Danske forskere opfinder helt ny måde at komprimere data på

Et nyt projekt skal gøre det muligt at læse data direkte fra komprimeret IoT-data. Projektet ledes af forskere fra Aarhus Universitet, støttes af Danmarks Frie Forskningsfond og udføres i samarbejde med blandt andet MIT og Boston University.

Den nye opfindelse kan potentielt afhjælpe det stadigt stigende pres på kommunikation og infrastruktur til datalagring. Foto: Arkiv..

01.09.2020

SCM.dk

Forskergruppen Network Computing, Communications and Storage ved Aarhus Universitet har udviklet en helt ny måde at komprimere data på. Den nye komprimeringsteknik giver mulighed for at udføre dataanalyse direkte på komprimerede filer, og det kan have stor betydning for den såkaldte data-tsunami, som Internet of Things (IoT)-enheder medfører.

Komprimering i realtid

Komprimeringsteknikken gør det muligt at komprimere IoT-data (typisk data i tidsserier) i realtid, inden data sendes i skyen. Herefter kan typisk dataanalyse udføres direkte på de komprimerede data. Der er således ikke behov for at dekomprimere alle eller store fraktioner af data for at udføre analysen.

”Hvis du i dag skal bruge 1 byte data fra en 100 MB komprimeret fil, er du som regel nødt til at dekomprimere en stor del af filen for at få adgang til data. Vores teknologi giver hurtig adgang til de komprimerede data. Det betyder, at du kan få adgang til 1 byte data ved at dekomprimere mindre end 100 bytes, hvilket er flere størrelsesordener lavere end andre moderne teknologier. Det kan få kæmpe betydning for datatilgængelighed, databehandlings-hastighed og skylagrings-infrastrukturen”, siger lektor Qi Zhang fra Aarhus Universitet.

Med en bevilling på knap tre millioner kroner skal metoden nu videreudvikles og danne ramme for en end-to-end-løsning, der kan hjælpe med at nedskalere de eksponentielt stigende datamængder fra IoT-enheder. Qi Zhang leder projektet, som udføres i samarbejde med Institut for Datalogi, Aarhus Universitet og eksperter fra Massachusetts Institute of Technology (MIT), Boston University, Terma samt Energinet.

Dyb indvirkning på digitaliseringen

Den nye opfindelse kan potentielt afhjælpe det stadigt stigende pres på kommunikation og infrastruktur til datalagring, og forskergruppen mener, at projektets resultater vil tjene som et fundament for udviklingen af bæredygtige IoT-løsninger og få en dyb indvirkning på digitaliseringen:

”I dag streames IoT-data konstant til skyen, og som en konsekvens af de enorme mængder af IoT-enheder, der implementeres globalt, forventes en eksponentiel datavækst. For at imødekomme hurtig dataindsamling og -analyse foretrækker man ofte i dag at lagre data ukomprimeret. Ulempen ved det er, at det bruger meget lagerplads. Men hvis man lagrer data i komprimeret form, tager det tid at dekomprimere data, før man kan få adgang til dem og analysere dem. Dette projekt har derfor potentiale til ikke blot at reducere datalagringsplads, men også at fremskynde dataanalyse,” siger Qi Zhang.

Projektet, der hedder Analytics Straight on Compressed IoT Data (Light-IoT), er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond med 2,9 millioner kroner.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

02.05.2024SCM.dk

Maersk overskud på 208 mio. dollar i Q1

02.05.2024SCM.dk

Aabenraa Havn sætter ny rekord

30.04.2024SCM.dk

COO vil industrialisere COOP’s processer

29.04.2024SCM.dk

Virksomheder får hjælp til at navigere i AI-landskabet

26.04.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Zebra MC9400 & MC9450 håndterminaler

25.04.2024SCM.dk

Nyt intelligent værktøj udregner klimadata for elektronikprodukter

24.04.2024SCM.dk

Robotter gør en arbejdsplads mere effektiv og attraktiv

24.04.2024TrueCommerce

Sponseret

WEBINAR: E-fakturering i Tyskland

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle