Vi skal omfavne robotterne

De intelligente robotter og digitale løsninger truer med at overtage mange arbejdspladser, og det skaber selvfølgelig frygt. Professor Philipp Schröder anerkender bekymringen, men mener dog, at der er god grund til at hilse robotterne velkommen.

Der er menneskelige elementer i alle arbejdsopgaver, og derfor er det ikke et spørgsmål om, at robotterne overflødiggør arbejdspladser, men mere at de ændrer på indholdet i medarbejderes arbejdsopgaver, mener professor Philipp Schröder..

02.05.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Men han fremhæver også, at der er menneskelige elementer i alle arbejdsopgaver, og at det derfor ikke er et spørgsmål om, at robotterne overflødiggør arbejdspladser, men mere at de ændrer på indholdet i medarbejderes arbejdsopgaver.

”Automatisering og algoritmernes indtog vil helt sikkert ændre på mange menneskers arbejdsopgaver. Vi skal for eksempel til at arbejde mere augmenteret. Vi kan forvente, at en del af vores fremtidige kollegaer bliver robotter og algoritmer. Det vil kræve omskoling, ingen tvivl om det”, siger Philipp Schröder.

Overordnet set er der ingen tvivl om, at den teknologiske udvikling er et kæmpegode for alle os mennesker over hele verden

Professor Philipp Schröder

Han fremhæver, at den vigtigste forudsætning for som samfund, faggruppe og borger at få gavn af den teknologiske udvikling er evnen til at lære. Uddannelse, uddannelse og uddannelse er nøglen for både samfund, virksomhed og borger.

25-50 års implementeringstid
Han peger også på, at implementeringstiden er relativ lang. Der er mange faktorer, som betyder, at bare fordi en digital innovation er færdigtestet på et laboratorium i Silicon Vally, er det langt fra det samme som, at løsningen bliver implementeret i virkelighedens verden.

”Når der kommer flere selvkørende lastbiler, bliver der flere ledige chauffører, hvor nogle af dem vil søge over i sikkerhedsvagtbranchen, og det vil sænke lønniveauet i sikkerhedsvagtbranchen. Det betyder, at lysten til eller sulten efter at automatisere i sikkerhedsbranchen vil være lavere”, fortæller han og tilføjer:

”Der er mange faktorer, der gør, at implementeringsvinduet for færdige digitale løsninger let kan være på både 25 og 50 år”.

Philipp Schröder fremhæver, at automatisering er et kæmpegode for menneskeheden og velstand i samfundet. Men han anerkender også, at der er forståelig frygt for og modstand mod automatiseringsudviklingen hos mange borgere.

”Vi ser i øjeblikket bevægelser mod mere protektionisme for eksempel i USA og England, og det er en kold bruser for os økonomer og forskere, der viser, at den fjerde industrielle revolution ikke forekommer som en klokkeklar fordel for alle”, forklarer han.

10-dobling af velstand på 200 år
Det ser han som en stor spand kold vand for økonomer, fordi økonomisk forskning viser, at den teknologiske udvikling de sidste 200 år har øget menneskehedens velstand med en faktor 10, og at det er mennesker over hele verden, der har fået gavn af udviklingen. Velstandsudviklingen har de foregående 2000 år været nogenlunde uændret.

Sådan høster du gevinsterne

Professor Philipp Schröder s vigtigste anbefaling til virksomheder, der ønsker at gribe mulighederne i digitaliseringsbølgen, lyder: ”Det er de virksomheder, der har hånden på kogepladen, som har de bedste forudsætninger for at identificere, hvordan medarbejderne skal omskoles og derfor vil have de bedste kort på hånden”. Hør mere her.

”Overordnet set er der ingen tvivl om, at den teknologiske udvikling er et kæmpegode for alle os mennesker over hele verden. Vi skal blot finde ud af, hvordan vi håndterer den på en smart måde”, siger Philipp Schröder og tilføjer:

”De lande, som har en åben økonomi og fleksible arbejdsmarkeder, vil have en stor fordel i den teknologiske udvikling, og her er Danmark godt stillet. Når alt kommer til alt, er robotter blot et nyopfundet hjul eller en stenøkse. Det er en assistance eller et værktøj. Robotter skaber ikke robotter, det er mennesker, der skaber robotterne”.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om SCM 4.0 og data i forsyningskæden

Relateret indhold

23.02.2024SCM.dk

Kinesiske kraner mistænkt for spionage

23.02.2024SCM.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens hjælper robotter med at passe på dyr og mennesker

14.02.2024SCM.dk

Inspirationsdag skal hjælpe med overblik over robotteknologi

14.02.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

13.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Vigtig opdatering på e-fakturering i Polen

13.02.2024SCM.dk

NIS2-hammeren rammer snart, men myndigheder og danske virksomheder halter efter

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup