Dørproducent sætter turbo på produktiviteten

Nordeuropas førende dørproducent Jeld-Wen er seriøs, når de siger, de vil være de bedste til at producere døre. Et ambitiøst procesoptimeringsprogram er godt på vej til at hente seks millioner euro per år på bundlinjen over tre år.

1. Jeld-Wen vil gennem et procesoptimeringsprogram hente seks millioner euro på bundlinjen per år realiseret over en treårig periode. Foto: Jeld-Wen..

19.05.2014

SCM.dk

Den amerikanskejede og globale dørproducent Jeld-Wen vil vækst, og det meste af den vækst skal ske organisk gennem højere produktivitet og bedre konkurrencekraft. Den nordeuropæiske del af virksomheden lancerede i 2013 et omfangsrigt performance excellence (PEX) program, der har som erklæret mål at bidrage med seks millioner euro på bundlinjen per år realiseret over en treårig periode.

Den gevinst skal vel at mærke lægges på toppen af koncernens allerede vedtagne målsætning om at forbedre produktiviteten med fem procent per år.

Stort usynligt potentiale
”Vi mener, vi har et stort usynligt produktivitetspotentiale hele vejen rundt i alle vores processer, og derfor har vi lanceret PEX-programmet. Men vi er godt klar over, at resultaterne ikke kommer af sig selv. Vi har derfor investeret både penge og ressourcer i programmet, og PEX-indsatsen står meget højt på topledelsens agenda”, fortæller COO Torben Porsholdt for Jeld-Wen Northern Europe, som har en omsætning på omkring 300 millioner euro og er den førende dørleverandør i regionen.

Læs også: Sårbar ledelse er stærk ledelse

Han tilføjer: ”Vi har i forvejen en velindtjenende virksomhed og har ikke en decideret brændende platform. Det kan i sig selv blive en hæmsko, fordi vi kan forfalde til at blive for selvfede. PEX-programmet og topledelsens opbakning samt løbende opfølgning skal bidrage til, at vi bliver ved med at være helt oppe på tæerne, og at vi løbende forbedrer os i alle led og hjørner af vores drift i både produktion, logistik og administration”.

PEX med langt lys
Jeld-Wen fik hjælp af konsulentvirksomheden 4Improve til at designe et PEX-program i sommeren 2013 og ansatte samtidig Per Steneman Larsen som programleder til med hjælp fra konsulentvirksomheden at drive og implementere programmet.

Nogle af de centrale elementer og principper i programmet omfatter i grove træk:

 • 15 dages træning i Lean, six sigma, forandringsledelse og projektstyring for de 20 udnævnte PEX drivere der er 100 procent allokeret til at køre forbedringsprojekter.
 • 2 dages træning i Lean for 400+ PEX agenter.
 • Cirka 40-45 12-ugers bølgeprojekter med forbedringstiltag per kvartal.
 • 5S og tavlemøder som obligatoriske elementer for alle afdelinger.
 • Kraftig ledelsesopmærksomhed.
 • Forbedringsforslag fra medarbejdere bliver prioriteret højt, skal synliggøre medindflydelse og øge motivationen.
 • Synliggørelse af besparelser/resultater i form af ”sparegrise” i kantinen på alle fabrikker.
 • Fejring af succeser, når lokale delmål er opfyldt. Et delmål er for eksempel opnåelse af to millioner kroner på bundlinjen på vores fabrik i Herning.
 • Fokus på både kort sigt og ikke mindst det lange sigt om to-fem år.

Omfang, tempo og resultater
”Vi lægger vægt på både omfang, tempo og dokumenterede resultater i vores program. Vi vil rundt i alle dele af vores forretning, det er ikke kun på fabriksgulvet, vi forbedrer. Vi vil have tryk på tempoet, så intentionerne også bliver ført ud i livet og ikke bliver udsat til næste måned eller næste år. Og vi vil ikke have nogen ”funny money”, resultater skal være realiserede gevinster, som kan måles i antal lønkroner per producerede enhed”, fortæller Per Steneman Larsen og supplerer:

Læs også: Du spilder 55 procent af tiden

”Målet er at ændre vores kultur og måde at tænke, tale og arbejde på, så vi får en systematisk tilgang til hele tiden at forbedre vores processer. Det skal være en indarbejdet del af vores hverdag. Det er ikke nemt. Mange af vores medarbejdere har høj anciennitet og har godt styr på, hvordan arbejdet skal udføres. Vi har for eksempel allerede realiseret cirka 1.4 millioner kroner på bundlinjen på vores fabrik i Herning, og det er helt synligt for vores medarbejdere med de opstillede sparegrise i kantinerne. Det virker meget motiverende for forandringsprocessen, at medarbejderne kan se konkrete gevinster af programmet”.

Han tilføjer, at Jeld-Wen forventer at nå delmålet om to millioner kroner allerede i løbet af foråret 2014, og her er det planen, at alle medarbejdere får indbydelse til fejringsmiddag og bowling.

De realiserede gevinster er for eksempel hentet via:

 • Mindre malingsspild.
 • Bedre materialeudnyttelse.
 • Færre flaskehalse og højere OEE.
 • Færre reklamationer.
 • Reduktion af reklamationsbehandlingstiden.
 • Færre interne fejl ved ordremodtagelse.

Fornyer produktivitetsbegrebet
Per Steneman Larsen mener, at Jeld-Wen fornyer produktivitetsbegrebet på den måde, at Jeld-Wens PEX-program både omfatter produktion og administration, at programmet kører i et højt tempo drevet af 12-ugers bølgerne, og at de dokumenterede resultater med sparegrisene i kantinerne fungerer som en effektiv motivations- og fremdriftsfaktor for forbedringsarbejdet.

”Jeg lægger vægt på, at jeg som topleder tager dette meget seriøst og virkelig vil det. Det viser jeg ved konstant at have opmærksomhed på fremdriften og fejringerne i programmet og ved at dedikere de nødvendige ressourcer både i form af budgetter, kompetencer og træning til programmet”, fortæller Torben Porsholdt.

Han har som øverste chef hver fredag morgen kl. 07.30 online møde med produktionsdirektørerne og programledelsen om PEX-programmet. Møderne handler ikke så meget om rapportering, men har mere fokus på hvordan virksomheden skal håndtere fremadrettede udfordringer i den fortsatte udrulning af programmet.

Læs også: 10 gode råd om at implementere process excellence

PEX-programmet er bemandet med 24 fuldtidsstillinger, nemlig en programleder, tre projekt- og forandringsspecialister med lean six sigma kompetencer og foreløbig 20 såkaldte PEX-drivers, der er lokale specialtrænede projektledere.

Drift og udvikling på samme tid
”Vi ikke bare vil det her, vi vil det VIRKELIGT. Den skandinaviske byggebranche vendte 180 grader i februar 2014, og vi har rigtig meget tryk på efterspørgslen nu. Vi skal have tid til både at løbe efter den daglige efterspørgsel og vores langsigtede PEX-arbejde. Vi skal udvikle vores evne til både at løfte den daglige drift og udvikle på vores processer, kultur og forretningssystem på samme tid. Vi skal nemlig også være skarpe og konkurrencedygtige om to og fem år, og det skal vi bygge grundlaget for nu”, fortæller Torben Porsholdt.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

28.02.2024SCM.dk

Europas største kajkran på plads i havnen i London

28.02.2024SCM.dk

Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup