Big data bag UPS’ højresving

Det amerikanske distributionsselskab UPS har en efterhånden berømt taktik omkring sine leveringer i byerne, der sigter efter så få venstresving, som muligt. Strategien er i høj grad datadrevet.

En UPS-lastbil lægger an til det, selskabets biler gør i 9 ud af 10 tilfælde, nemlig at svinge til højre. Big data viser, at det bedst kan betale sig, selv hvis det giver en lidt længere rute. Foto: UPS.

15.02.2017

SCM.dk

Turn right. Det vil oftest være beskeden fra bilens navigationssystem, når en UPS-chauffør nærmer sig et lyskryds et sted i de tusindvis af storbyer verden over, hvor den amerikanske distributionsgigant er aktiv. UPS har nemlig en efterhånden velkendt strategi, der med både brændstofbesparelse og sikkerhed for øje, sigter efter at lade sine vogne svinge til venstre så sjældent som muligt – også selvom det giver en (lidt) længere rute.

Læs også: UPS har kørt 1 milliard grønne mil

Selskabet er ikke i tvivl om gevinsten. Deres egne beregninger viser, at de sparer 40 mio. liter brændstof og CO2-udledninger på 20.000 ton om året. Som Mythbusters også har bevist, så handler det simpelthen om, at det koster mere tid i tomgang at skulle dreje til venstre, hvilket spilder mere benzin end at køre en mindre omvej.

Baggrunden for disse beregninger er de enorme mængder data, UPS’ over 100.000 køretøjer indsamler mens de leverer de 18,7 mio. pakker, selskabet håndterede dagligt i 2015. Oplysningerne bruges til at ruteoptimere så meget som muligt for både den enkelte chauffør og hele flåden i de forskellige områder, der bliver dækket. Det er selskabets egen, massive databehandlingskapacitet, der bliver udnyttet.

Taktikken er klar: venstresving forbudt (næsten). Foto: flickr/Andrew Bain.

Som senior VP Bob Stoffel har forklaret magasinet Fortune, så vil man ”aldrig lade en person dreje til venstre for at foretage en levering på den side. Vi vil hellere have en til at komme kørende af den vej og fortsætte til højre, netop for at undgå de venstresving, hvor du kommer til at side og vente på at komme på tværs igen”.

Kun 10 procent venstresving
Konkret betyder det, skriver IFLScience, at UPS har reduceret antallet af varevogne, man bruger med 1100, hvilket igen har skåret 28,5 mio. miles (knap 46 mio. km) af den samlede distance, man kører – selvom den enkelte bil altså nogen gange kører lidt længere, fordi man kun laver omkring 10 procent venstresving.

Det videnskabelige grundlag findes i det såkaldte Vehicle Routing Problem, som har udfordret transportselskaber, trafikforskere, byplanlæggere osv. i snart 60 år, siden det blev introduceret af matematikeren George Dantzig i 1959.

Læs også: Digitale øjne og data i forsyningskæden

Derudover viser data fra USA’s vejvæsen National Highway Traffic Safety Administration at over halvdelen (53,1 procent) af de uheld, der sker omkring krydsende trafik, involverer venstresving, sammenlignet med kun 5,7 procent højresving.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

30.04.2025LOGISTIKCENTERET A/S

Sponseret

Noget klogt om logistik?

29.04.2025KNAPP A/S

Sponseret

Grossist investerer i fremtidens kundebehov

28.04.2025SSI Schäfer

Sponseret

Apotea og SSI SCHÄFER fortsætter deres langsigtede partnerskab

28.04.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Tag din lagerstyring til nye højder med RFID-labels

28.04.2025SCM.dk

Lageret kan ikke længere bare ’kaste flere folk ind’ i højsæsoner

28.04.2025Swisslog

Sponseret

Interview med Swisslogs Predrag Djukanovic om AMR'er og den rolle, de spiller i fremtiden for lagre og forsyningskæder.

28.04.2025Körber Supply Chain DK A/S

Sponseret

Hvorfor den rigtige software er nøglen til succesfuld lagerautomatisering

28.04.2025Hans Schourup A/S

Sponseret

Effektiv lagerstyring med fokus på bæredygtighed

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle