3 ud af 4 globale kunder vil ikke betale ekstra for bæredygtig levering

Bæredygtighed er blevet en strategisk nødvendighed for små og mellemstore virksomheder (SMV’er) og påvirker markant deres langsigtede værdi og troværdighed. Men der er store udfordringer med at få det omsat til praksis, viser en global undersøgelse. 53 procent forventer for eksempel kun at investere 1-3 procent af deres driftsbudget i bæredygtighed, og globalt set er 77 procent af kunderne ikke villige til at betale ekstra for bæredygtig levering.

53 procent vil kun investere 1-3 procent af deres driftsbudget i bæredygtighed, mens 9 procent vil investere mere end 5 procent. Foto: 123rf.com.

11.02.2025

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

To tredjedele af SMV’erne på tværs af sektorer ser bæredygtighed som enten ’meget vigtig’ eller ’ekstremt vigtig’. Mode- og finanssektorerne skiller sig ud med 81 procent af virksomhederne, der vurderer bæredygtighed som afgørende. Dog er de fleste SMV’er tilbageholdende med at afsætte budget til bæredygtighed. 53 procent vil kun investere 1-3 procent af deres driftsbudget, mens kun 9 procent vil investere mere end 5 procent. 

Det er et par af konklusionerne på en ny global undersøgelse fra DHL Express. For bedre at forstå bæredygtighedens stigende betydning i forsyningskædeaktiviteter gennemførte DHL Express en omfattende undersøgelse blandt 5.000 beslutningstagere i SMV’er på 11 markeder, herunder Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Holland, Australien, Kina, Singapore, Japan, Mexico, Canada og Indien. 

Rapporten dækker ni sektorer, såsom detailhandel, teknologi, finans og sundhedsvidenskab, og giver værdifulde indsigter, der kan hjælpe SMV’er med at navigere i det skiftende landskab og udnytte nye muligheder. 

Bæredygtighed er nu højt på dagsordenen i mange virksomheder

Michiel Greeven

"Bæredygtighed er nu højt på dagsordenen i mange virksomheder”, siger Michiel Greeven, Executive Vice President Global Commercial hos DHL Express. "Men udfordringen ved at udvikle og implementere en bæredygtighedsstrategi kan ofte virke overvældende. Ved at samarbejde med en betroet logistikpartner som DHL Express kan SMV’er positionere sig til at forblive konkurrencedygtige og sikre langsigtet vækst." 

Høj relevans men lav investeringsvilje 

Globalt set er kun 23 procent af kunderne villige til at betale ekstra for bæredygtig levering. Denne andel er dog højere i lande som Indien (51 procent) og Kina (47 procent). Udfordringen med at få intern og ekstern opbakning er særligt fremtrædende i Tyskland, hvor 74 procent af SMV’erne oplever dette som en barriere. 

7 takeaways om bæredygtig levering

Undersøgelsen fremhæver 7 læringer om bæredygtige forsyningskæder:

  1. Bæredygtighed er topprioritet for virksomheder.
  2. Kina og Indien skiller sig ud som frontløbere.
  3. Flertallet af SMV’er er uvillige til at investere i bæredygtighed.
  4. SMV’er mangler tillid til kundernes efterspørgsel efter bæredygtige serviceydelser.
  5. Sikring af intern opbakning og kundeopbakning er en førende udfordring for SMV’er.
  6. Modeindustrien trodser dårligt omdømme og prioriterer bæredygtighed højt.
  7. Finanssektoren scorer højest af alle sektorer, hvad angår prioritering af bæredygtighed.

Mens flertallet af SMV’er ikke forventer, at deres kunder vil betale mere for bæredygtig levering af produkter, så nuancerer DHL’s undersøgelse en smule. 20 procent af kunderne på tværs af verdenskortet svarer, at de ’altid’ vil være villig til at betale mere for bæredygtig levering, og 42 procent svarer, at de ’sommetider’ vil være villig til at betale ekstra.

Selvom modeindustrien ofte kritiseres for sine forsyningskæder, anser 81 procent af modevirksomheder bæredygtighed som "meget vigtig" eller "ekstremt vigtig". Ligeledes mener 78 procent, at bæredygtige leveringsmuligheder kan forbedre deres brand. Finanssektoren er mest villig til at afsætte budget til bæredygtighed (88 procent) og ser også det største kommercielle potentiale i bæredygtige initiativer. 

3 gode råd til at fremme bæredygtighed i din logistik

DHL Express fremhæver tre anbefalinger til at forbedre ESG i logistikken:

  1. Skift til bæredygtige brændstoffer – som for eksempel ’Sustainable Aviation Fuels’
  2. Sats på fleksible leveringsformer for at reducere fejlramte leveringer – for eksempel ved at tilbyde slutkunden valgmuligheder som specifik tid, aflevering hos nabo eller pakkeboks etcetera.
  3. Optimer levering-til-dørtrin med kunstig intelligens – for eksempel indbygget i software til ruteplanlægning.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Optimering af last-mile-logistik

Forbrugerne kræver hurtigere, mere præcise og mere bæredygtige leverancer, når de køber varer på nettet. Det presser virksomheder til at finde nye, innovative løsninger. I dette tema udforsker vi, hvordan teknologiske og operationelle forbedringer kan optimere leveringsprocessen, reducere omkostninger og miljøpåvirkning samt skabe bedre kundeoplevelser.​

Relateret indhold

24.06.2025SCM.dk

Usikkerhed omkring Hormuz-strædet fortsætter

24.06.2025SCM.dk

Aarhus Havn sætter rekord for antal containerhåndteringer

24.06.2025SCM.dk

Advarer skibe mod at passere Hormuz-strædet

24.06.2025SCM.dk

Blue Water samler kræfterne i Aarhus

24.06.2025SCM.dk

Flere lette el-lastbiler og el-varebiler på vejene i maj

23.06.2025SCM.dk

Iran gør klar til at lukke Hormuz-strædet

19.06.2025SCM.dk

Flaskehalse i globale fragtkæder flytter fra sø til havneterminaler

19.06.2025SCM.dk

Dagligvarelogistik øger Frode Laursens omsætning med 5 procent

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

Online