Amazon automatiserer indkøbet

Det er ikke kun på gulvet i distributionscentrene, at Amazon har robotter til at klare opgaverne. Også koncernens indkøbsfunktioner bliver i stigende grad varetaget af algoritmer og kunstig intelligens – de er simpelthen mere præcise end menneskerne.

Amazon har brugt robotter som denne fra Kiva i sine distributionscentre i årevis. På det seneste er automationen for alvor også noget til indkøbsfunktioner, som mennesker ellers har siddet med siden selskabets start. Foto: Amazon/Kiva Systems.

28.06.2018

SCM.dk

Knap så meget opmærksomhed har der været om den form for automation, Jeff Bezos’ megaselskab har i gang omkring de mindre fysisk krævende opgaver, nærmere bestemt det kostbare indkøbsled. De højtlønnede, menneskelige ansatte, der forhandler millionaftaler hjem med diverse producenter, er således ved at blive erstattet af forudseende software, skriver Bloomberg.

De maskindrevne algoritmer er ganske simpelt bedre end den menneskelige hjerne til at analysere markedet, spotte den kommende tids behov for en vare, og på den baggrund tage de rigtige beslutninger om indkøb, der i høj grad definerer succes eller fiasko i detailbranchen.

Amazons programmer har overvåget kundernes vaner i adskillige år og er på den måde blevet langt mere præcise i deres valg, sammenlignet med de ’normale’ ansatte, der slet ikke kan overskue data i de mængder, systemerne kan håndtere, og derfor groft sagt må foretage kvalificerede gæt.

Ifølge Bloomberg beretter tidligere og nuværende ansatte at Amazon tilsyneladende vil sammenlægge sit detailteam med gruppen, der driver selskabets markedsplads, hvor alle og enhver igennem lang tid har kunnet prissætte, markedsføre og sælge varer fuldstændig uden menneskelig indblanding.

I fremtiden for Amazon derfor brug for færre folk til at holde sin detailforretning kørende, hvilket giver dem en kæmpe fordel i forhold til konkurrenter som Walmart og Target, der investerer massive beløb i at følge med.

”Ingen andre har ressourcerne eller ekspertisen til at samle alle disse fremadstormende teknologier for på den måde at fjerne menneskerne fra processerne så meget som muligt, samtidig med at man kan gøre tingene mere sikkert og præcist”, siger supply chain management-professor ved University of San Diego, Joel Sutherland, til Bloomberg.

Producenter forhandler med algoritmer
Et vendepunkt i den forbindelse kom i 2015, hvor værdien af varer solgt på markedspladsen oversteg værdien af ting og sager, der blev handlet via detaildelen. Samtidig er markedspladsens margener dobbelt så gode, fordi detail har langt flere ansatte.

Udviklingen har også gjort forhandlerne mere interesserede i netop markedspladsen, hvor de selv, ikke Amazons folk, kan bestemme priser, billeder og produktbeskrivelser.

Samme udvikling førte til automatiseringen af endnu en klassisk detailopgave for et par år siden, i form af forhandlingerne med producenter omkring varer til de såkaldte “Lightning Deals”, der kan føre til store salg på kort tid.

I stedet for at ringe til en fysisk indkøber hos Amazon, kan fabrikanterne nu logge ind på portalen og lade den tage beslutningen omkring en handel og den mængde, der evt. skal købes. Tusindvis af mandetimer brugt til forecasting, markedsføring, planlægning og indkøb bliver nu håndteret af software.

Læs også: Automatiseringen vil kræve opkvalificering eller jobskifte for 400 mio. mennesker

”Computerne ved, hvad de skal købe og hvornår, hvornår de skal tilbyde en bestemt handel, og hvornår de ikke skal. De her algoritmer modtager tusindvis af input og vil til en hver tid være smartere end et hvilket som helst menneske”, siger en tidligere Amazon-leder, Neil Ackerman, der i dag er supply chain-ansvarlig i medicinalvirksomheden Johnson & Johnson, til Bloomberg.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.06.2024SCM.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

27.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Forstå de nye ISO-krav om klimaændringer

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup