Vi skal blive klogere på fangst og lagring af CO₂

Vi skal have mindre CO₂ i atmosfæren, så klimaforandringerne kan blive bremset. En metode er at fange det fra skorstene og lagre det dybt nede i jorden. Men hvad betyder det at fange og lagre CO₂? Det vil virksomheder, fonde og eksperter gøre os klogere på.

Danmark har ambitiøse klimamål. I 2030 skal de danske udledninger af CO₂ reduceres med 70 procent i forhold til år 1990. For at nå i mål er det nødvendigt at bruge en lang række af teknologier. Her spiller fangst og lagring af CO₂ en vigtig rolle. Foto: Ørsted

04.06.2024

SCM.dk

Danmark skal udlede mindre CO₂, hvis vi skal være med til at sænke temperaturen i verden, og på den måde bremse klimaforandringerne. Derfor bliver der sat vindmøller og solceller op og kraftværker går væk fra at brænde kul og andre fossile brændsler. De steder, hvor det stadig er nødvendigt at udlede CO₂, for at kunne sikre danskerne strøm i kontakten, byggematerialer og varme på radiatoren er der også hjælp at hente. Det er muligt at fange CO₂ fra skorstene og gemme den dybt nede i jorden. Det er det man kalder CCS eller Carbon Capture and Storage.

Selvom vi i Danmark allerede er godt i gang med at bygge, er det ukendt for mange, at man kan fange og lagre af CO₂. Derfor er en lang række private og offentlige organisationer fra hele landet samt Novo Nordisk Fonden gået sammen med forskere og eksperter om at lave en hjemmeside om fangst og lagring af CO₂. Den kan findes på www.co2idybden.dk og bygger på viden fra officielle kilder og myndigheder. Tanken bag hjemmesiden er, at den skal gøre danskerne klogere på fangst og lagring af CO₂.

”Det er afgørende for at bremse klimaforandringerne, at vi tager CO₂ ud af ligningen, hvor det er muligt. CO₂-fangst og lagring er ikke en ny teknologi, men i løbet af de næste årtier vil det blive mere synligt. I Novo Nordisk Fonden er vi optaget af, at teknologi ikke kun skal være for forskere og fagfolk. Formidling af viden og fakta om de nye teknologier for at støtte den offentlige debat er en vigtig del af en demokratisk grøn omstilling. Vi kan ikke bremse klimaforandringerne og få færre vejrekstremer uden nye teknologier. Og her er oplysning og debat en forudsætning for, at vi kan tage teknologierne i brug på en måde, som gavner både klima og samfund bedst muligt”, siger Claus Felby, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, som er en af parterne bag den nye hjemmeside.

Hjemmesiden bygger på faktabaseret viden om, hvad fangst og lagring af CO₂ er, og hvad teknologien betyder for det samfund, vi skal efterlade til fremtidens generationer. Med hjemmesiden tager virksomheder, forskere og eksperter et ansvar for at formidle den viden de har, så alle får gavn af den.

”Der er behov for, at vi kommer videre med planerne om at fange og lagre CO₂, men der er også behov for, at vi får danskerne med på rejsen. Med hjemmesiden får vi alle sammen et sted, hvor vi kan få svar på spørgsmål om fangst og lagring af CO₂, så vi får en forståelse for, hvordan og hvorfor denne teknologi kan være en af brikkerne til at løse klimakrisen. Det gør os i stand til at snakke om teknologien og den grønne omstilling på et ordentligt og oplyst grundlag. Jeg er stolt over, at jeg sammen med resten af ekspertgruppen har medvirket til, at indholdet på hjemmesiden både er er fagligt funderet og godt formidlet”, siger Philip Loldrup Fosbøl, associate professor ved DTU Kemiteknik, Ph.D., som har deltaget i hjemmesidens ekspertgruppe.

Læs også: Bugnende ordrebog skaber nye logistik-arbejdspladser i Nordjylland

Ørsted er allerede ved at etablere de første store CO₂-fangstanlæg i Danmark. I løbet af 2024 sætter staten en proces i gang, der skal muliggøre, at der fanges meget mere CO₂. Herudover vil Energistyrelsen afgøre, hvilke virksomheder, der får mulighed for at undersøge, om udpegede områder under landjorden er egnede som CO₂-lagre.

Kilde: CO₂ i dybden

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

17.06.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Party In A Box udvider lageret

14.06.2024SCM.dk

Carlsberg omlægger distribution i Taastrup

13.06.2024Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Vil du også have budgetpris på en ny traverskran?

12.06.2024Zetes

Sponseret

GUD Filters transforms distribution centre inventory counting with ZetesMedea

04.06.2024SCM.dk

Vi skal blive klogere på fangst og lagring af CO₂

28.05.2024SCM.dk

Bugnende ordrebog skaber nye logistik-arbejdspladser i Nordjylland

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup