Ungarsk fabrik får hjælp af mobile robotter fra Fyn

Mangel på hænder og forældet materialehåndteringssystem fik TE Connnecivitys fabrik i Ungarn til at investere i seks logistikrobotter fra fynske MiR. Robotterne har gjort de logistiske processer på den ungarske leverandør til tyske bilmærker hurtigere og mere produktive.

”Den autonome drift gør AMR’er langt mere fleksible, hvilket er afgørende for moderne produktionsmiljøer”, fortæller Gábor Miszler, optimeringsanalytiker hos TE Connectivity. Foto: MiR..

11.10.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

TE Connectivity producerer komponenter til blandt andet Volkswagen eller Mercedes. Fabrikken i den ungarske by Esztergom er en del af et globalt netværk på 140 underleverandører til bilindustrien. Fabrikkens interne materialehåndteringssystem, der producerer et tocifret millionantal færdige produkter om dagen, understøttes nu af en flåde på seks MiR200 autonome mobile robotter (AMR’er) leveret af Mobile Industrial Robots. Robotterne har gjort de logistiske processer hurtigere og medført en øget produktivitet, hvor hele robotflåden på fabrikken håndteres effektivt med MiR Fleet-softwaren.

Mangel på arbejdskraft, især lagerarbejdere, og problemer med et forældet materiale- håndteringssystem gjorde det nødvendigt at finde nye måder løse logistikopgaverne på i virksomheden TE Connnecivitys fabrik i Ungarn.

Første skridt mod I4.0
Fabrikken producerer elektriske stik, konnektorer, kabinetter og andre komponenter til bilproduktion, og ledelsen besluttede at indrette sin produktion efter principperne i industri 4.0, hvor den digitale verden og den fysiske produktion smelter sammen og automationsgraden øges. Det første skridt henimod realiseringen af koncernens industri 4.0 strategi blev at automatisere den interne logistik med seks autonome mobile robotter fra MiR.

Valget stod mellem førerløse trucks, også kaldet AGV’er, og AMR.

Gábor Miszler

Det var vigtigt for TE Connectivity at få en fleksibel løsning til materialehåndtering, som kunne fungere på fabrikkens smalle gange og passager, og som let kunne ændres i takt med, at transportopgaverne ændrede sig. Løsningen skulle samtidig fungere i et miljø med masser af trafik af råmaterialer, færdige produkter samt de mange medarbejdere, der færdes på fabrikken.

AGV eller AMR?
”Valget stod mellem førerløse trucks, også kaldet AGV’er, og AMR”, fortæller Gábor Miszler, optimeringsanalytiker hos TE Connectivity og uddyber:

”Da vi begyndte at lede efter en løsning, var AGV-markedet i fremgang, og AMR-systemer var stadig ukendte. AGV’er kræver generelt en mere fast infrastruktur såsom magnetbånd på gulvet eller kabler under overfladen, og derfor er de ikke det bedste valg i et dynamisk miljø. Den autonome drift gør AMR’er langt mere fleksible, hvilket er afgørende for moderne produktionsmiljøer. Da vi først havde opdaget MiR, var det næste trin at finde en lokal forhandler. VFP Systems Ltd. viste sig at være en meget pålidelig partner gennem hele processen. I starten af projektet hjalp de os med at definere vores endnu ret vage idéer og finde den ideelle robotløsning”.

“Den største fordel ved MiR-robotterne er, at de er i stand til at navigere uden særlige markeringer på gulvet eller installation af styringshardware. Det gør dem lette at tilpasse til de dynamiske miljøer på vores mere end 100 lokationer”, siger Roberto Lu, VP technology hos TE Connectivity. Foto: MiR..

TE Connectivitys fabrik i Esztergom købte en flåde af seks MiR200-robotter til primært at udføre to opgaver. Fem af MiR-robotterne transporterer råvarer, komponenter og færdige produkter mellem lageret og de enkelte produktionsafdelinger. TE Connectivity bruger tilbehør til MiR-robotterne fra ROEQ, såsom Cart 300E-vogne og docking-stationer, der fungerer gnidningsløst sammen med MiR-robotterne.

LÆS OGSÅ: Mobile robotter er en voksende del af lagerautomation

Den sjette MiR200-robot arbejder i en fuldautomatisk applikation med et særligt skræddersyet modul påmonteret. Der er tale om en automatisk pakkestation ved siden af en sprøjtestøbemaskine. Pakkestationen tæller antallet af færdigproducerede produkter og kalder automatisk på MiR-robotten, når beholderen er fyldt. Som led i opgaven henter MiR200 en tom beholder, og udskifter den med den fyldte beholder, som den transporterer til lageret. Når en medarbejder har sat robotten op og i gang direkte via MiR Fleet-softwaren, er der ikke brug for nogen menneskelig indblanding på noget tidspunkt. Denne proces er en prototype på et fuldautomatiseret lagersystem, der nu afprøves i en produktion i drift.

Om TE Connectivity

TE Connectivity er en teknologi- og fremstillingsvirksomhed til en værdi af 90 milliarder kroner, der stræber mod at skabe en mere sikker, bæredygtig og produktiv fremtid med relationer på et højere niveau. Som globalt førende er virksomheden til stede i hele verden med deres medarbejdere, kunder, teknikcentre og produktionsenheder. Deres produkter har understøttet udviklingen af transport-, industri- og kommunikationsbranchen i mere end 75 år.

På TE Connectivitys fabrik i Esztergom med næsten 1.600 medarbejdere fremstiller de komponenter til bilindustrien, der er designet til at sikre, at køretøjer fungerer ordentligt, og til at levere komfort- og sikkerhedsservices. Som medlem af TE Connectivitys netværk bestående af 140 lande, mener de, det er ekstremt vigtigt at betjene deres kunder på det højest mulige teknologiske niveau. De lægger stor vægt på den løbende udvikling, da TE Connectivitys og medarbejdernes engagement er afgørende for at opnå en kultur uden ulykker og bæredygtige processer.

Under casestudiet på TE Connectivitys fabrik i Esztergom blev alle coronarelaterede bestemmelser overholdt.

Udforskning af nye egenskaber
Den primære fordel ved AMR er deres ekstreme fleksibilitet, idet de kan udstyres med forskellige topmoduler afhængigt af den ønskede opgave. TE Connectivity bruger topmoduler med skabe, reoler og transportbånd, men har også eksperimenteret med trækkroge. Løbende test vil identificere yderligere anvendelsesmuligheder med AMR’er.

“Projektet startede oprindeligt som en simpel investering i intern logistik, men med tiden er det blevet et bredere pilotprogram”, siger Gábor Schvamberger, logistikanalytiker hos TE Connectivity.

”Vores mål er at finde den mest effektive teknologiske løsning, der også kan implementeres andre steder i vores globale koncern. I den forbindelse arbejder vi tæt sammen med MiR og den ungarske forhandler om at teste nye robotløsninger, som stadig er under udvikling. For eksempel tester vi et system, der anvender software baseret på kunstig intelligens og webkameraer til at hjælpe med navigationen af robotter i en produktion. Vi anvender adskillige typer af robotter på samme tid, og med AI-teknologi er MiR-robotterne i stand til at registrere, hvis en anden robot, der ikke er en AMR, befinder sig i området, så kollisioner undgås”.

LÆS OGSÅ: Cobotterne kommer drønende – men de overtager ikke lageret

En anden vigtig fordel ved AMR’er er, at MiR-robotterne ikke krævede nogen ændringer i indretningen af produktionsområdet, efter at læsse-/aflæsningsområderne og ladestationerne til robotterne var installeret.

Medarbejderne hurtigt i gang
Lagerarbejderne, der anvender MiR200’erne hver dag, har modtaget grundlæggende instruktion i at planlægge transporten og betjene robotterne. I øjeblikket er to medarbejdere fra hvert skift blevet uddannet, og der er planer om at indføre en mere avanceret programmeringsoplæring, herunder om kortlægning og opgavetildeling.

”Ærlig kommunikation og vedholdenhed har hjulpet medarbejderne til at acceptere at arbejde ved siden af robotterne. Da de begyndte at bruge robotterne, indså de hvilken værdi, teknologien tilfører fabrikken”, siger Gábor Miszler.

Effektiv styring med MiR Fleet
MiR Fleet-softwaren gør det lettere at styre robotflåden og uddanne personalet. Når den grundlæggende opsætning og programmeringsopgaverne er på plads, kan medarbejderne let lære, hvordan AMR’erne bruges dagligt via et brugervenligt interface. Softwaren styrer og prioriterer og koordinerer robotternes missioner i et givent område, og overvåger samtidig opladningsniveauerne.

”Ærlig kommunikation og vedholdenhed har hjulpet medarbejderne til at acceptere at arbejde ved siden af robotterne. Da de begyndte at bruge robotterne, indså de hvilken værdi, teknologien tilfører fabrikken”, siger Gábor Miszler, optimeringsanalytiker hos TE Connectivity. Foto: MiR..

Globalt samarbejde
Esztergom er ikke den eneste TE Connectivity-fabrik, der anvender MiR-robotter. Via et globalt samarbejde overvåger og evaluerer et lokalt team de automatiseringsprojekter, der gennemføres på de forskellige lokationer, inklusive den ungarske fabrik.

“Den største fordel ved MiR-robotterne er, at de er i stand til at navigere uden særlige markeringer på gulvet eller installation af styringshardware. Det gør dem lette at tilpasse til de dynamiske miljøer på vores mere end 100 lokationer”, siger Roberto Lu, VP technology hos TE Connectivity. ”Esztergom er en af de vigtigste lokationer i AMR-programmet. Personalet her har gjort et fremragende stykke arbejde”.

Investering i fremtiden
Partnerskabet mellem TE Connectivity og MiR omfatter flere robotprojekter, der har til formål at fuldautomatisere de interne materialehåndteringsprocesser.

Se video om løsningen

Se video om løsningen på den ungarske fabrik her.

Robotterne arbejder ubesværet, er lette at programmere og sparer medarbejderne for trættende opgaver. Resultatet er, at de interne logistikprocesser er blevet betydeligt hurtigere. “Det er ingen hemmelighed, at med MiR-robotterne har vi investeret i fremtiden og truffet en særdeles god beslutning”, tilføjer Miszler.

”Det, vi har opnået, motiverer os bestemt til at gå videre med automatisering. Vores nye produktionshal, der er under opførelse i øjeblikket, er designet med en indretning, der allerede er optimal i forhold til robotter. Vi ønsker at udbygge den automatiske sprøjtestøbeteknologi og automatisere materialehåndteringen og oplagringen yderligere ved at bruge robotterne til stadig flere opgaver”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

24.05.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Brugbare og realistiske ROI-beregninger giver effektive investeringer

23.05.2024Zetes

Sponseret

Mediq benytter lagerløsning ZetesMedea for optimeret plukkeproce

23.05.2024Axacon A/S

Sponseret

Tjek om jeres manuelle processer er for dyre

21.05.2024KNAPP A/S

Sponseret

Hvad er intralogistik?

17.05.2024SCM.dk

Verdion køber kæmpe grund til nyt lager i Sverige

02.05.2024SCM.dk

Intelligente logistikløsninger til produktion af insektprotein

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup