Dansk erhvervsliv overser potentiale på 100 milliarder

Danske virksomheder kan opnå en direkte gevinst på 40 milliarder kroner eller mere, hvis de indfører systematisk vedligehold. Dertil kommer store summer i afledte gevinster som sparet løntab, forrentning af driftsmidler etc. Eksperter mener, potentialet er 100 milliarder kroner, og at dansk erhvervsliv sover i timen.

Systematisk vedligehold skaber nye helte i en virksomhed, hverdagens helte. Foto: René Strandgaard/DSB..

30.04.2013

SCM.dk

”TPM tager tid og kræver tålmodighed”, fortæller Michael Vaag, chef for forretningsudvikling i DSB Vedligehold. Foto: Privat..

En undersøgelse har vist, at danske virksomheder kan opnå en direkte gevinst på 40 milliarder kroner eller mere, hvis de indfører systematisk vedligehold. Oven i denne besparelse kommer gevinster i form af højere produktivitet, bedre forrentning af driftsmidler, bedre arbejdsmiljø, mere engagerede medarbejdere etc.

Undersøgelsen er fra 2006, men det er vurderingen fra Den Danske Vedligeholdsforenings sekretariatschef Peter Strini, tidligere formand for samme forening Michael Vaag og andre fagfolk, at gevinstpotentialet ikke er blevet mindre de seneste år.

Læs også: Mennesker betyder alt for Carlsbergs vedligeholdelsesstrategi

Undersøgelsen viser for eksempel, at indførelse af effektivt systematisk vedligehold kan fjerne 50 procent eller mere af det uplanlagte vedligehold. Michael Vaag har arbejdet med systematisk vedligehold, TPM (Total Productivity Maintenance) og lean i tyve år for virksomheder som Danfoss, Sauer-Danfoss, Cowi, Valcon, Lego, Arla, Vestas og er i dag chef for forretningsudvikling i DSB Vedligehold.

Gør en forskel for dansk produktivitet
”Der er tale om meget store gevinster for danske virksomheders produktivitet og konkurrenceevne. Systematisk vedligehold har - indført på den rigtige og konsekvente måde - potentiale til virkelig at gøre en forskel for danske virksomheders konkurrenceevne og rykke ved den svage produktivitetsudvikling, dansk erhvervsliv lider under i disse år”, fortæller Michael Vaag.

Figur 1. .

Han mener, at danske virksomheder i mange år har sovet i timen og forsømt at gøre systematisk vedligehold til en del af virksomhedens kultur. Michael Vaag peger særligt på ledelseskonceptet TPM som en stærk tilgang og metode til at indføre systematisk vedligehold på en gennemført måde. TPM stammer fra Japan i 1960’erne, blev i samme periode optaget af Toyota-koncernen som en grundlæggende del af Toyota Production System (TPS), der danner fundamentet for det, vi i dag kalder lean. Konceptet udviklede sig frem til 90’erne og bygger i dag på ni søjler, se figur 1.

Skal være del af kulturen
”TPM er et ledelseskoncept og ikke kun en værktøjskasse. Det er en afgørende pointe, at TPM kan skabe store resultater, men kun hvis det har rod i topledelsen, bliver integreret i hele organisationen, kommer helt ind under huden på virksomhedskultur og medarbejdere, og hvis hele organisationen er indstillet på, at det tager tid og kræver tålmodighed”, fortæller Michael Vaag og tilføjer:

”Èn af de store barrierer for TPM er den kortsigtede tænkning, der præger børsnoterede virksomheder og også mange andre virksomheder, der har en tidshorisont på tre til seks måneder”. Han peger også på, at TPM kan skabe større effekter i en virksomhed end for eksempel det kendte lean-værktøj value stream mapping.

”TPM er en meget grundlæggende øvelse for en enhver virksomhed, der har fysisk aktiver som maskiner, bygninger, værktøj, køretøjer etc., der kræver vedligeholdelse. Hvis udstyret ikke er tilstrækkeligt vedligeholdt og derfor er præget af uplanlagte nedbrud, er det for eksempel håbløst at arbejde med kaizen og løbende forbedringer. Løbende forbedringer kræver stabile processer, og man har kun stabile processer, hvis man har høj oppetid på udstyret”.

Går på tværs af funktioner
Han understreger også, at TPM ikke kun er en sag for vedligeholdsafdelingen, men at det skal involvere alle støttefunktioner i produktion, administration, økonomi, salg etc.

Figur 2. .

Det er ifølge Michael Vaag for eksempel operatørerne, der til daglig arbejder og har tæt berøring med maskinen. Det er vigtigt, at de både har en udviklet fornemmelse for, når noget ikke er helt, som det skal være. Vedligeholdsafdelingen er ofte snævert teknisk orienteret, hvor operatørerne er orienterede mod produktionsflow, begge dele er vigtige i TPM, og derfor hedder to af de ni søjler i TPM henholdsvis ”operatørudført vedligehold” og ”specialiseret vedligehold”, se figur 2.

Ud med cowboy-kulturen
Jesper Thomsen er direktør i Valcon Industrial Operations og har mange års erfaring med systematisk vedligehold. Han supplerer Michael Vaag:

”Systematisk vedligehold handler om at skabe forudsigelighed og robusthed. Det handler om at skabe en styr-på-tingene kultur med fokus på den løbende daglige indsats frem for en cowboy-kultur, hvor helten er en vedligeholdsspecialist, der sidder og venter på en ”brand”, som han kan drøne ud og fixe og være dagens helt”.

Han fremhæver, at en virksomhed med forudsigelig og robust drift per definition har en stærkere risikostyring og derved kan gå tættere på grænsen af kapaciteten og være mere agil i forhold til markedet. En gennemsnitlig dansk produktionsdrift har en oppetid på cirka 50 procent, selvom medarbejderne knokler hver dag. Tiden går bare med at hente varer, omstillinger mellem ordrer, omkørsler, sortering og uplanlagte nedbrud i stedet for produktion. Erfaringer viser, at systematisk vedligehold kan løfte oppetiden med 10-35 procentpoint afhængig af udgangspunkt og dybden af implementeringen, så den effektive udnyttelse af udstyret i stedet bliver 60-85 procent.

Mange penge i systematik
”Der er mange penge i at løfte oppetiden fra 50 til 60 eller 85 procent. Men der er endnu flere afledte gevinster i, at virksomheden får hurtigere gennemløbstider og derved kan reagere hurtigere på markedsudsving, mere tilfredse medarbejdere, højere produkt- og leveringskvalitet, længere levetid på dyre maskiner, bedre forrentning af kapitalen, bedre likviditet, lavere lagerbinding etc.”, fortæller Jesper Thomsen.

Vi har ikke tid
Michael Vaag og Jesper Thomsen er enige om, at den største barriere for implementering af effektivt systematisk vedligehold er tid.

Eksempler på vedligeholdeses-resultater efter 1-3 år

  • 25-50 procent forbedring af total produktivitet.
  • 75 procent hurtigere gennemløbstider.
  • Halvering af leveringstider.
  • 25-75 procent højere kapacitetsudnyttelse.
  • Halvering af kapitalbinding.
  • Halvering af pladsforbrug.
  • 50-90 procent færre fejl og materialespild.
  • Markant højere jobtilfredshed.
  • Halvering af tid til produktind- og udfasning.

Kilde: Michael Vaag

”Den almindelig reaktion i en organisation, der bliver præsenteret for idéerne i systematisk vedligehold, er: Det har vi slet ikke tid til, vi bruger i forvejen al vores tid og mere til for at klare dagen og vejen. Hvordan skulle vi få tid til regelmæssige serviceeftersyn og vedligeholdelsesopgaver, hvor maskinerne bliver stoppet, oven i et ekstremt presset? Erfaring viser, at forestillingen er en skrøne, i praksis bliver udfordringen hurtigt løst gennem en simpel prioriteringsøvelse”, fortæller Jesper Thomsen.

De tre største barrierer er ifølge Jesper Thomsen:

  1. Oplevelsen af mangel på tid.
  2. Mangel på data og viden om udstyr og behov for vedligehold.
  3. Systematisk vedligehold flytter heltestatus i virksomheden til hverdagens helte, det kan skabe modstand fra ”vedligeholdelseskonger”.

Michael Vaag supplerer:

”TPM tager tid og kræver tålmodighed. Det tager mellem et og tre år, før virksomheden kan se synlige resultater, men så kan de til gengæld også være særdeles mærkbare”.

<p>”Systematisk vedligehold har potentiale til virkelig at gøre en forskel for danske virksomheders konkurrenceevne” </p>

Michael Vaag, DSB Vedligehold

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Det skete da Eldorado fik Dynamics 365

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

13.03.2025SCANLOX ApS

Sponseret

AGILOX OFL live på LogiMat

07.03.2025SCM.dk

Nyt projekt fremmer cirkulære forretningsmodeller for plast i SMV’er

07.03.2025SCM.dk

Nyt initiativ skal styrke bæredygtighed og cirkulær økonomi i danske SMV’er

28.02.2025SCM.dk

EU’s Clean Industrial Deal skal styrke grøn industri og sænke energipriser

27.02.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Produktnyhed fra Brother: TD-2D linerless labelprintere

25.02.2025SCM.dk

Kampagne skal oplyse om ny lov om emballageaffald

24.02.2025SCM.dk

Industrigiganter går sammen om at genanvende plastprodukter

20.02.2025SCM.dk

Robotløsning sikrer natproduktion hos tandhjulsproducent

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Seminar
ISO 45001 Inspirationsseminar

ISO 45001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for kravelementerne i ISO 45001 standarden samt betingelserne i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409, og hvad det vil sige at være certificeret efter ISO 45001 standarden samt Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409.

Dato

17.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

AGR
Webinar
Unlock the future of inventory management with SaaS and AGR

What if you could take control of your supply chain challenges before they arise? Tune in live from Copenhagen for expert insights and practical forecasting tips designed to help you optimise inventory management and stay ahead of market changes. This is your opportunity to learn, connect, and thrive—don’t miss out!

Dato

18.03.2025

Tid

10:00

Sted

Online through Webinargeek

Bureau Veritas
Seminar
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminaret får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
QMS ISO 9001:2015 Lead Auditor Kvalitet (CQI IRCA-certificeret)

Som Lead Auditor spiller du en central rolle i at sikre, at organisationens ledelsessystem effektivt støtter ledelsen i at opnå deres mål. ISO 9001-standarden er globalt den mest udbredte og blev revideret i 2015. Den fungerer som et grundlæggende styringsværktøj for optimering og effektivisering af processer i forskellige typer af organisationer, herunder inden for produktion, service, sundhedssektoren m.fl. Vedligeholdelse af disse processer er afgørende for at opnå vedvarende resultater, og audits er en del af plan-do-check-act processen”.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Implement Consulting Group
Webinar
Transforming production with SAP digital manufacturing

Get ready to explore SAP Digital Manufacturing, where real-time data, IoT, AI and advanced analytics come together to optimise production.

Dato

26.03.2025

Tid

09:30

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer. På dette kursus, som også er et diplommodul, er der fokus på generel investerings- og finansieringsteori, inklusive virksomhedens (organisationens) årsberetning og den bagvedliggende lovgivning.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup