Verdenspremiere: Selvkørende lastbil i drift på offentlig vej i Sverige

Som den første af sin slags på verdensplan er en selvkørende lastbil uden førerhus klar til kommerciel drift på offentlig vej. Bilen fra Einride kører mellem DB Schenkers anlæg i svenske Jönköping, og selvom strækningen er kort, så er skridtet stort, lyder det.

T-poden blev officielt sat på landevejen i Jönköbing onsdag d. 15. maj. Foto: Einride/DB Schenker.

16.05.2019

SCM.dk

Ifølge de to partnere bag, så er den lille lastbil intet mindre end en verdenspremiere. Ikke alene er den fuldt elektriske, den er nemlig også selvkørende på niveau 4 – det næsthøjeste – og uden førerhus, som man kender det fra normale lastbiler. Derfor starter man også i det små.

https://www.linkedin.com/embed/feed/update/urn:li:ugcPost:6534695748880093184

”Det er vigtigt at gå langsomt frem. Det her er en mulighed for at skaffe viden om en ny teknologi, og det er et skridt på vejen i vores omstilling till et bæredygtigt transportsystem. Elektrificering og automation er definitivt fremtiden, og vi vil være en del af den teknikudvikling og se, hvilke muligheder og udfordringer den bærer med sig”, siger direktør for DB Schenker Cluster Sweden, Denmark, Iceland, Mats Grundius.

Også fra Einrides side er man godt tilfredse med udviklingen. Selskabet er således i dialog om mulige partnerskaber med store leverandører, der kan hjælpe med at opskalere produktionen og ordreleveringer, ligesom man ikke udelukker fremtidige aftaler med store lastbilfabrikanter.

”Denne tilladelse til kørsel på offentlig vej er en stor milepæl, og den er et skridt i retning af at kommercialisere autonom teknologi på vejene”, siger CEO Robert Falck til Reuters og tilføjer, at han håber på man kan lande en aftale med en fabrikant i løbet af næste år.

Ingen grund til uro – flere biler på vej
At de selvkørende lastbiler vil påvirke fremtiden, er der ingen tvivl om, ikke mindst for chaufførernes vedkommende. I forbindelse med, at Einride og DB Schenker introducerede sine planer, har der da også været en vis uro blandt netop chaufførerne, som frygter for deres arbejde, men det er der ingen grund til, lyder det.

”Det er virkelig ikke sådan jeg ser det. For det første skal vi have uddannede chauffører som overvåger køretøjerne og kan overtage kontrollen af dem, hvis det er nødvendigt. Jeg ser fremtidens langturschauffører som en del af et team, der arbejder i et kontrolrum, hvor T-poderne overvåges og hvor man har et beredskab for at overtage styringen, når situationen kræver det. For det andet har jeg svært ved at se, at et sådant køretøj skulle kunne udføre distributionstrafik, fordi selve kørslen af lastbilen jo kun er en lille del af arbejdet”, siger Mats Grundius.

Netop det sidste forhold gør, at T-podens arbejdsradius indtil videre er begrænset til korte ruter, som på Schenkers interne tur, hvor der er personale klar i begge ender til at fylde og tømme. På længere strækninger vil motorveje uden modkørende trafik være den mest oplagte opgave for bilerne.

Om T-poden

  • Kapacitet: 15 standardpaller, svarende til 15 kvadratmeter
  • Længde: Cirka syv meter
  • Vægt: 20 ton med fuld last
  • Batteri: Batteriets kapacitet er 200 kWh. En opladning rækker 200 km.

Udover Schenker har Einride ordrer fra tyske Lidl, det svenske distributionsselskab Svenska Retursystem og fem detailvirksomheder på Fortune 500-indekset, hvilket understøtter ambitionen om at have 200 køretøjer i drift inden udgangen af 2020.

Læs også: Rapport: Digital lastbilkørsel er på vej

Ifølge Robert Falck vil Einride ansøge om flere tilladelser til ruter på offentlige veje i løbet af næste år, hvor man også satser på at udvide i USA, som han til Reuters kalder ”ground zero for autonome køretøjer”, og det første marked, hvor teknologien for alvor vil vokse.

-AK

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Tidligere Maersk-chef får toppost i Ørsted

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

23.02.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

22.02.2024SCM.dk

Robotindustri mødes om AI, den grønne omstilling og fremtidens arbejdsmarked

21.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Derfor bør du opgradere din On-Premise-løsning

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens hjælper robotter med at passe på dyr og mennesker

14.02.2024SCM.dk

Inspirationsdag skal hjælpe med overblik over robotteknologi

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup