, og hvad kan det?

29.04.2015

SCM.dk

Først var der internettet. Så var der tingens internet (Internet of Things), og nu kommer industritingenes internet (Industrial Internet of Things). Industritingenes internet har potentiale til at løfte den globale økonomi med cirka 90 billioner (altså 9.000 milliarder) kroner frem mod 2030, vurderer ny rapport fra Accenture og World Economic Forum. Gartner forudsiger, at mere end 20 procent af alle opsamlinger af kundedata i 2017 vil blive anvendt i IoT.

Læs også: Her er de fem vigtigste it-trends for virksomheder i 2015

Udviklingen vil også forandre det verdensbillede, vi kender, siger DI ITEK, Dansk Industris brancheforening for it. På samme måde som internet gradvist har gjort det siden 1995, det sidste spring drevet af den accelererende udbredelse af smartphones og tablets.

Vandpumper, der giver besked om mængden af vand, der pumpes igennem, og samtidig modtager information om behovet for vand på vej og tilpasser pumpeeffekten efter det. Det er blot en af de nyudviklinger, Grundfos arbejder med som del af fremtidens udvikling i ”Industrial Internet of things” (IIoT), og det er blot ét eksempel på, hvordan vi i fremtiden i stigende grad vil se fysiske ting, der er koblet sammen og udveksler informationer.

”Alt kan og vil blive forandret. Alle typer virksomheder risikerer at blive udkonkurreret, og alle kan komme til at tjene store summer. Det er virkelig industrirevolutionen 4.0, og virksomheder, politikere, forskningsinstitutioner, uddannelsessystemet og alle andre skal lægge sig i selen for at sikre Danmark en god position i konkurrencen”, siger branchedirektør Adam Lebech, DI ITEK i en artikel på DI’s hjemmeside.

Men IIoT er stadig i en modningsproces. Internettet i form af www begyndte i 1995 og er først rigtig for alvor ved at være bredt ud i samfunds- og erhvervsliv i disse år. Det har været en rejse, som for mange pionerer har vist sig at vare meget længere tid end forventet. På samme måde er IIoT en rejse eller evolution, der kommer til at tage tid.

Hvad er IIoT?
IoT er ifølge ChainLink Research ”sammenkoblingen af objekter i et intelligent netværk samt de egenskaber og services det skaber”. Analysehuset går et skridt videre og deler fænomenet op i tre fænomener: 

  • IoT som teknologi. 
  • IoT som applikation. 
  • IoT som et markedsføringsfænomen.

Bill McBeath fra ChainLink Research påpeger, at IoT er en konvergens eller sammensmeltning af en række teknologier, og at sammensmeltningsprocessen allerede har stået på i mange år. Det handler om den markante reduktion i priser for teknologier som GPS, WIFI, smartphones, mikroprocessorer, passive RFID-tags etc. Om modning af integration og standarder, den allestedsnærværende og trådløse netforbindelse og lette implementering af teknologierne.

Omkostningerne til de fleste teknologier, der i dag muliggør IoT, kostede for ti år siden 1000’er af dollars, mens de i dag koster ganske få dollars. Efterhånden som prisen nærmer sig det bare ingenting, vil IoT-egenskaber blive bygget ind i flere og flere fysiske objekter – og tingens internet begynder at tage fart.

Hvad er nytteværdien?
Men teknologi er naturligvis ikke pointen med IoT. Det er det, vi kan bruge det til, som er det interessante. Faktisk har IoT været på arbejde i en del år inden for olieboringer, sporing og registrering af køretøjer, trailere og containere samt telemedicin. Men vi er nu vidne til en eksplosion af forskellige applikationer, og potentielle fremtidsapplikationer vil ifølge Bill McBeath berøre stort set alle aspekter af vores tilværelse.

IoT som teknologi og applikation har altså udviklet sig gradvis i de sidste årtier, men Bill McBeath påpeger, at der nu sker en voldsom bølge af IoT som markedsføring. Mange gigantvirksomheder som IBM, Cisco, GE, Intel, Microsoft, SAP, Oracle, HP, Amazon, AT&T, Apple med flere investerer i øjeblikket store summer i markedsføring af IoT og IIoT. Det er her, det store skift sker lige nu.

”Der er massive muligheder og store gevinster at hente i det industrielle internet”, lyder det i rapporten ”The industrial internet” fra Boston Consulting Group (BCG). BCG peger for eksempel på, at produktions- og procesindustrivirksomheder med maskiner og udstyr, der helst skal være kørende hele tiden og undgå nedetid, kan hente store gevinster. IIoT-tenologi kan forsyne disse virksomheder med det BCG kalder ”predictive-maintenance service”, altså forudsigelser af hvornår systematisk vedligehold vil være smart at udføre, så maskinernes pålidelighed og oppetid bliver styrket.

BCG nævner leverandøren af HVAC-systemer til styring af indeklima Trane, der et datterselskab i Ingersoll-Rand-koncernen, som eksempel. Tranes anlæg er udstyret med sensorer, der tillader Rand at løse næsten en tredjedel af kundeproblemer via fjernbetjening. Der eksisterer masser af leverandører af udstyr og systemer, som med stor fordel kan analysere data hentet via sensorer eller chips implanteret i kunders udstyr med henblik på at optimere serviceringen af udstyret hos kunderne. Det kan ifølge BCG styrke kundernes produktivitet med op til 30 procent.

BCG peger også på, at der er masser af udfordringer med at folde potentialet ud for leverandører af udstyr, og at det kræver et fokusskift fra ingeniørorienteret produktudvikling til også at fokusere på dataopsamling, dataanalysekompetencer og serviceforretning.

Hvor modent er markedet?
I Grundfos er IIoT blevet en del af den overordnede prioritering af forsknings- og udviklingsmidlerne, men CIO Jens Hartmann understreger, at prioriteringen af udviklingen er baseret på en samtidig vurdering af markedsudviklingen.

”Der er mange muligheder inden for området, og man kunne let blive fristet til at udvikle endnu mere. Men der skal være en balance mellem udvikling og salg af intelligente produkter. Vi skal jo ikke bruge penge på at udvikle løsninger, som vi ikke kan få solgt. Derfor foregår udviklingen i tæt samarbejde mellem forsknings- og salgsafdelingen og vores kunder”, siger Jens Hartmann til DI ITEK i en artikel på DI’s hjemmeside.

Læs også: Verizon lancerer ny portal til Internet of Things

Foreløbig har Grundfos især fokuseret på to retninger. Den ene er udvikling af løsninger, der letter kunder og installatørers arbejde. Det sker for eksempel gennem apps, der giver hurtig og let adgang til teknisk information og ud fra tekniske specifikationer kan give kunden den optimale pumpe til den funktion, den skal udfylde.

”Den anden, som jeg tror, er den, der vil udvikle sig mest, er pumper, der leverer big data om energiforbrug, vandgennemstrømning og andre parametre, der kan bruges til at optimere for eksempel spildevandshåndtering og varme- og elforbrug”, fortæller Jens Hartmann.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

09.05.2024SCM.dk

På bar bund med håndtering af e-affald

08.05.2024SCM.dk

Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

08.05.2024Columbus

Sponseret

Potentialet i AI er enormt – men det kræver en indsats på flere fronter at indløse det

07.05.2024SCM.dk

Robotter klarer lakeringsprocessen i fin stil

06.05.2024SCM.dk

Alle kan nu få adgang til satellitdata om jordens tilstand

03.05.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Linerless Labelprint - Den miljøvenlige labelløsning

03.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Cobots sparer Carlsbergs medarbejdere for nedslidning

03.05.2024SCM.dk

Cybersikkerhed er en klar konkurrencefordel

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup