9 ud 10 virksomheder har lav sikkerhedskultur

9 ud af 10 virksomheder har kun en moderat sikkerhedskultur, vurderer KnowBe4 i en ny analyse. En dårlig kultur blandt medarbejderne på dimensioner som holdning, normer og efterlevelse betyder, at virksomheder bliver mere digitalt udsatte.

"Energisektoren har været dygtige til det tekniske, men har forsømt den menneskelige faktor. Det er interessant, når man ser de største, kendte tilfælde af digitale angreb, der har fundet sted på grund af menneskelige fejl", siger Kai Roer. Foto: Arkiv.

25.08.2020

SCM.dk

På baggrund af de syv dimensioner: holdning, adfærd, kognition, kommunikation, normer, ansvar og efterlevelse har KnowBe4 vurderet virksomheder og institutioners sikkerhedskultur samt kulturens indflydelse på virksomhedernes cybersikkerhed. Flere end 120.000 medarbejdere har deltaget i analysen, som omfatter virksomheder i alle verdensdele.

Skalaen går fra 0 til 100. En score over 90 svarer til en fremragende sikkerhedskultur, en score mellem 80 og 89 viser, at virksomheden har en god sikkerhedskultur, mens virksomheder, der har en score mellem 60 og 79 har en kultur, som betegnes som moderat. Hvis virksomheden får under 60 point har den en dårlig sikkerhedskultur.

De menneskelige faktorer

Cybersikkerhed handler nemlig ikke kun om teknisk sikkerhed, men også om menneskelige faktorer. De største, kendte digitale angreb har fundet sted grundet menneskelige fejl, som for eksempel kan opstå på grund af medarbejderes manglende kompetencer eller ansvarsfølelse i forbindelse med datahåndtering. Derfor er en god kultur omkring databehandling vigtig for at sikre virksomheder og institutioner digitalt.

Læs også: https://scm.dk/spearphising-kampagner-angriber-akt%C3%B8rer-i-olie-og-gasindustrien

Energisektoren, der ligger i den lavest scorende halvdel af brancher, roses for at være teknisk godt sikret. Til gengæld kritiseres de for at have overset de menneskelige faktorer.  

Indsats skaber bedre resultater over hele linjen

Analysen viser ellers, at brancher, der lykkes med at skabe en god kultur, gør det på tværs af førnævnte syv dimensioner. ”De, der er bedst, gør meget rigtigt på alle områderne, mens de med den laveste score, generelt er dårlige til alt”, siger Kai Roer, som er daglig leder i CLTRe, et KnowBe4-selskab, i en pressemeddelelse.

En voksende opmærksomhed

Selvom virksomheder scorer meget lige på tværs af dimensioner, kan KnowBe4 se en udvikling særligt på dimensionen efterlevelse. ”Medarbejderne bruger de kompetencer, de har, og er bevidste om sikkerhedsrisici og aktiviteter, der fører til risici”, tilføjer Kai Roer. Selvom sikkerhedskulturen mange steder stadig blot vurderes til at være moderat, peger det i retning af et voksende fokus på området.

Sikkerhedskulturscore pr. branche

Bank

76

Finansielle tjenester

76

Forsikring

75

Konsulentvirksomheder

75

Serviceerhverv

75

Teknologi

75

Sundhed og lægemidler

74

Forbrugertjenester

73

Velgørenhedsorganisationer

72

Øvrige

72

Bygge- og anlægssektoren

71

Energi

71

Produktion

71

Juridiske tjenester

71

Offentlig sektor

71

Handel

71

Transport

70

Uddannelse

68

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

30.04.2024SCM.dk

SAP-værktøjer skal accelerere bæredygtig cloud-udvikling

30.04.2024SCM.dk

COO vil industrialisere COOP’s processer

29.04.2024SCM.dk

Virksomheder får hjælp til at navigere i AI-landskabet

26.04.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Zebra MC9400 & MC9450 håndterminaler

25.04.2024SCM.dk

Nyt intelligent værktøj udregner klimadata for elektronikprodukter

24.04.2024SCM.dk

Robotter gør en arbejdsplads mere effektiv og attraktiv

24.04.2024TrueCommerce

Sponseret

WEBINAR: E-fakturering i Tyskland

23.04.2024TrueCommerce

Sponseret

Webinar: PEPPOL

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle