Brug en tablet uden at kigge ned: Start-up vil frisætte operatører

Vi skal kunne føle os frem, når vi trykker på touchskærme, og guides af farver, uden at vi fjerner blikket fra fabrikkens samlebånd. I et projekt under MADE FAST har softwarevirksomheden Camar fået sparring til at udforme morgendagens løsning, så operatører sikkert kan multitaske.

Før i tiden havde mobiltelefoner – din gamle Nokia3210 – fysiske knapper, der var så nemme at betjene, at du kunne sende korte SMS‘er i blinde. Foto: Alexandra Instituttet.

02.03.2022

SCM.dk

Det kan være svært at gøre flere ting på én gang. Og det kan også være farligt, hvis du fjerner øjnene fra samlebåndet i produktionen eller vejen for at trykke på en touchskærm.

Den udfordring vil Camar løse, og i et MADE FAST-projekt har startuppen fra Allerød fået afgørende sparring til at genaktivere vores sanser, så multitasking kan ske hurtigere og mere sikkert.

”Det kan være kostbesparende, hvis for eksempel en shippingvirksomhed hurtigere kan laste tusindvis af containere, fordi det er nemmere at laste fra deres truck med god, intuitiv vejledning fra skærmen, hvor de kan have blikket rettet mod lasten frem for skærmen”, siger Christina Agger, der er Stifter af Camar.

Følesansen skal genaktiveres

”Flere og flere bruger touchskærme i produktionen på alle mulige måder. Det er bare et værktøj, men samtidig har man også brug for at have fokus på produktionen og selve maskinen. Når man er tvunget til at kigge ned på skærmen for at trykke ’stop’ eller andet, så bliver man afbrudt i sin handling,” forklarer Christina Agger, stifter af Camar og tilføjer:

”Med vores software kan man mærke sig frem. Vi genopliver en gammel funktion for at skabe fremtidens maskiner”.

Læs også: Positionsdata skal hjælpe kommuner med at forstå trafikmønstre

Før i tiden havde mobiltelefoner – din gamle Nokia3210 – fysiske knapper, der var så nemme at betjene, at du kunne sende korte SMS‘er i blinde.

Den gamle funktion med at føle sig frem skal altså genaktiveres, og det sker via haptisk feedback, som er en avanceret teknologi, der giver dig følelsen af at røre noget andet, end du rent faktisk gør. Med andre ord kan det på en mobil eller tablet føles som om, der er en fysisk knap, og det kan mærkes inden man trykker på en knap:

”Og her er princippet det samme – uanset om man kører en truck og skal holde fokus på vejen, eller som operatør har fokus på samlebåndet. Løsningen gør, at man ikke skal kigge ned, når man bruger en tablet”, forklarer Christina Agger.

Rødt og grønt lys udvider dit synsfelt

Gennem MADE FAST-projektet fik Camar hjælp til at udvide deres haptiske feedback-løsning med en ny dimension, som gør multitasking endnu lettere:

”MADE kom ind og sagde: Kan man mærke den haptiske feedback godt nok – eller kan man tilføje nogle funktioner oveni? Sammen med Alexandra Instituttet fik vi udvidet konceptet med farver, der navigerer os til at foretage de rigtige handlinger. Det var meget nyttig sparring, vi fik”, forklarer Christina Agger.

Men én ting er at give feedback, når du interagerer med enheden. At guide brugeren hen til den rigtige knap er noget andet.

Læs også: Nu får SMV’er opskriften på at tackle den næste krise

”En dynamisk skærm giver fleksibilitet, men du har mistet noget fysisk feedback, som vi nu skal have tilbage. Vi kom frem til en relativt simpel løsning, hvor baggrunden får en skarp farve, og så bliver styrken på farven justeret alt efter, hvor tæt du er på den ønskede handling. Vi kalder det feedforward, og det er utroligt spændende, fordi det løser udfordringen med at guide brugeren frem til den ønskede handling,” siger Søren Krogh Sørensen, som er softwareudvikler hos Alexandra Instituttet.

”Det farvede lys projiceres op i ansigtet, og dermed udnytter vi, at synsfeltet registrerer langt mere, end man måske går og tror. Det er et slags ekstra hjælperedskab – udover haptisk feedback”, siger Christina Agger.

Fremtiden er flere sanseindtryk

Hvornår kan vi SMS’e under bordet igen? Eller multitaske med en tablet i hånden uden at flytte øjnene?

”Jeg kunne godt forestille mig, at en operatør om få år kan foretage mange forskellige handlinger på en tablet – helt uden at kigge ned. Det kan ske via vibration gennem en skærm eller med AR/VR-løsninger, feedback gennem handsker, dragte, veste eller andet”, forklarer Søren Krogh Sørensen.

Han fortæller, at løsningerne kan kombineres, så feedback eller sanseindtryk ikke kun kommer fra selve enheden, men også fra eksterne enheder, der spiller sammen med enheden.

”Det kunne være handsker, der giver en mere nuanceret form for vibration, end en touchskærm kan. Man kunne også forestille sig, at man kunne bruge vibrationsmønstre til at guide, jo længere du kom væk fra knappen. Det kunne være et naturligt næste skridt at undersøge”, forklarer softwareudvikleren.

- KCP

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.02.2024SCM.dk

ICS vil chikane og mobning til livs

22.02.2024SCM.dk

NGO: Lange udsigter til grøn skibsfart

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

16.02.2024SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser 2024

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup