5 fremtidstendenser for finmekanik

Finmekanik har i flere årtier været nøglen til høj kvalitet og sikkerhed inden for brancher som luft- og rumfart og medicoteknik. Den galopperende udvikling inden for produktionsteknologi flytter grænserne for det mulige – og det er ikke kun nyfremstillede maskiner, der bidrager til fremskridtet i branchen. Læs her om fem dominerende tendenser.

I mange brancher - fx luft- og rumfart, medicin og bildesign – er det afgørende, at komponenter fremstilles med største præcision. Præcisionsteknikken gør dette muligt. Foto: Monkey Business Images/Shutterstock.com

11.06.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

I mange nøgleindustrier spiller finmekanik en fundamental rolle – det gælder både luft- og rumfart, bilindustrien, medicinteknik og andre højt specialiserede områder. I alle disse sektorer er præcision ikke kun et spørgsmål om kvalitet, men også om sikkerhed og fejlfri funktion. I de seneste år har dette område været i rivende udvikling, og der vil også komme betydningsfulde innovationer i fremtiden. Men hvilke tendenser gør sig gældende? Og hvordan klarer virksomheder disse dynamiske og krævende markedsforhold?

Når det skal være helt præcist
Ved finmekanik er det af afgørende betydning, at hver komponent passer præcist, og at et system fungerer korrekt. Det præcise håndværk har en lang historie.

Læs også: Kombination af 3D-print og sprøjtestøbning skærer måneder af udviklingstiden

Den industrielle revolution åbnede et nyt kapitel i finmekanikkens historie. For med udviklingen af jernbanen, krigsmaskinerne og de første flyvemaskiner blev højeste præcision og driftssikkerhed mere afgørende end nogensinde før. De stigende krav motiverede industrien til at udvikle innovative dele og maskiner.

I 1950’erne blev CNC-maskinerne (CNC: Computer Numerical Control) introduceret, som var et betydeligt fremskridt. Denne innovation var et centralt vendepunkt. Den gjorde det nemlig muligt at automatisere finmekanikken vidtgående, hvorved unøjagtigheder på grund af manuelt arbejde kunne undgås.

Industriauktionshuset Surplex havde i marts måned mere end 400 maskiner til salg fra en stor engelsk underleverandør – og præsenterede maskinerne i et virtuel 3D værktøj.. Foto: Surplex.

Fra den industrielle revolution til i dag har finmekanikken udviklet sig konstant. Industriauktionshuset Surplex har stor erfaring med videresalg af kvalitetsmaskiner blandt andet inden for finmekanik. Auktionshuset fremhæver her fem eksempler på aktuelle tendenser, som har potentiale til at præge produktionsprocesser og -teknologier permanent:

1. Videreudvikling af 3D-print
Med 3D-print bliver den additive produktion i stigende grad i stand til at fremstille komplekse præcitionsfremstillede dele med mange forskellige materialer med forbedrede egenskaber. Det kan blive særligt vigtigt inden for medicinteknik eller luft- og rumfart, hvor der stilles ekstremt høje krav, og hvor nye materialer kan betyde store fremskridt.

Læs også: Robotcelle forhindrer kaos-mikado i akustikpanelerne

2. Intelligente materialer og sensorer 
I bilbranchen og medicinteknikken kan komponenter være udstyret med integrerede sensorer og intelligente materialer, som reagerer på miljøforandringer. Det kan forbedre produktets sikkerhed, effektivitet og funktionalitet betydeligt. Disse komponenter kan levere realtidsdata om bilers eller medicinske apparaters tilstand og hermed give mulighed for forebyggende vedligeholdelse og en bedre patientpleje.

3. Digitale tvillinger og simuleringer 

Ved at bruge digitale tvillinger og omfattende simuleringer kan virksomheder reducere udviklingscyklusser og øge effektiviteten under produktionsprocesserne markant. Disse teknologier giver mulighed for at teste og optimere produkters og processers ydeevne virtuelt, før der fremstilles fysiske modeller. Det giver en lang række fordele lige fra reducerede omkostninger og kvalitetsforbedringer til hurtigere lancering på markedet. Herudover kan intelligens optimere produktionsplanlægningen, reducere gennemløbstider og åbne op for hurtigere reaktion på skiftende kundekrav og markedsdynamikker.

4. Intelligente produktionsnetværk
Intelligente produktionsnetværk, som er baseret på integration af IoT (Internet of Things), KI og realtids-dataanalyse, giver mulighed for at koordinere og optimere produktionsprocesser uden problemer. Netværksforbundne systemer sørger for, at produktionslinjer reagerer mere fleksibelt på ændringer og kan bruge ressourcer mere effektivt.

5. Genbrug og recirkulering 
Udviklingen af komponenter, der let kan genindvindes eller recirkuleres, kommer til at spille en stor rolle i en bæredygtig fremtid. Det er særligt relevant i bilbranchen, hvor overgangen til elbiler og nødvendigheden af at minimere miljøpåvirkninger bliver stadig vigtigere.

Brugte maskiner giver mange fordele
I finmekanikken er det også ekstremt vigtigt at bruge maskiner af høj kvalitet. Dog kan det være forbundet med betydelige omkostninger at fremskaffe specialmaskiner, hvilket kan være en udfordring særligt for mindre virksomheder og start-up. 

Industriauktionshuset Surplex peger på, at markedet for brugte maskiner kan være en omkostningseffektiv løsning på den udfordring. På dette marked findes maskiner af høj kvalitet, som uden problemer kan integreres i eksisterende produktionsprocesser og hermed skaber et solidt grundlag for en finmekanisk produktion.

Industriauktionshuset holder regelmæssigt auktioner, hvor virksomheder kan supplere deres maskinpark med brugte maskiner af høj kvalitet – også til præcisionsmekanik. Eksempelvis satte auktionshuset i marts måned over 400 maskiner på auktion fra FLEXIBLE MACHINING SYSTEMS Ltd., en stor underleverandør i England, der lukkes på grund af et pensionsspørgsmål. Her fik interesserede købere mulighed for at bese maskinerne, som stod i Sussex, England, i en virtuel 3D præsentation.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

07.06.2024SCM.dk

Robotcelle forhindrer kaos-mikado i akustikpanelerne

06.06.2024Global AGV

Sponseret

Skån dine medarbejdere og boost arbejdsmiljøet med AGV

05.06.2024SCM.dk

Danske produktionsvirksomheder har kun lige kradset i overfladen af AI

04.06.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi vil beregne det præcise CO2-aftryk for hver eneste tandhjul”

04.06.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

EAB tager endnu et skridt i sin bæredygtighedsindsats og bruger emissionsfrit stål til profilprodukt

31.05.2024SCM.dk

Kombination af 3D-print og sprøjtestøbning skærer måneder af udviklingstiden

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup