Dansk fødevaresektor er under datafangst-pres

Et EU-regulativ for fødevarevirksomheder træder i kraft 14. december 2014, og de fleste danske fødevareleverandører kæmper med at blive klar. Det er nemlig en kæmpeopgave, og tiden er knap.

”1169-projektet har givet en del aha-oplevelser og givet anledning til at revidere interne it-systemer”, fortæller Jan Nørgaard, Saes Development Manager CDK, Arla Foods til ”På Stregen” udgivet af GS1 Denmark. Foto: Arla Foods..

10.11.2014

SCM.dk

EU's regulativ om fødevareinformation

Fra 14. december 2014 skal fødevareemballager i EU påføres fælles og mere omfattende oplysninger, der lever op til skærpede krav til læsbarhed og forståelighed. Ansvaret ligger hos fødevareproducenten, der er ansvarlig for, at denne information stilles korrekt til rådighed for alle handelspartnere. Danske fødevareproducenter skal samle alle informationer digitalt i en fælles centraliseret måde at udveksle informationerne på. Kilde: GS1 Denmark. 

Regulativ 1169/2011. Det lyder ikke særlig spændende, vel? Den rette betegnelse er måske heller ikke ”spændende” men snarere ”vigtig”. Hvis man er fødevarevirksomhed og gerne vil fastholde eller øge sin omsætning, så er regulativet meget vigtig – for nogle livsvigtigt. Det gælder specielt, hvis man også vil sælge via nettet eller leverer til aktører, der sælger via nettet. Regulativet præciserer nemlig, at væsentlige oplysninger fra en fødevares emballage skal stilles til rådighed for forbrugere i en netbutik før købet. Mangler netbutikken disse informationer, må varen simpelthen ikke sælges via internetkanalen.

Læs også: Fisk og kødprodukters forsyningskæde kan spores

Dansk sindighed
”I GS1 arbejder vi tæt sammen med GS1-organisationer i andre lande, og vi kan se, at danske fødevarevirksomheder generelt er kommet senere i gang end virksomheder i andre lande. Jeg håber, at danske fødevarevirksomheder bliver klar til december, så det ikke kommer til at koste konkurrencekraft i forhold til konkurrenter i vores nabolande”, fortæller administrerende direktør Lars Kyed fra GS1 Denmark. Han har tyve års erfaring fra supply chain funktioner i blandt andet Supergros, COOP og Toms.

”Der bliver arbejdet hårdt på sagen hos fødevareproducenterne, og vi forventer, at langt de fleste bliver klar til december 2014, hvor regulativ 1169 træder i kraft”, fortæller adm. direktør Niels Jensen, Danske Dagligvareleverandører. Foto: DLF-Danmark..

Turbo på datahygiejnen
Niels Jensen, der er adm. direktør for brancheorganisationen Danske Dagligvareleverandører er mere optimistisk:

”Dagligvareleverandørerne kæmper en ihærdig kamp med at samle alle varedata i én database med et fælles format. Vi opererede tidligere med to databaser og har besluttet at samle alle varedata i en database, nemlig GS1 Trade Sync, som vi også kan anvende, når vi udveksler data med udenlandske handelspartnere”, fortæller han og tilføjer:

Læs også: Coca-Cola-tapperi øger transparensen i supply chain

”Det er en meget tidskrævende opgave for mange fødevareproducenter, der både skal konvertere data fra ét format til et andet og samtidig validere dataene. Men der bliver arbejdet hårdt på sagen hos fødevareproducenterne, og vi forventer, at langt de fleste bliver klar til december 2014, hvor regulativ 1169 træder i kraft”.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

04.12.2024Columbus

Sponseret

Sådan revolutionerer AI demand forecasting i fødevareindustrien

03.12.2024Columbus

Sponseret

Kan du spore sundhedsskadelige fødevarer i en fart?

02.12.2024Columbus

Sponseret

Madspild for milliarder er at ødsle med ressourcerne

29.11.2024Implement Consulting Group

Sponseret

Where is SAP going with AI?

28.11.2024Zetes

Sponseret

ImageID Technology brings instant quality checks to manual warehouse processes

28.11.2024Columbus

Sponseret

Pindstrup vælger Columbus som strategisk ERP-partner i deres digitale transformationsrejse

27.11.2024SCM.dk

Trivielle arbejdsopgaver kan udryddes med AI

27.11.2024SCM.dk

Kunstig intelligens viser sit værd med vilde produktivitetsforbedringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup