Transport på vandvejene vinder frem

Mere og mere gods bliver transporteret af kanaler og langs Nordsø-kysten i Belgien og Holland. Konceptet kaldes Short Sea Shipping, og potentialet er stort, vurderer fag- og branchefolk.

Havnen i Gent er et vigtig knudepunkt for regionens Shortsea-aktivitet. Foto: Flickr/NextGenPhoto.

26.10.2015

SCM.dk

I slutningen af september var SCM.dk til transport- og logistikmesse i Antwerpen i Belgien, og blandt de emner, der blev diskuteret på flere af standene i Antwerp Expos højloftede haller, var konceptet Shortsea Shipping, der i al sin enkelhed handler om godstransport på kanaler og i Nordsøen langs den belgiske og hollandske kyst, der er hjemsted nogle af Europas største havne i form af bl.a. Zeebrugge og Rotterdam.

Læs også: Øget konkurrence på sejlads mellem Sverige og England

Transportformen er forholdsvis billig og også ganske miljørigtig, fordi eksempelvis en 120 meter lang flodpram kan medtage ganske store mængder gods med et relativt lille brændstofforbrug. Omvendt har konceptet også nogle indlysende begrænsninger i form af forholdsvis lave hastigheder og nødvendigheden af tilslutning ved både start- og slutdestinationer.

Alligevel er Shortsea Shipping som metode i klar fremgang i regionen, forklarer Willy de Decker, formand for organisationen Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen.

”Det er en mere bæredygtig transportform end nutidens lastbiler, og selvom kanalnetværket naturligvis ikke er ligeså fintmasket som vejnettet, så viser best practice at det godt kan betale sig. Fra 1999 til 2014 er godsmængden, der bliver transporteret maritimt steget med 60 procent til 143 mio. ton, og vi er i dialog med masser af lokale SMV’er for at fastholde den udvikling,” siger Willy de Decker, og fortsætter:

”Vi gør meget for at promovere konceptet både lokalt og længere ude i Europa. Eksempelvis arrangerede vi i 2008 et ’løb’ mellem et skib og en lastbil fra Rotterdam til Istanbul, og her nået lastbilen godt nok frem to dage før skibet, men den var til gengæld også dyrere og mindre brændstofeffektiv pr. kilo gods. Så på den baggrund kan man sige, at det er et prioriteringsspørgsmål for virksomhederne, når de skal vælge transportform,” siger Willy de Decker.

Pålidelig transportform
Han bliver bakket op af en af regionens store aktører på speditionsområdet, Marc Geerts, der er direktør (og tredje generation) i transportfirmaet Corneel Geerts, som bl.a. opererer på ruten Zeebrugge-Esbjerg-Göteborg.

”Vi oplever en fin stigning i efterspørgslen på Shortsea Shipping. Det er en pålidelig, økonomisk rentabel og effektiv transportform for en masse af vores kunder, både via kanalerne her i regionen og i Nordsøen. Det gør så også, at konkurrencen er stigende, men det kommer jo kunderne til gode, fordi hele systemet bliver mere fleksibelt,” siger Marc Geerts.

Samme tendens mærker man i en af regionens mellemstore havne, i Gent, hvor de relativt korte ture er den dominerende handelsform.

Læs også: Nyt containerregulativ på vej

”Vi er små på containere, sammenlignet med fx Rotterdam, men på Shortsea er vi en vigtig aktør. 70 procent af vores aktivitet kommer herfra, bl.a. gennem DFDS og Volvo, som er blandt vores store kunder. Omkring to tredjedele af vores Shortsea-kontakt er med Skandinavien og Baltikum, og både her og i trafikken til England oplever vi god vækst for tiden. Faktisk står vi overfor en større udbygning, hvor vi vil skabe plads til både et virksomhedscluster og mere skibstrafik, primært RoRo,” fortæller kommerciel direktør i Port of Ghent, Frédéric de Vreese.

I Danmark er DFDS den største aktør i Shortsea-kategorien med i alt 19 forskellige RoRo-ruter i Nord- og Østersøen, samt fire over den engelske kanal med i alt 50 daglige afgange.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

19.06.2024SCM.dk

DI Transport får ny bestyrelsesleder

14.06.2024SCM.dk

Alt for få elvarebiler på vejene - målet er langt væk

14.06.2024SCM.dk

Grøn omstilling af forsyningskæder kræver samarbejde på tværs af grænser

13.06.2024SCM.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

12.06.2024SCM.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup