Dansk infrastruktur har været mål for flere cyberangreb

Truslen fra både kriminelle grupper og statslige aktører er meget høj. Det understreges i en serie af cyberangreb mod danske virksomheder inden for samfundsvigtige sektorer.

Center for Cybersikkerhed (CFCS) vurderer fortsat, at truslen fra både cyberkriminalitet og cyberspionage er MEGET HØJ. Det høje trusselsniveau illustreres senest i en række cyberangreb mod netværksudstyr hos flere danske virksomheder.. Foto: 123rf.com

21.11.2023

SCM.dk

Center for Cybersikkerhed (CFCS) vurderer fortsat, at truslen fra både cyberkriminalitet og cyberspionage er MEGET HØJ. Det høje trusselsniveau illustreres senest i en række cyberangreb mod netværksudstyr hos flere danske virksomheder.

I en ny rapport udarbejdet af den private organisation SektorCERT på baggrund af et hændelsesforløb i maj 2023 beskrives en serie af kompromitteringer af firewall-udstyr hos 22 danske virksomheder, som SektorCERT samarbejder med. Kompromitteringerne førte til, at enkelte af de berørte virksomheder valgte af isolere deres it-systemer, mens hændelsen blev håndteret. SektorCERT overvåger netværkstrafikken for en række virksomheder inden for samfundsvigtige sektorer. Derfor har CFCS et løbende samarbejde med organisationen: 

"Hændelserne i rapporten er helt i tråd med det trusselsbillede, som vi har beskrevet i vores seneste nationale trusselsvurdering. Det understreger nødvendigheden af styrke cyberresiliensen bredt, og selvfølgelig især hvor der er tale om samfundsvigtige funktioner. Det er et stort og vigtigt arbejde, SektorCERT har udført, og jeg er glad for at få viden om cyberangreb – også de, der bliver afværget – ud i det offentlige rum. Det er vigtigt i forhold til at blive klogere på angrebene, og ikke mindst hvordan man kan ruste sig imod dem”, siger Mark Fiedel, chef for cyberanalyse i CFCS.

Læs også: Ny konsulentforretning for cybersikkerhed

CFCS beskriver i Cybertruslen mod Danmark 2023 blandt andet, at fremmede stater også bruger cyberspionage til at forberede destruktive cyberangreb, der vil kunne iværksættes på et senere tidspunkt. CFCS skriver i vurderingen, at statsstøttede hackergrupper sandsynligvis forbereder sig på at kunne udføre sådanne angreb.

"Det er sandsynligt, at der er hackergrupper, som forbereder sig på at kunne udføre destruktive angreb. Det er ikke det samme som, at de er klar til at trykke på knappen nu og her. Vi vurderer fortsat, at truslen er lav. Men der er hele tiden nogle, der forsøger at komme ind i danske netværk, herunder fremmede stater og cyberkriminelle. Det sker stort set 24/7”, siger Mark Fiedel.

Hvad er destruktive cyberangreb?
CFCS definerer destruktive cyberangreb som cyberangreb, hvor den forventede effekt er:
Død eller personskade, Betydelig skade på fysiske objekter, Ødelæggelse eller forandring af informationer, data eller software, så de ikke kan anvendes uden væsentlig genopretning.

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Fremtidssikring af danske virksomheders forsyningskæder

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Opdateringer af Dynamics 365 reduceres fra syv til fire årligt

Mere fra...

01.12.2023SCM.dk

Plast genbruges i kæmpe mængder til øltransport

01.12.2023SCM.dk

Luftfarten sætter turbo på omfattende omstilling

01.12.2023SCM.dk

ESG og robotter præger det moderne lager

30.11.2023SCM.dk

Nye millioner til Klimakompasset vil gavne SMV’er

30.11.2023SCM.dk

Elektrisk lastbil vinder stor pris

29.11.2023SCM.dk

Bølge af betalingssvindel udfordrer e-handelen

29.11.2023SCM.dk

Nyansættelse skal løfte bæredygtigheden

28.11.2023SCM.dk

Pakkelevering i Sydjylland stiger markant

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Mod historisk CO2-neutralitet i 2050 | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Mette Kaagaard, administrerende direktør hos Microsoft i Danmark & i Island, som vil tale om "Mod historisk CO2-neutralitet i 2050".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia