”Der skal sættes pris på de grønne værdier”

Økonomien er fortsat den store barriere mellem SMV’erne og de elektriske lastbiler, mener direktør Brian Olesen fra Phoenix Danmark, der bl.a. importerer skraldebiler på el. Derfor skal der sættes pris på de grønne værdier, så de private også får mod på at investere.

På Transportmessen i Herning tidligere i år kunne Phoenix Danmark præsentere en ny 100 procent elektrisk lastbil, der skal leveres til Berlin kommune. Foto: Phoenix Danmark..

10.07.2019

Anders Kampmann, SCM.dk

De elektriske lastbiler er godt på vej; rækkevidden på batterierne bliver bedre og bedre, og fordelene for arbejdsmiljø, omgivelser og klima er udtalte. Ikke desto mindre er det fortsat så som så med lysten til at anskaffe sig en af slagsen blandt de relevante danske virksomheder.

Læs også: Det amerikanske postvæsen skal teste selvkørende lastbiler

Ifølge Brian Olesen, der er direktør for Phoenix Danmark, som bl.a. importerer skraldebiler på el fra den franske producent PVI, er økonomien den helt centrale årsag til det billede.

”El bliver aldrig det billigste, men det er det bedste”, siger Brian Olesen om sammenligningen med diesel. .

Det er Phoenix Danmark, der står for importen af de ni elektriske komprimatorbiler, som Frederiksberg Kommune for nylig skrev under på at anskaffe sig, og med en stykpris på 4,6 mio. kr., omkring to en halv gange prisen på en dieselbil af samme type, så er det en heftig udskrivning, som derfor bliver en stopklods for de fleste.

”De private køber den billigste løsning, og sådan har det altid været. Budgetterne er stramme, og derfor har de ikke på samme måde som i den offentlige sektor mulighed for at sætte pris på miljøet, hvor meget de end gerne ville”, forklarer han.

Fra hans bord oplever han ellers en stor efterspørgsel på de elektriske løsninger, men den store investering, der skal foretages fra start, skræmmer langt de fleste væk. De økonomiske gevinster, der lige nu kan hæftes på en investering i en ellastbil, er nemlig mere langsigtede, og derfor svære at forholde sig til som SMV.

”Driftsomkostningerne er langt lavere for en elbil, fordi der er langt færre bevægelige dele i de elektriske motorer. Når det gælder miljøkrav, så vil de i hele deres levetid, op mod 15 år, leve op til kravene, hvor en konventionel dieselbil ofte vil komme til kort efter fem år. Og så er strøm betydeligt billigere end diesel; her taler vi omkring halv pris”, siger Brian Olesen.

Komplicerede politiske beslutninger
Og så er der hele det aspekt, som Brian Olesen kalder ”de bløde eller grønne værdier”, og som er sværere at notere i et regnskab. Et kraftigt forbedret arbejdsmiljø på grund af mindre støj og renere luft, renere omgivelser på samme grundlag, og et bedre klima på grund af det eliminerede CO2-udslip.

Ifølge Brian Olesen er der derfor en udfordring hos det offentlige i at skabe nogle rammer, som gør elbilerne mere attraktive. De kan ske på flere forskellige måder, påpeger han.

Om Brian Olesen

Uddannelse: Merkonom, salg og marketing, Aalborg Handelsskole

Erhvervskarriere: Direktør i Phoenix Danmark siden 1996, før det heavy duty sales, Iveco

”Hvis vi skal have flere tunge elkøretøjer på gaderne, så skal kommunerne og staten stille krav om det, når de eksempelvis sender en opgave i udbud. Hvis en kommune kræver at de kun vil have varer bragt ud med elektriske lastbiler, så må vognmanden jo anskaffe sig nogle, hvis han gerne vil have en del kagen”, siger han og fortsætter:

”Man kan også se på de strukturer, der ligger rundt om sektoren. I Norge er strøm til elbiler eksempelvis mange gange billigere end benzin og diesel, og det er jo en politisk beslutning, hvordan man vil regulere det. Det samme vil det være, hvis man gik ind og forbød konventionelle lastbiler at køre i bestemte tidsrum, mens at de elektriske, der jo er langt venligere for omgivelserne, må køre hele tiden".

Læs også: E-handelsgigant driver næsten autonomt varehus

Brian Olesen medgiver, at diskussionerne er komplicerede, og at der er ”mange gråzoner” mellem miljøhensyn og de økonomiske perspektiver. Ikke desto mindre er han overbevist om, at elektriciteten trods udfordringerne nok skal vinde frem i distributionsbranchen, for som han siger: ”El bliver aldrig det billigste, men det er det bedste.”

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

01.11.2024SCM.dk

Investering i robotvirksomhed skal styrke den menneskelige arbejdsstyrke

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCM.dk

Ny nordisk Dachser direktør skal videreudvikle det gode ståsted i Danmark, Norge og Sverige

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

29.10.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale prisskilte giver en bedre oplevelse hos Købmandsgården

29.10.2024SCM.dk

Konflikten i Det Røde Hav sender CO2-udledningen på rekord-niveau

29.10.2024SCM.dk

Månedens udfordring: Forsyningskæden skal først og fremmest være fleksibel

28.10.2024SCM.dk

Ny stor aftale om etablering af ladeinfrastruktur ved 27 terminaler

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

06.11.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Roskilde Park Ved Ringen 2, 4000, Roskilde