Cobots løfter mere og mere

Det nyeste skud på stammen af kollaborative robotter fra Universal Robots kan løfte 16 kilo og dermed hjælpe menneskerne omkring den i endnu højere grad. I det hele taget fylder cobots mere og mere i supply chain- og fulfillmentbranchen.

BWIndustrie er blandt de virksomheder, der har installeret UR16e. Foto: Universal Robots.

17.09.2019

SCM.dk

Sådan beskriver danske Universal Robots selv sit nyeste produkt på hylden med kollaborative robotter – også kendt som cobots – der er designet til bogstavelig talt at gøre hverdagen lettere i eksempelvis produktions- og supply chain-virksomheder.

”I det nuværende usikre økonomiske klima bliver producenterne nødt til at se på fleksible løsninger for at forblive konkurrencedygtige. Med UR16e imødekommer vi behovet for en kollaborativ robot, der pålideligt og effektivt kan løse tunge opgaver”, siger direktør for Universal Robots, Jürgen von Hollen.

Den centrale gevinst ved at implementere robotter som UR16e og lignende cobots handler om automatisering. UR har i dag over 37.000 cobots i arbejde over hele verden, der udfører kedelige og kritiske opgaver i flere tusinde produktionsmiljøer, herunder montage, pick and place, palletering, maskinpasning samt i- og udskruning af skruer og møtrikker.

Det er specielt de tunge, repetitive løft, UR16e er god til at overtage. Foto: Universal Robots.

Cobots med mange funktioner
Og den slags er der stigende efterspørgsel på i ikke mindst supply chain- og fulfillmentbranchen, skriver Supply Chain Dive. Ifølge en opgørelse fra Grand View Research havde det globale cobot-marked således en anslået værdi på næsten 650 mio. dollars (ca. 4,4 mia. kr.) i 2018.

I distributionsindustrien udfylder cobots et væld af forskellige opgaver, fra repetitive løft som dem, UR har specialiseret sig i at automatisere, til plukkeopgaver og lagerkørsel, sådan som eksempelvis Jungheinrichs easyPILOT Follow-system kan gøre.

Læs også: Samarbejdende robotter flytter ind i de små produktionsvirksomheder

Et andet koncept, som cobots kan bruges til, er gamification. Gennem interaktion med cobotten kan robotten således træne den menneskelige ansatte og fortælle ham eller hende om diverse mål bliver opnået, om de gør det godt, og hvordan deres plukketeam klarer sig i forhold til lagerets øvrige.

Derudover kan kunstig intelligens og machine learning også agere som cobots, om end virtuelle af slagsen, ved eksempelvis at håndtere ellers langsommelige administrative opgaver som godkendelse af vagtplaner, feriesedler og lignende

… og flere på vej
Men cobots kan ikke det hele – endnu i hvert fald. Lagerbygninger og fulfillmentcentre er – med de allernyeste som mulige undtagelser – ikke bygget til at akkommodere cobots, og de er dyre at bygge om og tilpasse, hvilket er nødvendigt for at få fordele ud af robotterne.

”Jo mere trængselspræget, mere ustabilt eller mere uensartet et arbejdsmiljø er, jo sværere er det at få ægte, gentagne og stabile gevinster ud af cobots”, siger David Clear fra virksomheden Vecna Robotics til Supply Chain Dive.

Cobots kan som regel ikke håndtere store, klodsede eller underligt formede enheder, eller pakke dem ligeså godt som en menneskelig medarbejder, og de kan ikke klare indpakning eller andre små detaljer på samme måde.

Men i takt med at udviklingen og den kraftige vækst i markedet (omkring 45 procent om året) fortsætter, så vil antallet af funktioner, de forskellige robotter kan udføre, blive stabilt øget, samtidig med at priserne vil falde, ikke mindst på grund af bilindustriens brug af samlerobotter.

Læs også: Robotterne er på vej til et lager i din nærhed

Karen Leavitt, der er marketingchef for Locus Robotics, forudser over for SCD, at cobots i fremtiden vil blive mere brugbare i udendørs miljøer, og at de vil vinde indpas i medicinsektorens fulfillmentled. ”Når man begynder at se robotterne i forskellige typer omgivelser, åbner der sig nye forretningsmuligheder”, siger hun.

-AK

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Tidligere Maersk-chef får toppost i Ørsted

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup