Status quo skal altid udfordres
Vær agil, fleksibel og udfordr altid status quo. Det var rådene til virksomhederne fra adm. dir. Rolf Habben-Jansen fra Maersk Logistics/Damco, da han talte om udfordringer i forsyningskæden på CSCMP konferencen i København. Man er hele tiden nødt til at være et skridt foran, og den største barriere er i virkeligheden ledelsen, os selv, sagde han.
På havnen i Bangladesh er der stadig kun to kraner, selv om containertrafikken vokser med 30-50 procent for tiden på grund af ekstremt lave produktionsomkostninger.
I Indien kan lastbilerne mange steder ikke køre hurtigere end 15 km i timen i gennemsnit, når de skal sno sig på knortede veje i de nogle og tyve provinser, landet har og hvor der i øvrigt er toldgodkendelse i dem alle.
Udfordringer er der nok af for lederne af de globale forsyningskæder, hvad enten de er inden for virksomhedens egne rammer eller i den omkringliggende verden lige fra økonomisk kaos, lovgivning, klimatrussel eller ringe infrastruktur.
Hvordan man bedst kan styre uden om de mange barrierer for at opnå en førsteklasses forsyningskæde, var på agendaen, da Maersk Logistics/Damcos administrerende direktør, Rolf Habben-Jansen, talte på CSCMP konferencen i København.
Han mener, at den største udfordring i virkeligheden ligger hos ledelsen.
Den største barriere er management, det er os, sagde han til forsamlingen.
Det vi gør, virker måske godt, og vi tænker: lad os holde fast i det og ikke ændre for meget. Men alting bevæger sig så hurtigt i verden i dag, blandt andet på grund af informationsteknologi, at man er nødt til at kunne reagere og ændre tingene nærmest konstant.
Derfor handler det om hele tiden at udfordre det eksisterende, var et af rådene fra Rolf Habben-Jansen.
Den vigtigste ting er altid at udfordre status quo. Alle de forandringer, der sker hele tiden, vil altid give mulighed for at gøre nogle ting bedre. Så vær i stand til at reagere hurtigt og tag ikke noget for givet.
Back-to-basics er også positivt
Derudover handler det om at have en fleksibel og agil forsyningskæde. At forsimple tingene og ikke overgøre dem, forklarede Rolf Habben-Jansen, der gav et eksempel fra egne rækker, hvor man den seneste tid har fjernet tre lag i organisationen, og tingene faktisk virker bedre.
Vi gjorde mange ting før, hvor man måske kunne diskutere, om de tilførte særlig meget værdi, og set ud fra det perspektiv er det måske meget rart, at vi nu går lidt back-to-basics. Så fjern alle omkostninger, der ikke kan linkes til kundetilfredshed og -værdi, lød opfordringen fra Rolf Habben-Jansen, der ikke er i tvivl om, hvad konsekvenserne er, hvis virksomhederne ikke forholder sig til de mange barrierer og organiserer forsyningskæden optimalt.
I sidste ende betyder det, at man bliver for langsom, for dyr og har for stort lager.
Stadig enormt forbedringspotentiale
Rolf Habben-Jansen mener, der stadig er massivt forbedringspotentiale i at lede og optimere end-to-end forsyningskæden. En vigtig spiller er teknologien, men den halter stadig i mange virksomheder.
I sidste ende handler det om at have nogle processer, som man kan indføre, og at man har en ordentlig IT-platform, som gør én i stand til at lave ændringer, hvis der er behov. Men datakvalitet og end-to-end synligheden i forsyningskæderne er stadig relativt dårlig i mange tilfælde, sagde Rolf Habben-Jansen.
Endemålet er at øge forudsigeligheden og dermed kontrollen over forsyningskæden, for så bliver man også i stand til at optimere lageret, blandt andet ved at sænke sikkerhedslageret.
Jo mere kontrol, du har over din forsyningskæde, desto hurtigere er det også at reagere på uforudsete begivenheder som fx hurtigt faldende efterspørgsel.
Grønt er billigere
Rolf Habben-Jansen har også et godt øje til grønne forsyningskæder, hvor han mener, der er mange penge at hente. Maersk Logistics/Damco har blandt andet lavet en del grønne projekter sammen med kunder, og konklusionen er klar:
I stort set alle tilfælde har det vist sig, at hvis man bliver grønnere, bliver man også billigere, sagde han og gav eksempler på, hvordan man i lastningen kan hente mange kroner.
Det er skræmmende, hvor mange 40 fods containere der stadig kun indeholder 25-30 kubikmeter gods. Hvis man fx øger mængden fra 45 til 55 kubikmeter per container, så betyder det i sidste ende, at man skiber 15-20 procent færre containere. Disse simple ting kigger mange virksomheder ikke på, men de kan hjælpe en med at spare en masse penge.
Rolf Habben-Jansen er også sikker på, at virksomhederne er nødt til at tænke miljøvenligt.
I løbet af de næste 3-5 år er vi simpelthen nødt til at tænke i, hvordan vi gør vores forsyningskæde mere grøn og blandt andet sikrer, at vi bruger mindre brændstof.
Pluk på produktionsstedet
Af andre simple ting, som kan optimere forsyningskæden, nævner Rolf Habben-Jansen, at virksomhederne bør se på forbedringer ved varernes oprindelsessted, fx mht. plukning, som han ikke synes, virksomheder har nok fokus på.
Her ser jeg meget større optimeringspotentiale. Det kan være betydeligt billigere at plukke i Kina, Vietnam eller Bangladesh end at sende det hele til Europa, pakke ud, sætte på lager og så starte med at plukke for slutkunden. Selvfølgelig kan man ikke gøre det med alle varer, men i et stigende antal tilfælde kan man. Vi åbner eksport-distributionscentre i Asien månedligt, fordi flere virksomheder ser, at man kan fjerne omkostninger fra forsyningskæden uden at gå på kompromis med servicen, forklarede Rolf Habben-Jansen.