Kunstig intelligens skal samle Europas viden om avancerede materialer

Et nyt EU-projekt med Teknologisk Institut i spidsen vil bruge kunstig intelligens til at skabe overblik og fremme samarbejdet om fremtidens materialeløsninger på tværs af lande og sektorer.

”Vi har de seneste år set, at materialeøkosystemet i Europa ikke hænger sammen. Synergier forsvinder, og aktiviteter gentages, som kunne være undgået”, siger Nikolaj Zangenberg, centerchef på Teknologisk Institut. Foto: Teknologisk Institut

22.07.2025

SCM.dk

Mange aktører i Europa arbejder med avancerede materialer, men det er vanskeligt at få et samlet overblik over de igangværende initiativer og kompetencer. Manglen på koordinering kan føre til dobbeltarbejde og spildte muligheder for samarbejde.

Det vil det nye EU-projekt InnoMatSyn rette op på blandt andet ved at skabe et samlet digitalt overblik, så forskere, virksomheder og fonde lettere kan finde hinanden og samarbejde om fremtidens materialeløsninger.

”Vi har de seneste år set, at materialeøkosystemet i Europa ikke hænger sammen. Synergier forsvinder, og aktiviteter gentages, som kunne være undgået”, siger Nikolaj Zangenberg, centerchef på Teknologisk Institut.

Han peger på, at arbejdet med avancerede materialer er afgørende for både grøn omstilling og europæisk konkurrenceevne:

”Materialer er en grundlæggende byggesten for næsten al teknologi. Hvis vi ikke får samlet kræfterne og skabt overblik, risikerer vi, at Europa sakker bagud”, siger Nikolaj Zangenberg.

For at løse denne udfordring står Teknologisk Institut i spidsen for at udvikle et digitalt værktøj, der samler viden og gør det nemt at finde relevante aktører, projekter og materialekompetencer på tværs af Europa. Værktøjet bygger på kunstig intelligens og trækker på data fra både forskningsmiljøer og fonde.

”Vi udvikler et AI-værktøj, som kan forstå de mange forskellige materialetyper og koble viden på tværs af projekter, virksomheder og lande. Ambitionen er, at både forskere, industrifolk og finansierende fonde hurtigt kan tune sig ind på de rette aktiviteter og samarbejdspartnere og undgå at komme til at genopfinde den dybe tallerken” siger Nikolaj Zangenberg.

Læs også: IFS løfter industriel AI til nyt niveau med opkøb af TheLoops

Når InnoMatSyn afsluttes i 2028 er forventningen, at de, der arbejder med avancerede materialer, får væsentligt lettere ved at orientere sig, tage kontakt og drage gavn af hinandens kompetencer.

”Vores mål er, at det bliver langt mere overskueligt og effektivt at samarbejde om materialeløsninger i hele Europa. Det kan styrke både innovationen og Europas position internationalt”, siger Nikolaj Zangenberg.

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

22.07.2025SCM.dk

Kunstig intelligens skal samle Europas viden om avancerede materialer

18.07.2025SCM.dk

DHL investerer massivt i automatisering og vækst

14.07.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Danfoil har optimeret lagerstyringen med Delfi Technologies

10.07.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Danmarks største vinbutik satser på digitale prisskilte for bedre kundeoplevelse

10.07.2025SCM.dk

IFS løfter industriel AI til nyt niveau med opkøb af TheLoops

08.07.2025SCM.dk

Geopolitik og teknologi i fokus på EOT 2025

04.07.2025SCM.dk

Sådan kan virksomheder styrke deres it-sikkerhed i en ny risikovirkelighed

02.07.2025SCM.dk

Lad forsyningskæden agere som et teknologisk symfoniorkester

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia