Dansk Metal vil forgylde nyuddannede faglærte

Danmark mangler flere hundredetusinde faglærte for at kunne løfte den grønne omstilling. For at motivere flere til at tage en faglært uddannelse, foreslår Dansk Metal, at kommende faglærte får en skattefri præmie på 100.000 kroner efter fuldført uddannelse.

”Det er nødvendigt at gøre noget drastisk og tænke nyt, fordi vi har brug for at flere gør deres faglige uddannelse færdig”, siger Kasper Palm, som er forbundssekretær med ansvar for uddannelsespolitik i Dansk Metal. Foto: Dansk Metal

24.09.2024

SCM.dk

I Danmark er vi dybt afhængige af, at vi har nok dygtige faglærte for at kunne lave den grønne omstilling. Faglærte, der skal sikre vækst, og at vi har virksomheder i verdensklasse. Det kræver, at unge og voksne ser erhvervsuddannelserne som et attraktivt uddannelsesvalg. Men søgningen til erhvervsuddannelserne er stagneret, og frafaldet er fortsat højt trods mange gode intentioner. Derfor foreslår Dansk Metal, at nye faglærte får en skattefri uddannelsespræmie på 100.000 kr., som man vil få udbetalt, når man har fuldført sin uddannelse og arbejdet på fuld tid i et år.

”Det er nødvendigt at gøre noget drastisk og tænke nyt, fordi vi har brug for at flere gør deres faglige uddannelse færdig”, siger Kasper Palm, som er forbundssekretær med ansvar for uddannelsespolitik i Dansk Metal. Han uddyber:

”Alle kneb gælder for at få flere faglærte i Danmark. Regeringens kommende investeringer i erhvervsuddannelserne er et vigtigt skridt, men i Dansk Metal tror vi, at der også kan være brug for mere tydelige incitamenter for den enkelte. Og man belønner også pensionister for at fortsætte med at arbejde, når de er nået folkepensionsalderen, med en seniorpræmie”.

Dansk Metal foreslår, at uddannelsespræmien i første omgang bliver indført som et forsøg tiltænkt specifikke faglærte uddannelser, hvor der er mangel på arbejdskraft.

”Lærlinge betaler skat hele tiden under deres uddannelse og de betaler hurtigt de statslige udgifter til deres uddannelse tilbage. De er i lære på en virksomhed, hvor de får løn og betaler skat tilbage til samfundet. På de lange videregående eller andre uddannelsesområder kommer man - lidt groft sagt - ud med en gæld til samfundet, hvorimod vores medlemmer allerede har betalt deres uddannelse”, siger Kasper Palm.

Læs også: Virksomheders fokus på den fysiske sikkerhed stiger

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regnet på konsekvenserne af at indføre uddannelsespræmien. Forslaget vurderes at koste cirka 1,5 milliarder kroner eller 1,15 milliarder kroner efter tilbageløb årligt i mindreprovenu til staten. Begrænses tiltaget til uddannelser på positivlisten for faglærte, som er de erhverv, hvor der er mest mangel på faglærte, skønnes det at koste cirka 0,4 millarder kroner eller 0,3 milliarder kroner efter tilbageløb årligt i mindreprovenu. Tiltaget kan finansieres indenfor det nuværende økonomiske råderum, som aktuelt ligger i omegnen af 60 milliarder kroner frem mod 2030.

Kilde: Dansk Metal

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

12.06.2025SCM.dk

Vestlige lande udskyder klimahandling med kreative undskyldninger

11.06.2025SCM.dk

Dårligt arbejdsmiljø koster Danmark milliarder hvert år

10.06.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Et samarbejde der forenkler din pallehåndtering

07.06.2025SCM.dk

Eksport holder stand trods Trumps toldmure

06.06.2025SCM.dk

Grøn magt i Danmark er i erhvervslivets hænder

05.06.2025SCM.dk

CEO Kasper Tranberg står nu i spidsen for brændstofforsyning til dansk luftfart

04.06.2025SCM.dk

Nyt partnerskab vil bygge grønne mikronet og øge elektrificeringen

04.06.2025SCM.dk

Trump-politik får danske ingeniører til at overveje exit

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Business Central Update

Hold dig opdateret med, hvordan du kan arbejde smartere på tværs af salgs-, service-, projekt- og driftsteams.

Dato

18.06.2025

Tid

11:00

Sted

Online

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Microsoft Security Update

Hold dig opdateret med hvordan du vedvarende beskytter din virksomhed mod cybertrusler med Microsoft Security.

Dato

18.06.2025

Tid

15:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
AQAP NATO Kvalitetsstandarder - grundkursus

Er din virksomhed leverandør til Forsvaret eller har I planer om at blive det? Hvis ja, vil du blive mødt af krav om bevis for efterlevelse af kravene i AQAP, som er NATOs standarder for kvalitetsstyring.

Dato

19.06.2025

Sted

Odense

Fellowmind Denmark A/S
Seminar
Fremtidssikret IT-ledelse i en tid med AI og Copilots

Et inspirationsseminar for IT-beslutningstagere med fokus på governance, sikkerhed og strategisk anvendelse af Microsoft 365 og AI. Det er gratis at deltage, men der er begrænset antal billetter, der fordeles efter først-til-mølle-princippet.

Dato

19.06.2025

Tid

08:30

Sted

INCUBA Next, 18. etage, Åbogade 15, 8200 Aarhus N

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
CQI and IRCA QMS Lead Auditorkursus baseret på ISO 9001:2015 (English)

5 dages intensivt kursus der giver dig den fornødne viden og færdigheder, så du efter endt træning kan organisere og lede audits af kvalitetsledelsessystemer baseret på ISO 9001:2015. CQI and IRCA Nr.: 17898

Dato

23.06.2025

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Afvigelseshåndtering og årsagsanalyse

I forbindelse med lukning af afvigelser og andre interne udfordringer er det meget vigtigt at få lavet en ordentlig årsagsanalyse. Årsagsanalysen laves for at identificere de grundlæggende eller underliggende årsager, få dem rettet og dermed forhindre gentagelser. Det sker jo af og til, at vi løser det samme problem igen og igen.

Dato

24.06.2025

Sted

Odense