Campus Kalundborg satser på biobaseret produktion

Partnerkreds bevilger 320 millioner kroner til udvikling af et nyt campus, som skal danne rammen om et tæt samarbejde mellem adskillige uddannelsesinstitutioner og samtidig give de studerende erfaring fra den virkelige verden gennem et tæt samspil med erhvervslivet.

Studende i Professionshøjskolen Absalons laboratorie i Kalundborg. Foto: Lone Hoelgaard Havmand

21.01.2025

SCM.dk

Med initiativet går industri- og uddannelsespartnere sammen om at gøre biotekbyen Kalundborg til et internationalt førende knudepunkt for uddannelse, forskning og innovation inden for biobaseret produktion og biosolutions.

Et centralt element i initiativet er etableringen af en ny campusbygning på 11.000-12.000 m² (foreløbigt skøn), der vil omfatte et pilotanlæg, laboratorier og makerspaces – faciliteter, der understøtter banebrydende undervisning, forskning og udvikling.

De nye udvidede fysiske rammer vil bidrage til et unikt uddannelsesmiljø, hvor studerende fra en bred vifte af professions-, erhvervs- og akademiske uddannelser kan samarbejde på tværs af fagområder og samtidig få erfaring fra den virkelige verden gennem tæt interaktion med fagfolk fra industrien. Det overordnede succeskriterium for campus er at øge antallet af lokale studerende i Kalundborg fra cirka 500 i dag til 1.500 i 2030.

”Med dette initiativ lægger Kalundborg an til et væsentligt skridt på den imponerende rejse mod at blive førende inden for biotek og life science. Det brede samarbejde og den stærke lokale opbakning er både inspirerende og et godt eksempel på, hvordan man lokalt kan styrke både uddannelse og erhvervsliv ved at koble dem tættere sammen. Med regeringens nye life science-strategi og ved at åbne for flere internationale studerende tror jeg på, at vi kan være med til at skabe gode rammer for dette glimrende lokale initiativ”, siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

Det nye initiativ er udviklet i et samarbejde mellem en lang række partnere, herunder centrale organisationer med aktiviteter i Kalundborg: Professionshøjskolen Absalon, Københavns Universitet (KU), Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Teknika, Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser (NEG), Det Kongelige Danske Akademi, Helix Lab, Knowledge Hub Zealand, Novo Nordisk, Novonesis, Novo Nordisk Fonden, Kalundborg Kommune og AP Pension. Den brede partnerkreds sikrer en mangfoldig og samarbejdsorienteret tilgang til udviklingen og implementeringen af det nye initiativ.

AP Ejendomme, et datterselskab under AP Pension, vil bygge og eje den nye campusbygning, som vil blive brugt af uddannelsespartnerne til uddannelses- og forskningsformål.

Derudover er der givet tilsagn om mere end 320 millioner kroner til Campus Kalundborg-projektet. Novo Nordisk Fonden bevilger op til 202 millioner kroner til udvikling af et unikt undervisnings- og uddannelsesmiljø i perioden 2025-2031. Det omfatter etablering af nye laboratorier og makerspaces, forbedring af rekrutterings- og undervisningsaktiviteter og styrkelse af samarbejdet med lokale industriaktører om uddannelse og efteruddannelse.

Novo Nordisk A/S bevilger 120 millioner kroner til finansiering af huslejen i en syvårig periode, der starter, når den nye campusbygning er færdigbygget.

På vegne af den nyetablerede Foreningen Campus Kalundborg, som omfatter alle partnere, der er involveret i initiativet, siger formanden, som også er direktør for Absalon Health and Science, Daniel Schwartz Bojsen:

"Vi vil etablere en uddannelsesmæssig symbiose på tværs af institutioner med industrien som en aktiv partner. Kalundborg er den ideelle placering på grund af den veletablerede industriklynge og den internationalt førende samarbejdsmodel Kalundborg Symbiosen. Desuden har de eksisterende lokale uddannelsesinitiativer vist meget positive resultater – både hvad angår rekruttering af nationale og internationale studerende samt fastholdelse af færdiguddannede som medarbejdere i industrien. Det er et virkelig visionært initiativ, som imødekommer flere nationale dagsordener inden for uddannelse og forskning – herunder vigtigheden af at sikre lokalt forankrede uddannelser tæt på og i samarbejde med industrien, at styrke tilgangen til den voksende life science-sektor og den danske produktionsindustri generelt samt at styrke tilgangen til erhvervsuddannelserne”.

Daniel Schwartz Bojsen afslutter: "Nu starter jagten på en innovativ campusdirektør med flair for samarbejde. Direktøren skal lede projektet og sammen med den nyetablerede bestyrelse sikre, at partnernes ambitiøse vision bliver realiseret”.

Læs også: Indspark: Nye spor i sandet for industri- og logistikejendomsmarkedet

Det nye initiativ bygger på Kalundborg-modellen, der dækker over en samarbejdskultur baseret på gensidig tillid og stærke partnerskaber mellem offentlige og private partnere, og som har været hjørnestenen i Kalundborgs vækst og udvikling gennem de seneste 50 år.

"Det nye initiativ tager vores succesfulde partnerskabsmodel op på et endnu højere niveau. Når de individuelle styrker og kompetencer hos hver af disse visionære partnere bringes i spil, kombineret med erfaringerne med at drive uddannelser i Kalundborg og det meget stærke samarbejde mellem erhvervslivet og de studerende i Kalundborg, forudser jeg, at vi vil skabe et levende campusmiljø, der ikke kun fremmer innovation og læring, men også styrker energien i Kalundborgs byliv, uddannelseslandskab, erhvervsliv og civilsamfund. Tilsammen vil disse elementer skabe et samfund, hvor viden, muligheder og livskvalitet går hånd i hånd”, siger borgmester i Kalundborg Kommune Martin Damm.

Kilde: Novo Nordisk Fonden

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

04.07.2025SCM.dk

Toldkaos sender chokbølger gennem amerikanske forsyningskæder

01.07.2025PALOMAT

Sponseret

UD med manuel pallehåndtering - IND med arbejdsglæde

01.07.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Kagekørsel med præcision

30.06.2025SCM.dk

Ny aftale åbner for mere udenlandsk arbejdskraft

30.06.2025SCM.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

30.06.2025SCM.dk

Stena Recycling opkøber nordjysk vognmandsfirma

27.06.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Derfor kræver linerless labels en særlig printer

27.06.2025SCM.dk

Virksomheder skruer op for fysisk sikring i en ny trusselsvirkelighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia