Vi skal omfavne robotterne

De intelligente robotter og digitale løsninger truer med at overtage mange arbejdspladser, og det skaber selvfølgelig frygt. Professor Philipp Schröder anerkender bekymringen, men mener dog, at der er god grund til at hilse robotterne velkommen.

Der er menneskelige elementer i alle arbejdsopgaver, og derfor er det ikke et spørgsmål om, at robotterne overflødiggør arbejdspladser, men mere at de ændrer på indholdet i medarbejderes arbejdsopgaver, mener professor Philipp Schröder..

02.05.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Men han fremhæver også, at der er menneskelige elementer i alle arbejdsopgaver, og at det derfor ikke er et spørgsmål om, at robotterne overflødiggør arbejdspladser, men mere at de ændrer på indholdet i medarbejderes arbejdsopgaver.

”Automatisering og algoritmernes indtog vil helt sikkert ændre på mange menneskers arbejdsopgaver. Vi skal for eksempel til at arbejde mere augmenteret. Vi kan forvente, at en del af vores fremtidige kollegaer bliver robotter og algoritmer. Det vil kræve omskoling, ingen tvivl om det”, siger Philipp Schröder.

Overordnet set er der ingen tvivl om, at den teknologiske udvikling er et kæmpegode for alle os mennesker over hele verden

Professor Philipp Schröder

Han fremhæver, at den vigtigste forudsætning for som samfund, faggruppe og borger at få gavn af den teknologiske udvikling er evnen til at lære. Uddannelse, uddannelse og uddannelse er nøglen for både samfund, virksomhed og borger.

25-50 års implementeringstid
Han peger også på, at implementeringstiden er relativ lang. Der er mange faktorer, som betyder, at bare fordi en digital innovation er færdigtestet på et laboratorium i Silicon Vally, er det langt fra det samme som, at løsningen bliver implementeret i virkelighedens verden.

”Når der kommer flere selvkørende lastbiler, bliver der flere ledige chauffører, hvor nogle af dem vil søge over i sikkerhedsvagtbranchen, og det vil sænke lønniveauet i sikkerhedsvagtbranchen. Det betyder, at lysten til eller sulten efter at automatisere i sikkerhedsbranchen vil være lavere”, fortæller han og tilføjer:

”Der er mange faktorer, der gør, at implementeringsvinduet for færdige digitale løsninger let kan være på både 25 og 50 år”.

Philipp Schröder fremhæver, at automatisering er et kæmpegode for menneskeheden og velstand i samfundet. Men han anerkender også, at der er forståelig frygt for og modstand mod automatiseringsudviklingen hos mange borgere.

”Vi ser i øjeblikket bevægelser mod mere protektionisme for eksempel i USA og England, og det er en kold bruser for os økonomer og forskere, der viser, at den fjerde industrielle revolution ikke forekommer som en klokkeklar fordel for alle”, forklarer han.

10-dobling af velstand på 200 år
Det ser han som en stor spand kold vand for økonomer, fordi økonomisk forskning viser, at den teknologiske udvikling de sidste 200 år har øget menneskehedens velstand med en faktor 10, og at det er mennesker over hele verden, der har fået gavn af udviklingen. Velstandsudviklingen har de foregående 2000 år været nogenlunde uændret.

Sådan høster du gevinsterne

Professor Philipp Schröder s vigtigste anbefaling til virksomheder, der ønsker at gribe mulighederne i digitaliseringsbølgen, lyder: ”Det er de virksomheder, der har hånden på kogepladen, som har de bedste forudsætninger for at identificere, hvordan medarbejderne skal omskoles og derfor vil have de bedste kort på hånden”. Hør mere her.

”Overordnet set er der ingen tvivl om, at den teknologiske udvikling er et kæmpegode for alle os mennesker over hele verden. Vi skal blot finde ud af, hvordan vi håndterer den på en smart måde”, siger Philipp Schröder og tilføjer:

”De lande, som har en åben økonomi og fleksible arbejdsmarkeder, vil have en stor fordel i den teknologiske udvikling, og her er Danmark godt stillet. Når alt kommer til alt, er robotter blot et nyopfundet hjul eller en stenøkse. Det er en assistance eller et værktøj. Robotter skaber ikke robotter, det er mennesker, der skaber robotterne”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om SCM 4.0 og data i forsyningskæden

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

04.07.2024SCM.dk

Nye 3D-printede rør mindsker energitab i kølesystemer

03.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Digitaliser din supply chain

02.07.2024TrueCommerce

Sponseret

En introduktion til elektronisk fakturering

02.07.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

ZEBRA HC20 OG HC50 håndterminaler til pharma/healthcare

02.07.2024SCM.dk

Få styr på it-sikkerheden og undgå cyberangreb

01.07.2024SCM.dk

Region Syddanmark investerer halv milliard i løsning til blodprøveanalyser

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup