Syv stærke AI-projekter skal løfte dansk forskning og digital innovation
Med 27 millioner kroner i støtte fra DIREC får forskere og virksomheder nu mulighed for at udvikle løsninger med høj faglighed og internationalt format i tæt samarbejde på tværs af sektorer
Siden 2021 har DIREC med et samlet budget på over 200 millioner kroner bevilget midler til omkring 50 forsknings- og innovationsprojekter inden for avanceret digital forskning. Foto: Alexandra Instituttet
DIREC bevilger 27 millioner til projekter med internationalt format, som skal styrke Danmarks position inden for AI.
”Vi forventer at se både nye teknologiske gennembrud og konkrete løsninger, som styrker både dansk erhvervsliv, forskning og vores offentlige institutioner. De her forskningsprojekter skal ikke bare ende som videnskabelige artikler men omsættes til løsninger, der skaber værdi for det danske samfund”, siger Thomas Riisgaard Hansen, direktør for DIREC.
Alle projekter kræver samarbejde mellem minimum to universiteter og en virksomhed for at fremme partnerskaber og resultater, der når ud over universitetsgangene.
Siden 2021 har DIREC med et samlet budget på over 200 millioner kroner bevilget midler til omkring 50 forsknings- og innovationsprojekter inden for avanceret digital forskning. De syv nye projekter spænder bredt men er centreret om AI fra AI i sundhedssektoren til droner og energioptimering. Alle otte danske universiteter samt Alexandra Instituttet er repræsenteret. Det samme er danske virksomheder som B&O, Ørsted, Danfoss og Universal Robots. Udvælgelsen er sket af en international komité med otte europæiske nationaliteter.
“Vi står foran et væld af muligheder med AI. Men hvis vi for alvor skal høste frugterne, kræver det digitale dream teams bestående af offentlige aktører, innovative virksomheder og topforskere fra de danske universiteter. Det har været en vigtig faktor i udvælgelsesprocessen”, siger Thomas Riisgaard Hansen.
Læs også: Sådan kan virksomheder styrke deres it-sikkerhed i en ny risikovirkelighed
DIRECs rolle som en samlende aktør i det danske forskningslandskab er vigtig, når det gælder om at omsætte politiske ambitioner til konkret innovation, mener DIRECs bestyrelsesforperson Jens Christian Godskesen:
"DIREC var de første til at samle alle danske universiteter og skabe en stærk, samlet platform for digital forskning i Danmark. Vi gør det lettere at føre visioner om digital forskning ud i livet, så investeringerne skaber reel værdi for samfundet. Det styrker både dansk forskning på det digitale område og Danmarks position inden for AI”.
Nedenstående projekter modtager støtte fra DIREC i 2025-2026
• REINS: Runtime Reconfigurable Embedded Intelligence for Resource-Constrained Cyber-Physical Systems
• FAIRFM: Robustness and Fairness of Fetal Ultrasound Foundation Models
• GREENSQL: AI-Based Energy Estimation for Sustainable SQL
• MOTUS: Monitoring and Testing of Uncertainty and Safety for Smart Co-bots
• Next Generation of AI: Understanding and Supporting Secure AI Tools in Software Development Teams
• 1813AI: Citizen-Facing Bidirectional AI for Emergency Triage
• PERSIST: Persistent Drone Operations at Critical Infrastructure
Kilde: Alexandra Instituttet
/ PiB