Transport på vandvejene vinder frem

Mere og mere gods bliver transporteret af kanaler og langs Nordsø-kysten i Belgien og Holland. Konceptet kaldes Short Sea Shipping, og potentialet er stort, vurderer fag- og branchefolk.

Havnen i Gent er et vigtig knudepunkt for regionens Shortsea-aktivitet. Foto: Flickr/NextGenPhoto.

26.10.2015

SCM.dk

I slutningen af september var SCM.dk til transport- og logistikmesse i Antwerpen i Belgien, og blandt de emner, der blev diskuteret på flere af standene i Antwerp Expos højloftede haller, var konceptet Shortsea Shipping, der i al sin enkelhed handler om godstransport på kanaler og i Nordsøen langs den belgiske og hollandske kyst, der er hjemsted nogle af Europas største havne i form af bl.a. Zeebrugge og Rotterdam.

Læs også: Øget konkurrence på sejlads mellem Sverige og England

Transportformen er forholdsvis billig og også ganske miljørigtig, fordi eksempelvis en 120 meter lang flodpram kan medtage ganske store mængder gods med et relativt lille brændstofforbrug. Omvendt har konceptet også nogle indlysende begrænsninger i form af forholdsvis lave hastigheder og nødvendigheden af tilslutning ved både start- og slutdestinationer.

Alligevel er Shortsea Shipping som metode i klar fremgang i regionen, forklarer Willy de Decker, formand for organisationen Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen.

”Det er en mere bæredygtig transportform end nutidens lastbiler, og selvom kanalnetværket naturligvis ikke er ligeså fintmasket som vejnettet, så viser best practice at det godt kan betale sig. Fra 1999 til 2014 er godsmængden, der bliver transporteret maritimt steget med 60 procent til 143 mio. ton, og vi er i dialog med masser af lokale SMV’er for at fastholde den udvikling,” siger Willy de Decker, og fortsætter:

”Vi gør meget for at promovere konceptet både lokalt og længere ude i Europa. Eksempelvis arrangerede vi i 2008 et ’løb’ mellem et skib og en lastbil fra Rotterdam til Istanbul, og her nået lastbilen godt nok frem to dage før skibet, men den var til gengæld også dyrere og mindre brændstofeffektiv pr. kilo gods. Så på den baggrund kan man sige, at det er et prioriteringsspørgsmål for virksomhederne, når de skal vælge transportform,” siger Willy de Decker.

Pålidelig transportform
Han bliver bakket op af en af regionens store aktører på speditionsområdet, Marc Geerts, der er direktør (og tredje generation) i transportfirmaet Corneel Geerts, som bl.a. opererer på ruten Zeebrugge-Esbjerg-Göteborg.

”Vi oplever en fin stigning i efterspørgslen på Shortsea Shipping. Det er en pålidelig, økonomisk rentabel og effektiv transportform for en masse af vores kunder, både via kanalerne her i regionen og i Nordsøen. Det gør så også, at konkurrencen er stigende, men det kommer jo kunderne til gode, fordi hele systemet bliver mere fleksibelt,” siger Marc Geerts.

Samme tendens mærker man i en af regionens mellemstore havne, i Gent, hvor de relativt korte ture er den dominerende handelsform.

Læs også: Nyt containerregulativ på vej

”Vi er små på containere, sammenlignet med fx Rotterdam, men på Shortsea er vi en vigtig aktør. 70 procent af vores aktivitet kommer herfra, bl.a. gennem DFDS og Volvo, som er blandt vores store kunder. Omkring to tredjedele af vores Shortsea-kontakt er med Skandinavien og Baltikum, og både her og i trafikken til England oplever vi god vækst for tiden. Faktisk står vi overfor en større udbygning, hvor vi vil skabe plads til både et virksomhedscluster og mere skibstrafik, primært RoRo,” fortæller kommerciel direktør i Port of Ghent, Frédéric de Vreese.

I Danmark er DFDS den største aktør i Shortsea-kategorien med i alt 19 forskellige RoRo-ruter i Nord- og Østersøen, samt fire over den engelske kanal med i alt 50 daglige afgange.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.02.2024SCM.dk

Flere håndværkere har en højere indkomst end akademikere

20.02.2024SCM.dk

Blue Water øger fokus på Afrika

19.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Københavns Maskinservice får hjælp af digitale prisskilte

15.02.2024TrueCommerce

Sponseret

SAP Excellence Day 2024

14.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Mød os på Retail Ready 2024!

13.02.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Ilva case - Slimstock Nordic

12.02.2024Blue Yonder

Sponseret

Blue Yonder Acquires Flexis, a Leader in Manufacturing and Supply Chain Planning Technology

12.02.2024SCM.dk

EU har sat kursen for grøn industri

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Consafe Logistics
Webinar
4 strategies to prepare your warehouse for 2024

In today's business environment, disruptions occur twice as often as four decades ago, adding complexity. Successfully navigating these changes gives companies a competitive edge. What does this mean for warehouse management, and how can warehouses stay ahead proactively?

Dato

21.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup