Dansk nanoteknologi skal forhindre fødevare-forurening

En ny glas-på-metal overfladebehandling kan øge levetiden, forbedre hygiejnen og reducere omkostninger for en lang række industrier, herunder blandt andet fødevarebranchen.

13.06.2014

SCM.dk

For hundrede år siden var emaljerede Madam Blå-redskaber fast inventar i ethvert køkken. Emaljeringen var datidens bedste teknologi til at sikre hygiejne og effektiv beskyttelse af metallet.

Læs også: Virksomheden Bornholms vinder Coop Grøn Idépris

Emaljerede redskaber fylder mindre i dag, men en ny overfladeteknologi, udviklet af virksomheden SiOx, tager de gamle dyder op. Sammen med parterne Elplatek, Alfa Laval Copenhagen og DTU Mekanik skal teknologien nu modnes i et projekt, der skal bane vejen til et nyt og stort marked.

Ved at påføre et 0,5-2 µm tyndt lag af tæt amorft kvarts på et metalsubstrat, bliver det muligt at opnå en overfladebelægning, der beskytter mod korrosion, og som ikke forurener fødevarer og medicin. Samtidigt bevares metallets mekaniske og termiske egenskaber.

”Støtten fra InnovationsFonden er en blåstempling af vores produkt, som vil give genlyd i branchen og blandt potentielle kunder. Gennem samarbejdet med DTU og vore andre partnere får SiOx adgang til viden og kompetencer, som vil understøtte vores teknologiudvikling til stor gavn for fødevareindustrien”, siger Søren Svanebjerg, CEO, SiOx.

Danske firmaer står stærkt
Det globale marked for fødevareteknologi er enormt, og det er et marked, hvor Danmark har en stærk position. Slutbrugerne, fødevareindustrien, efterspørger mere effektivt og holdbart procesudstyr, men endnu vigtigere for dem er udstyr, der kan reducere sundhedsrisici og ressourceforbrug. Hygiejne- og rengøringsaktiviteter står for 15-20 procent af omkostningerne i industrien.

Den nye kvartsteknologi udgør en mulighed for, at danske udstyrsproducenter kan blive first movers gennem en stærkere vidensbase og dermed fastholde den ledende position, danske virksomheder har inden for en række teknologier, herunder fødevare- og farmateknologi.

Inden for fødevareteknologi-industrien, estimeres omkostningerne til materialer at udgøre fem-ti procent af omsætningen. Hertil kan lægges yderligere fem-ti procent, der anvendes på overfladebehandling for at opnå den fornødne grad af hygiejne og korrosionsbeskyttelse på udstyret.

Ved brug af SiOx’ overfladebehandling er det muligt at reducere disse omkostninger betydeligt, uden at gå på kompromis med hverken produktets egenskaber eller kvalitet.

”I en tid, hvor der er stor fokus på konkurrenceevne og effektivitet, er en teknologi, der kan reducere ressourceforbrug i form af tid, arbejdskraft og rengøringsmidler vigtig. Dette er netop kvaliteterne ved vores kvartsbelægning”, understreger Søren Svanebjerg.

Læs også: Fødevareproducenter skal have større fokus på etik

InnovationsFonden investerer 8 millioner kroner i projektet, oplyser fonden i en pressemeddelelse. 

- JKK 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

26.06.2024SCM.dk

Jernstøberi finder balancen efter hektisk periode

14.06.2024Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Faldsikring - sikkerhed i højden til professionelle fra Fyns Kran Udstyr

11.06.2024SCM.dk

5 fremtidstendenser for finmekanik

07.06.2024SCM.dk

Robotcelle forhindrer kaos-mikado i akustikpanelerne

06.06.2024Global AGV

Sponseret

Skån dine medarbejdere og boost arbejdsmiljøet med AGV

05.06.2024SCM.dk

Danske produktionsvirksomheder har kun lige kradset i overfladen af AI

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup