Danmark kan blive førende på Power-to-X

Power-to-X kan blive et eksporteventyr for danske virksomheder og være med til at sikre et emissionsfrit samfund nationalt og globalt. Men der er brug for standarder til at skabe rammen for PtX-teknologierne.

Baseret på tidligere eksportcases er gevinster på PtX for dansk eksport i 2030 estimeret til mellem 3 og 36 milliarder. Foto: 123RF.

10.06.2022

SCM.dk

I det ideelle scenarie er fremtidens fly, skibe, tog og tung transport drevet af PtX, hvor grøn elektricitet via elektrolyse og videreforædling er omdannet til flydende brændstoffer baseret på brint, ammoniak og metanol.

"Produktion af PtX er en kompliceret proces, hvor mange virksomheders produkter skal passe sammen. Det kræver fælles standarder, der kan dokumentere kvalitet, sikkerhed og opfyldelse af miljøkrav", forklarer Svend Roed Nielsen, der er seniorrådgiver hos Tænketanken Europa.

Og det kan blive en rigtig god forretning for Danmark. Baseret på tidligere eksportcases er gevinster på PtX for dansk eksport i 2030 estimeret til mellem 3 og 36 milliarder.

Læs også: DI: Produktion af vindenergi skal tidobles, hvis vi skal udnytte Power-to-X

Forudsætningen for international efterspørgsel af danskproduceret PtX er fuldt udviklet teknologi og produktionsapparat. For hvis blot en enkelt komponent svigter, fordi den ikke lever op til de efterspurgte kvalitetsstandarder, kan det bremse hele produktionen. Teknologier, der følger standarderne, er garantien for, at det fungerer, og derfor er de vigtige for danske virksomheder.

"Danske virksomheder får hård global konkurrence fra blandt andet hollandske og tyske virksomheder. Derfor er det afgørende, at vi arbejder hurtigt med dels at få teknologien udviklet, og dels at få fastlagt internationale standarder, der passer til de danske forhold", fastslår Svend Roed Nielsen fortsætter:

"Den virksomhed, der kan få eget produkt omsat til en international standard, vil være først ude af starthullerne med salg og markedsføring. Konkurrenterne må så bruge tid og penge til at ændre deres produkter, så de lever op til den aftalte standard".

Kræver politisk prioritering

Danske virksomheder er allerede i gang med at udvikle PtX-løsninger, men standarder er forudsætningen for at etablere, drifte og skalere på tværs af brancher og sektorer.

"EU-standarderne, for eksempelvis vindmøller og legetøj, er stærkt præget af dansk knowhow, fordi danske virksomheder har været med til at udvikle dem, og resultatet er en stor eksport. Men det kræver prioritering fra politisk hold, og derfor appellerer vi til, at de danske politikere husker på, at fundamentet for succes er standardisering, og at vi fra dansk hold kan og skal præge standarderne", siger Jens Heiede.

Læs også: Dansk X-to-Power-virksomhed indtager både Europa og Asien

Dansk Standard arbejder for standardisering af PtX-teknologier, men det kræver deltagelse fra eksperter, virksomheder og ikke mindst politisk prioritering.

"Det er altafgørende at sætte stærke, europæiske fingeraftryk på globale standardisering og stå i spidsen for arbejdet i vigtige internationale fora og institutioner - både for de enkelte virksomheders konkurrenceevne og for at sikre Europas fortsatte rolle som dem, der har afgørende indflydelse på standarderne, så vi kan sikre vores grønne og digitale ambitioner", slutter Jens Heiede.

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

05.04.2024Global AGV

Sponseret

5 fordele ved at skalere din produktion med AGV

03.04.2024WITRON Group

Sponseret

20 years of successful partnership

02.04.2024SCM.dk

Cybersikkerhed giver nye karriereveje for unge

02.04.2024SCM.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

27.03.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (April)

27.03.2024SCM.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle