Amazon haler ind på Apple på verdensranglisten for SCM

Onlinegiganten Amazon ender i år på 2. pladsen på Gartners top25 over de bedste supply chains i verden kun overgået af Apple. Det er overraskende. Årsagen er Amazons imponerende evne til at orkestrere forsyningsnetværk med udgangspunkt i slutkundernes behov.

18.06.2012

SCM.dk

Det er ikke så overraskende, at Apple ender på 1. pladsen. Det er femte år i træk, og der eksisterer jo en næsten uvirkelig hype og begejstring omkring Apple over alt i verdenen. Apple gør det godt, og det skal de have og får masser af anerkendelse for. Man må sige, det er imponerende, at de formår at score tilstrækkelig med point i Gartners scoresystem til ranglisten i et år, hvor de har været hængt ud i verdenspressen for dårlig behandling af særligt den kinesiske underleverandør Foxconn, der er belastet af historier om selvmord blandt medarbejdere og elendige arbejdsmiljøforhold.

Intels risikofokus giver pote

Intel forbedrer sin top25-placering fra nr. 16 i 2011 til nr. 7 i 2012. Hovedårsagen er ifølge Debra Hofman fra Gartner, at virksomheden har haft succes med at forbedre visibiliteten i den samlede forsyningskæde og etablere beredskab for hurtige korrigerende handlinger, når eller hvis naturkatastrofer forstyrrer forsyningsstrømmen.

Både drift og innovation
Amazon var ny på top25 i 2011 og røg direkte ind på en femteplads. I år har virksomheden scoret en andenplads, og det er på flere måder overraskende. Gartner rangerer virksomhederne efter en række kriterier som lageromsætning, omsætningsvækst, return on asset (ROA), kollegaers vurdering og analytikeres vurdering, se figur 1. Gartner lægger vægt på, at virksomhederne skal præstere på både driftssiden (operational excellence) og udviklingssiden (innovation excellence).


Dirigentrollen
Amazon scorer meget lavt på både lageromsætning og ROA, faktisk har Amazon med 4,4 % den laveste ROA af alle 25 virksomheder på listen. Men Amazon scorer højt på kollegaers og analytikeres vurderinger samt omsætningsvækst. Gartner fremhæver Amazons hurtige leveringstider på primære markeder og brug af udleveringsbokse på udvalgte 7-Eleven butikker i Nordamerika. Det forudsætter stram styring af ordre- og leveringsprocessen. Amazon er også stærk på materialehåndtering og lagerautomatisering med eksempel opkøb af Kiva System, der er en førende leverandør på dette felt. Men det mest tankevækkende er måske, at Amazon i høj grad opnår gode supply chain resultater gennem 3. partsleverandører som UPS, FedEx og andre. Det synliggør, hvor vigtigt det er at være dygtig til at orkestrere forsyningsnetværket, altså at sammensætte det rette ”orkester” af leverandører og få dem til at spille samme melodi.


8 % chance for at være i top25
Det er værd at bemærke, at Gartner tager sit udgangspunkt i Fortune500- og Forbes Global 200-listerne, og at kun virksomheder med en årlig omsætning på over 10 milliarder USD er kandidater til listen. Det begrænser faktisk bruttolisten til 298 virksomheder, hvilket betyder, at de 298 virksomheder teoretisk set har 8 % chance for at komme med i top25.
Det er dog tydeligt, når man skanner listen, at virksomheder inden for forbrugsgoder (consumer goods) og hightech har langt større chance for at komme på listen end mere traditionelle industrielle producenter. På 2012-listen finder vi tre industriaktører, nemlig Caterpillar som nr. 20, 3M som nr. 21 og Cummings som nr. 23; og det er bemærkelsesværdigt, at ingen bilproducenter, som ellers traditionelt er kendte for deres avancerede supply chain management, på listen. Det er også tydeligt, at det er en fordel at være amerikansk virksomhed, hvis man skal med i top25. Gartner har dog på dette punkt lagt sig i selen i forhold til tidligere år. Gartners panel af ”kollegaer” (peers) består af 175 supply chain professionelle med en spredning på 43 % nordamerikanere, 33 % europæere og 24 % asiatere. Det er en kraftig forbedring i forhold til tidligere år, hvor nordamerikanerne var endnu mere overrepræsenterede. Det har for eksempel banet vejen for, at svenske Hennes & Mauritz er med på listen i år som nr. 17. Den 17.-18. september lancerer Gartner en særlig top15 Europaliste på en konference i London.

Amazons stifter Jeff Bezos kan glæde sig over stærk fremgang i årets top25-rangliste over verdens bedste supply chains. Foto: Amazon.com..

Robusthed, forenkling og multibaser
Gartner fremhæver særligt tre tendenser, som alle forsyningskæder skal forholde sig til, og som de bedste tackler på mere effektiv vis end andre. Det er: Robusthed, forenkling og skiftet til multibaseret (globaliseret) produktion.
”Sidste år observerede vi, at virksomheder begyndte at investere i ressourcer og aktiver igen som tegn på en begyndende konjunkturforbedring. Denne tendens er endnu tydeligere i år, hvor vi ser mange virksomheder investere i vækst. Vi bemærker også, at miljøhensyn spiller en større rolle i 2012 end tidligere. Den globale økonomiske genoprejsning er ujævn og halter i visse sektorer, men alt i alt er resultatet positivt for virksomhedernes bundlinier og fremtidsudsigter”, fortæller analysens ankermand Debra Hoffman, vice president supply chain research hos Gartner.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

10.07.2024SCM.dk

Motorola opruster for at tage livtag med Norden

05.07.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Nyt kursus i jernbaneteknologi tilbyder dybdegående indsigt

04.07.2024GS1 Denmark

Sponseret

5 gode råd til at kortlægge dine emballagedata

02.07.2024Descartes

Sponseret

Descartes bliver stærkere inden for fragthåndtering med opkøbet af BoxTop Technologies

02.07.2024SCM.dk

Maersk har trukket sig - DSV fortsat med i budkrig om DB Schenker

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup