Danske handels- og transportvirksomheder er godt rustet til krisetider

Dansk erhvervsliv er generelt i storform trods flere år, hvor kriserne har stået i kø. Det gælder særligt for handel og transport - viser en ny regnskabsanalyse af 11.500 danske virksomheder foretaget af Spar Nord og BDO. Robustheden er en vigtig faktor, hvis de skal komme sikkert igennem det uvejr, der er trukket op over Europa.

”Mens handelsvirksomhederne har nydt godt af danskernes store opsparinger, deres købekraft og deres lyst til at handle, har transportvirksomhederne haft gavn af genåbningen af de internationale markeder samt de stigende fragtrater", fortæller Stig Holst Hartwig. Foto: BDO..

14.10.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Efter en længere periode på coronaens præmisser står økonomien og ikke mindst erhvervslivet nu over for en ny udfordring i form af en buldrende inflation, stigende renter for ikke at nævne de voldsomme energipriser og pressede forsyningskæder. Heldigvis er de danske virksomheder – ligesom dansk økonomi – generelt kommet stærkt igennem coronapandemien, og meget tyder derfor på, at de møder de nye udfordringer i storform.

Det viser en gennemgang af det seneste års regnskaber fra flere end 11.500 danske virksomheder med mellem 10 og 999 årsværk, som Spar Nord og BDO har foretaget i forbindelse med erhvervsprisen Succesvirksomhed 2022. Ud af samtlige virksomheder havde 64 procent sidste år fremgang i resultatet, mens hele 74 procent formåede at styrke deres egenkapital.

Læs også: Sådan styrker du forsyningskædens robusthed

Handel og transport klarer sig godt
Ifølge bankdirektør i Spar Nord Martin Kudsk Rasmussen og administrerende direktør i BDO Stig Holst Hartwig er det svært at spå om hvilke brancher, der bliver hårdest ramt af de mange udfordringer, som lige nu tårner sig op, da det i høj grad afhænger af den enkelte virksomheds økonomiske robusthed og evne til at optimere og tilpasse forretningen. Det tyder dog på, at virksomheder indenfor handel eller transport har lukreret godt på genåbningen. Knap 70 procent af virksomhederne indenfor begge brancher opnåede sidste år resultatfremgang, mens næsten 80 procent af virksomhederne i begge brancher løftede deres egenkapital:

”Mens handelsvirksomhederne har nydt godt af danskernes store opsparinger, deres købekraft og deres lyst til at handle, har transportvirksomhederne haft gavn af genåbningen af de internationale markeder samt de stigende fragtrater. Og overskuddet derfra har store dele af begge brancher sandsynligvis brugt på at polstre egenkapitalen og dermed deres forretning. Om det så er nok til at kunne stå imod den krise, der lige nu har ramt dansk og europæisk økonomi, kan kun tiden vise, men det er i hvert fald et stærkt udgangspunkt”, forklarer Martin Kudsk Rasmussen, som tilføjer, at de to brancher ikke vil gå ram forbi den kommende krise:

”Vi skal nok ikke forvente at se markante lønstigninger i de kommende år, og kombineret med stigende energipriser vil det sandsynligvis føre til et nedsat forbrug, og det vil ramme handlen. Også transportbranchen vil blive ramt af lavere aktivitet, ligesom fragtraterne begynder at normalisere sig, og det vil samlet set forventeligt medføre en lavere indtjening blandt transportvirksomhederne”.

"Også transportbranchen vil blive ramt af lavere aktivitet, ligesom fragtraterne begynder at normalisere sig, og det vil samlet set forventeligt medføre en lavere indtjening blandt transportvirksomhederne”, fortæller Martin Kudsk Rasmussen. Foto: Spar Nord..

Byggeriet i modvind
Det er dog ikke alle brancher, der står lige så stærkt rustet til det kommende uvejr. Analysen viser nemlig, at dele af byggebranchen er kommet i modvind. 45 procent af virksomhederne indenfor byggeri og anlæg oplevede sidste år ikke fremgang i deres resultat, ligesom en andel på 34 procent heller ikke formåede at løfte deres egenkapital.

”Byggebranchen har den seneste tid været præget af stor konkurrence, stigende byggeomkostninger og lønninger til medarbejdere. De stigende energi- og materialepriser kombineret med stigende renter kan samtidig betyde, at flere byggeprojekter bliver sat på pause i den kommende tid, og det vil gå udover byggevirksomhederne, hvoraf størstedelen befinder sig i provinsen”, lyder det fra Stig Holst Hartwig.

Hovedstaden vil dog også mærke til en eventuel nedgang i byggeaktiviteten. Her vil det især gå udover virksomheder indenfor videnservice, eksempelvis arkitekthuse og rådgivende ingeniørvirksomheder:

”Modsat de andre regioner er der en stor koncentration af videnserviceerhverv i Københavnsområdet, og det vil sandsynligvis være blandt de fag, vi i første omgang vil se krisen kradse. Det gælder arkitekter og ingeniører, der betjener byggeriet, lige såvel som virksomheder, der betjener andre erhverv, også kan blive påvirket”, siger Stig Holst Hartwig.

Om regnskabsanalysen

Spar Nord og BDO har i fællesskab hentet og analyseret regnskaber for cirka 350.000 danske virksomheder med mellem 10 og 999 årsværk.

Blandt den indledende gruppe af virksomheder er 11.500 regnskaber blevet udvalgt til yderligere gennemgang af blandt andet egenkapital og årets resultat for de seneste fem år. Herudover er der foretaget analyser af de 11.500 virksomheders fordeling på regioner, kommuner og brancher. Brancheanalyserne er baseret på Dansk Branchekodes DB19-standardgruppering.

Læs mere om udvælgelsen af dette års 1.000 succesvirksomheder nedenfor.

Industrien i farezonen
Selvom 65 procent af fremstillingsvirksomhederne sidste år havde resultatfremgang, og 75 procent styrkede egenkapitalen, forventer Stig Holst Hartwig stadig, at industrien også står for skud, når den kommende krise rammer:

”Industrivirksomhedernes konkurrenceevne bliver ikke nødvendigvis forværret, da krisen vil ramme alle producenter i Europa, men det vil få negativ betydning for deres ordrebeholdning og deres udgifter, og det vil føre til en lavere vækst. Det ser vi allerede i Tyskland, hvor industrien de facto befinder sig i en alvorlig økonomisk krise, og det er også begyndt at påvirke virksomhederne herhjemme og især i det jyske, som blandt andet er underleverandører til det europæiske marked”, siger han og suppleres af Martin Kudsk Rasmussen:

”Det er den perfekte storm, der har ramt europæisk økonomi, og det kommer til at have konsekvenser for nogen”.

Om Succesvirksomhed 2022

Spar Nord og BDO stiftede i 2019 Succesvirksomhed som er en erhvervspris, der anerkender de danske små og mellemstore virksomheder med mellem 10 og 999 årsværk. Succesvirksomhederne kvalificerer sig på baggrund af antal ansatte og vurderes ud fra performance på følgende parametre:

• Vækst i resultat før skat de seneste fem år
• Soliditetsgrad over 20 procent i det seneste regnskabsår
• Vækst i soliditeten målt over de seneste fem år
• Evnen til at skabe resultater med det givne kapitalgrundlag

Virksomhederne bliver for hvert kriterie tildelt point, alt efter hvor godt de klarer sig. Det er det samlede antal point, der afgør, om en virksomhed bliver en del af de i alt 1.000 succesvirksomheder.

Fonde, finansielle holdingselskaber, udenlandske datterselskaber, pengeinstitutter samt rådgivnings- og revisionsvirksomheder er ikke medtaget blandt de 1.000 succesvirksomheder.

Læs mere om ”Succesvirksomhed 2022”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.06.2024SCM.dk

Den grønne omstilling skriger på ESG-kompetencer

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

19.06.2024SCM.dk

DI Transport får ny bestyrelsesleder

14.06.2024SCM.dk

Alt for få elvarebiler på vejene - målet er langt væk

14.06.2024SCM.dk

Grøn omstilling af forsyningskæder kræver samarbejde på tværs af grænser

13.06.2024SCM.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

12.06.2024SCM.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

12.06.2024Descartes

Sponseret

Sanktioner kan være en udfordring for dem, der arbejder med transport og logistik

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup