”Der skal sættes pris på de grønne værdier”

Økonomien er fortsat den store barriere mellem SMV’erne og de elektriske lastbiler, mener direktør Brian Olesen fra Phoenix Danmark, der bl.a. importerer skraldebiler på el. Derfor skal der sættes pris på de grønne værdier, så de private også får mod på at investere.

På Transportmessen i Herning tidligere i år kunne Phoenix Danmark præsentere en ny 100 procent elektrisk lastbil, der skal leveres til Berlin kommune. Foto: Phoenix Danmark..

10.07.2019

Anders Kampmann, SCM.dk

De elektriske lastbiler er godt på vej; rækkevidden på batterierne bliver bedre og bedre, og fordelene for arbejdsmiljø, omgivelser og klima er udtalte. Ikke desto mindre er det fortsat så som så med lysten til at anskaffe sig en af slagsen blandt de relevante danske virksomheder.

Læs også: Det amerikanske postvæsen skal teste selvkørende lastbiler

Ifølge Brian Olesen, der er direktør for Phoenix Danmark, som bl.a. importerer skraldebiler på el fra den franske producent PVI, er økonomien den helt centrale årsag til det billede.

”El bliver aldrig det billigste, men det er det bedste”, siger Brian Olesen om sammenligningen med diesel. .

Det er Phoenix Danmark, der står for importen af de ni elektriske komprimatorbiler, som Frederiksberg Kommune for nylig skrev under på at anskaffe sig, og med en stykpris på 4,6 mio. kr., omkring to en halv gange prisen på en dieselbil af samme type, så er det en heftig udskrivning, som derfor bliver en stopklods for de fleste.

”De private køber den billigste løsning, og sådan har det altid været. Budgetterne er stramme, og derfor har de ikke på samme måde som i den offentlige sektor mulighed for at sætte pris på miljøet, hvor meget de end gerne ville”, forklarer han.

Fra hans bord oplever han ellers en stor efterspørgsel på de elektriske løsninger, men den store investering, der skal foretages fra start, skræmmer langt de fleste væk. De økonomiske gevinster, der lige nu kan hæftes på en investering i en ellastbil, er nemlig mere langsigtede, og derfor svære at forholde sig til som SMV.

”Driftsomkostningerne er langt lavere for en elbil, fordi der er langt færre bevægelige dele i de elektriske motorer. Når det gælder miljøkrav, så vil de i hele deres levetid, op mod 15 år, leve op til kravene, hvor en konventionel dieselbil ofte vil komme til kort efter fem år. Og så er strøm betydeligt billigere end diesel; her taler vi omkring halv pris”, siger Brian Olesen.

Komplicerede politiske beslutninger
Og så er der hele det aspekt, som Brian Olesen kalder ”de bløde eller grønne værdier”, og som er sværere at notere i et regnskab. Et kraftigt forbedret arbejdsmiljø på grund af mindre støj og renere luft, renere omgivelser på samme grundlag, og et bedre klima på grund af det eliminerede CO2-udslip.

Ifølge Brian Olesen er der derfor en udfordring hos det offentlige i at skabe nogle rammer, som gør elbilerne mere attraktive. De kan ske på flere forskellige måder, påpeger han.

Om Brian Olesen

Uddannelse: Merkonom, salg og marketing, Aalborg Handelsskole

Erhvervskarriere: Direktør i Phoenix Danmark siden 1996, før det heavy duty sales, Iveco

”Hvis vi skal have flere tunge elkøretøjer på gaderne, så skal kommunerne og staten stille krav om det, når de eksempelvis sender en opgave i udbud. Hvis en kommune kræver at de kun vil have varer bragt ud med elektriske lastbiler, så må vognmanden jo anskaffe sig nogle, hvis han gerne vil have en del kagen”, siger han og fortsætter:

”Man kan også se på de strukturer, der ligger rundt om sektoren. I Norge er strøm til elbiler eksempelvis mange gange billigere end benzin og diesel, og det er jo en politisk beslutning, hvordan man vil regulere det. Det samme vil det være, hvis man gik ind og forbød konventionelle lastbiler at køre i bestemte tidsrum, mens at de elektriske, der jo er langt venligere for omgivelserne, må køre hele tiden".

Læs også: E-handelsgigant driver næsten autonomt varehus

Brian Olesen medgiver, at diskussionerne er komplicerede, og at der er ”mange gråzoner” mellem miljøhensyn og de økonomiske perspektiver. Ikke desto mindre er han overbevist om, at elektriciteten trods udfordringerne nok skal vinde frem i distributionsbranchen, for som han siger: ”El bliver aldrig det billigste, men det er det bedste.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.07.2024SCM.dk

Virksomheder styrker it-sikkerhed med mærkningsordning

16.07.2024SCM.dk

Maersk tager levering af første 777 fragtfly

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

10.07.2024SCM.dk

Motorola opruster for at tage livtag med Norden

05.07.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Nyt kursus i jernbaneteknologi tilbyder dybdegående indsigt

04.07.2024GS1 Denmark

Sponseret

5 gode råd til at kortlægge dine emballagedata

02.07.2024Descartes

Sponseret

Descartes bliver stærkere inden for fragthåndtering med opkøbet af BoxTop Technologies

02.07.2024SCM.dk

Maersk har trukket sig - DSV fortsat med i budkrig om DB Schenker

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup