Antallet af ledige lager- og industrilokaler er det laveste siden finanskrisen

Andelen af ledige lager- og produktionslokaler var i slutningen af 2018 på samme niveau som i 2008, og det er et tydeligt tegn på, at produktionen og hjulene for alvor er i gang igen, lyder det fra EDC Erhverv.

Ifølge tal fra Ejendomstorvets ED-statistik er andelen af ledige lokaler nu under to procent holdt op imod, hvor meget der totalt set er bygget af lager- og produktionslokaler på landsplan. Foto: EDC Erhverv.

25.02.2019

SCM.dk

En af dem er ifølge direktør hos EDC Erhverv Poul Erik Bech, Jørgen Jørgensen, at andelen af ledige lager- og produktionslokaler for første gang er nede på samme niveau som i tredje kvartal af 2008 inden finanskrisen.

Det fremgår af de seneste tal fra Ejendomstorvets ED-statistik, hvor andelen af ledige lokaler nu er under to procent – holdt op imod, hvor meget der totalt set er bygget af lager- og produktionslokaler på landsplan.

”Alt i samfundsøkonomien hænger jo sammen. Og det her er et tegn på, at når der igen er efterspørgsel efter danske varer, så udvider man også produktionen med flere medarbejdere og lager- og produktionshaller. Og det kan aflæses direkte i ledighedstallene, der er rekordlave”, siger Jørgen Jørgensen.

Midtjylland har særligt mærket efterspørgslen
Samtidig med faldet i andelen af ledige lokaler er der siden 2011 også kommet mere end fire mio. nye kvadratmeter lager- og produktionslokaler til på landsplan. Derfor ser vi samlet et fald i udbuddet på over seks mio. kvadratmeter på landsplan. Det understreger altså yderligere den store efterspørgsel, påpeger Jørgen Jørgensen. 

En landsdel, hvor man især har mærket efterspørgslen, er i Midtjylland. Her var andelen af ledige lager- og produktionslokaler oppe på knap seks procent i 2011, mens den er faldet til 1,8 procent i slutningen af 2018.

Selvom tendensen ikke er lige så tydelig på markedet for kontorlokaler, så er andelen af ledige alligevel faldet. Ser man ti år tilbage, var ledigheden for kontorlokaler højest i 2014 med over ti procents ledighed på landsplan. Seneste opgørelse viser, at ledigheden nu er nede på syv procent, hvilket er lidt højere end i 2008, hvor den lå på 4,9 procent på landsplan. 

Læs også: Onlinegiganter vil løse lager-krise ved at benytte sig af butikslokaler

Ifølge Jørgen Jørgensen er det vanskeligt at sætte fingeren på, hvad det optimale niveau er for tomgang på kontormarkedet. Men han fremhæver, at der altid skal være ledighed i markedet, så det er muligt at finde nye lokaler.

- JMA

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

05.04.2024Global AGV

Sponseret

5 fordele ved at skalere din produktion med AGV

03.04.2024WITRON Group

Sponseret

20 years of successful partnership

02.04.2024SCM.dk

Cybersikkerhed giver nye karriereveje for unge

02.04.2024SCM.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

27.03.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (April)

27.03.2024SCM.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle