Aldi: Vi holder fast for at sikre forbedringer

Supermarkedskæden Aldi står ofte i et dilemma, når arbejdsforholdene på en leverandørfabrik ikke er gode nok, sådan som en ny undersøgelse fra Danwatch beskriver. Men som udgangspunkt vælger man altid at blive med henblik på at forbedre forholdene for medarbejderne, fortæller CSR-chef Katrine Milman.

Aldi vælger som udgangspunkt at blive på en fabrik for at kunne forbedre forholdene. Arkivfoto.

29.03.2019

Anders Kampmann, SCM.dk

Undersøgelsen beskriver et arbejdsmiljø, hvor de ansatte ’begrænser toiletbesøg til dagens ene frokostpause, fordi de er bange for at blive skældt ud af deres supervisorer eller for ikke at nå de produktionsmål, som ledelsen har sat’, som det hedder.

Ligeledes er chikane fra ledelsen ifølge fabriksarbejderne et fast problem. Samtlige interviewede ansatte siger, at deres supervisorer og overordnede jævnligt – gerne dagligt – kalder dem ydmygende skældsord foran deres kollegaer, fremgår det af undersøgelsen.

Endelig var fysisk afstraffelse også en del af hverdagen på flere af fabrikkerne indtil for nylig. Sammenlagt får det Jane Frølund Thomsen, der er overlæge og leder for Arbejdsmedicinsk Center på Bispebjerg Hospital, til ifølge Danwatch at beskrive arbejdsmiljøet som ”helt, helt utrolig dårligt og ubehageligt”.

SCM.dk har været i kontakt med de involverede aktører for at få kastet yderligere lys over sagen, og fra Aldi fortæller CSR-chef Katrine Milman, at man ser med stor alvor på undersøgelsen, og derfor selv har haft folk på den ’sin’ fabrik for at følge op på de forhold, som Danwatch har beskrevet.

”De beskrevne forhold er på ingen måde er i tråd med vores etiske standarder for arbejdstagerrettigheder. Vi tager skarpt afstand fra enhver diskriminering af organiserede medarbejdere og de øvrige forhold som Danwatch beskriver”, skriver hun i en mail til SCM.dk.

Videre beretter Katrine Milman om den tyske koncerns håndtering af sagen som et kompliceret forløb med flere mulige indgangsvinkler. Fra Aldis side er vedholdenhed imidlertid nøgleordet, også selvom det kan virke svært at forsvare.

Mange tiltag
”Vi overvejer konsekvenserne af sagen. Det er et dilemma, om man skal forlade en fabrik eller blive med henblik på at forbedre forholdene for medarbejderne. Vi vælger som udgangspunktet altid det sidste og i tiden fra undersøgelsen blev lavet til Danwatch udgav artiklen er der allerede sket forbedringer”, skriver hun og fortsætter:

”I første omgang har vi taget følgende skridt:

  • Fabrikken er blevet tilknyttet SMART Myanmar (brancheorganisation for bæredygtig tøjproduktion, red.). SMART Myanmar udarbejder et udviklingsforløb, der kommer til at forløbe over de næste seks måneder og som har fokus på at forbedre de sociale og arbejdsmæssige forhold på fabrikken.
  • Vores kontor i Asien følger fabrikken tæt og tilser, at der sker en stadig forbedring af forholdene.
  • Generelt så skal alle fabrikker i risikolande, der producerer til os, som minimum have en amfori-BSCI-audit. Kombineret med vores egne besøg og opfølgning på forbedringsplaner arbejder vi løbende på en positiv udvikling på de fabrikker.
  • Alle vores leverandører skal leve op til vores Code of Conduct. Den sætter minimumskravene for arbejdsforhold, der hvor varerne bliver produceret. Vores Code of Conduct er baseret på gældende ILO-konventioner.
  • ALDI har gennem flere år være med i Partnership for Sustainable Textiles (Bündnis für nachhaltige Textilien), og Dansk Initiativ for Etisk Handel i Danmark, hvor vi drøfter hvordan forholdene i de internationale leverandørkæder kan forbedres.
  • Vi er meget transparente hvad angår vores leverandører på tekstiler og har en offentligt tilgængelig liste over de fabrikker, der producerer til Aldi. Listen bliver opdateret halvårligt.
  • Vi har siden 2013 arbejdet med social dialog i Bangladesh, hvor vi er med til at opkvalificere arbejderne og træne dem i social dialog på fabrikkerne – vi kalder det AFA (Aldi factory advancement project). SMART Myanmar-projektet har lært af Bangladesh og bygger på erfaringer herfra.
  • Vi arbejder yderligere med at få en miljømæssigt mere bæredygtig tekstilproduktion via vores engagement i Detox, hvor Greenpeace overvåger, at fabrikkerne løbende mindsker forbruget af uønskede kemikalier.”

Afslutningsvis betoner Katrine Milman vigtigheden af, at de involverede virksomheder – ikke bare i Danwatchs undersøgelse, men i branchen som helhed – går sammen om at håndtere de udfordringer i forsyningskæden, der findes i lande som Myanmar, eksempelvis når det kommer til aflønning af de ansatte i tekstilproduktionssektoren.

Læs også: Bangladesh vil have mere gennemsigtighed i beklædningsindustrien

”Problemer med lønningsniveau kan ikke løses af en enkeltstående virksomhed, men skal netop løses i et samarbejde internt i industrien sammen med fagforeninger og de lokale regeringer. Vi kan som virksomhed ikke bestemme, hvad et lands mindsteløn skal være. Det er et problem der skal løses på et helt andet niveau med inddragelse af arbejdsmarkedets parter. Vi kan derimod sikre os, at fabriksarbejderne får den løn de er berettiget til samt opfordre til, at der betales mere, hvilket rent faktisk sker på denne fabrik”, skriver hun.

Fra både Lidl og Bestseller lyder det, at man ikke har mere at tilføje ift. de kommentarer, man allerede har givet Danwatch.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

27.05.2024SCM.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024SCM.dk

Forbrugernes lyst til at handle direkte hos producenten stiger

22.05.2024SCM.dk

Forsyningskæderne bliver kortere – SCM-kompetencerne bliver vigtigere

21.05.2024SCM.dk

Unge voksne vil have arbejde med mening og udvikling

21.05.2024SCM.dk

Månedens udfordring: 4 KPI’er skal skabe succes for COOP’s drift

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup