Apps udfordrer det klassiske MES

Hurtige fleksible apps og iPad-agtige styringer, der leverer tilpassede funktionaliteter og branchespecifikke løsninger, er på vej til at overhale det klassiske MES-system.

”Der er dygtige opkomlinge på markedet, som udvikler små, smarte og fleksible apps-løsninger, der kan tilføre særligt mindre virksomheder store konkurrencefordele”, fortæller Ernst Madsen, konferenceansvarlig DAu. Foto: Photos.com. .

25.10.2013

SCM.dk

Hvad er MES?

Hvis man splitter forsyningskæden op i de fire hovedprocesser: source, plan, make og deliver, så styrer MES (manufacturing execution system) ”make”-delen, altså produktionen.

MES lukker hullet mellem PLC-laget, der står for den konkrete kontrol med maskiner og produktionsudstyr og ERP-laget, der styrer hele virksomhedens aktiviteter.

Det klassiske standard MES-system, som kan håndtere hele paletten af styringsfunktionaliteter, er ved at tabe terræn. Det var en af hovedkonklusionerne på konferencen ”Agilt MES med smarte it-byggeklodser” om MES-systemets fremtid arrangeret af Dansk Automationsselskab på Novo Nordisk den 23. september.

Læs også: Ny standard muliggør både tilretning og opgradering i samme it-løsning 

”Det klassiske MES er for tungt og langsomt at implementere og for ufleksibelt. Ofte fortaber business casen sig i implementeringsomkostninger og tunge vedligeholdelsesopgaver. Samtidigt har one size fits all systemet svært ved at tilpasse sig de mere og mere specialiserede krav, som vores forskellige industrier er underlagt”, lyder det fra ordstyrer Ernst Madsen, der er konferenceansvarlig for Dansk Automationsselskab.

MES er under forvandling
Han ser et stort opbrud på MES-banen de kommende år. De store MES-systemer vil selvfølgelig fortsætte med at spille en stor rolle alene fordi, de repræsenterer en stor investering i mange større virksomheder. Men særligt de mindre virksomheder vil have stor gavn af at gribe til de mindre og mere fleksible apps-agtige programmer, der på basis af en beskeden grundplatform kan tilføre virksomheden lige præcis den funktionalitet, der passer til deres produktion. Apps-strukturen vil også være nemmere at vedligeholde, opdatere og ændre i takt med, at behovene for produktionsstyring ændrer sig.

Læs også: Kanban bliver mobil

Han ser en parallel mellem webbaserede netbanker og netbank-apps til smart phones, hvor han mener, at smart phones’ bank-apps er bedre og mere brugervenlige end de webbaserede netbanker. Den teknologiske udvikling i apps-udviklermiljøer går bare så meget hurtigere end den teknologiske udvikling i de mere traditionelle miljøer.

Seks tendenser for MES
”Der er ingen tvivl om, at der vil ske mange nye ting på MES-området i de kommende år, det er kun et spørgsmål om, hvor hurtigt det kommer til at gå”, fortæller Ernst Madsen og lister en række forbedringspunkter og anbefalinger, som kom frem på konferencen:

  1. Bedre standarder: S95-standarden er et skridt på vejen, men den dækker ikke hele behovet. Der er brug for mere konkrete interface standarder, der kan det samme som bilindustriens standarder, der gør enhver automekaniker i stand til at sætte et stik i hvilken som helst bil og øjeblikkeligt aflæse status for bilens computer.
  2. Bedre interfaces: Integrationen mellem MES og ERP og andre omkringliggende systemer er mangelfuld og skaber meget spild og besvær.
  3. Del udvikling og implementering op i bidder: Mange MES-systemer er alt for store og dyre at implementere. Det vil være en fordel at klippe behovene op i mindre bidder og trinvist udvikle it-styring til det specifikke behov. Den fremgangsmåde præsenterede Chr. Hansen et eksempel på på konferencen. Chr. Hansen havde valgt at udvikle funktionaliteten selv på basis af en skalerbar Wonderware platform og køre med korte to-fire ugers deadlines med intens scrum-lignende udvikling.
  4. Sats mere på små dynamiske og tilpassede løsninger eller apps: Det giver mere præcis funktionalitet. Cisco fremhævede på konference for eksempel, at den fysiske placering med GPS kan tilføre store fordele i fx vedligeholdelsen.
  5. Optimer processer før MES: Se processer efter i sømmene og optimer dem før, I begynder at implementere MES eller produktionsstyring. Det er svært, dyrt og tidskrævende at tilpasse styringen efter implementering; det er meget nemmere og smartere først at optimere processerne og dernæst indføre styringen.
  6. Tilstræb realtid: MES og produktionsstyring kræver databehandling i minutter og sekunder, ofte er datarapporteringshastigheden i ERP-systemer for langsom til behovene i produktionen. Performance skal måles og vises nu og her, så der kan optimeres under drift, og ikke efter en eller anden rapport der kun kan genereres en gang i døgnet i ERP niveauet.

”Jeg tror, vi vil se iPad-agtige styringer af produktionen i fremtiden, hvor styringen bliver meget mere grafisk. Der er dygtige opkomlinge på markedet, som udvikler små, smarte og fleksible apps-løsninger, der kan tilføre særligt mindre virksomheder store konkurrencefordele. Så der er store muligheder for dem, der tør bryde med traditionerne og investere i nytænkning”, fortæller Ernst Madsen.

<p>”Kun 10-20 procent af verdens produktions-virksomheder gør brug af it, men de oplever til gengæld en produktivitetsvækst på 30-40 procent”. </p>

Dennis Brandl, MESA International

It batter på bundlinien
Dennis Brandl fra MESA International (Manufacturing Enterprise Solutions Association), der er en global non-profit interesseorganisation for produktions-it, præsenterede motivet for at interesse sig for de nye udviklinger inden for MES og andre produktions-it løsninger:

”Kun 10-20 procent af verdens produktionsvirksomheder gør brug af it, men de oplever til gengæld en produktivitetsvækst på op til 30-40 procent”.

Denis Brandl forventer en markant stigning i produktionsvirksomheders produktivitet de kommende årtier.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

14.06.2024Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Faldsikring - sikkerhed i højden til professionelle fra Fyns Kran Udstyr

11.06.2024SCM.dk

5 fremtidstendenser for finmekanik

07.06.2024SCM.dk

Robotcelle forhindrer kaos-mikado i akustikpanelerne

06.06.2024Global AGV

Sponseret

Skån dine medarbejdere og boost arbejdsmiljøet med AGV

05.06.2024SCM.dk

Danske produktionsvirksomheder har kun lige kradset i overfladen af AI

04.06.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi vil beregne det præcise CO2-aftryk for hver eneste tandhjul”

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup