Danske virksomheder skal overleve på service

Danske virksomheder skal optimere servicen, hvis de vil klare sig i den globale konkurrence fremover. Servicetilbud, der supplerer de fysiske produkter, er nemlig svære at kopiere for de udenlandske konkurrenter, og det giver danske virksomheder en værdifuld fordel.

Alfa Laval er et godt eksempel på en virksomhed, der har set et potentiale i at satse på nye serviceløsninger. Foto Alfa Laval.

24.06.2014

SCM.dk

Christer Karlsson, der er professor og Academic Director på CBS Competitiveness Platform, en Business-in-Society-platform på CBS..

Danske virksomheder kæmper med næb og klør for at overleve på et globalt marked, hvor lande med lave lønninger og produkter, der efterhånden lever op til de danske virksomheders produktkvalitet, har skabt problemer for de danske virksomheders konkurrenceevne.

At producere de samme produkter til en lavere pris, så de hen ad vejen bliver i stand til at konkurrere, det slag har de danske virksomheder for længst tabt.

Læs også: Fleksible robotter gavner dansk konkurrenceevne

Der skal en holdningsændring til mener Christer Karlsson, der er professor og Academic Director på CBS Competitiveness Platform, en Business-in-Society-platform på CBS. Han mener, at de danske virksomheder kan forbedre deres konkurrenceevne ved, at udvikle nye serviceløsninger.

”Avancerede serviceløsninger er et vigtigt strategisk svar på de konkurrencemæssige udfordringer, som de danske virksomheder står overfor. Det skyldes især, at integrerede serviceløsninger, som inkluderer både fysiske produkter og services, vil være særdeles svære at kopiere blandt konkurrenterne, fordi den enkelte virksomheds specifikke kompetencer og ekspertise er centrale forudsætninger for at kunne levere avancerede serviceløsninger, ” siger Christer Karlsson til cbs.dk.

Tag serviceskridtet fuldt ud
Den svenskejet virksomhed Alfa Laval, der producerer pumper, ventiler, varmevekslere og separatorer, har arbejdet meget med virksomhedens serviceydelser. Det betyder konkret, at virksomhed tilbyder mere end blot reservedele og reparationer. Faktisk tilbyder de at overtage hele produktfunktionen, så kunden slipper for at skulle koncentrere sig om forebyggende vedligehold og service af maskinen. Det skaber nærmest en virksomhed i virksomheden – eller ’performance-partner’, som Alfa Laval kalder det på deres hjemmeside.

Også Rolls-Royce har taget serviceskridtet fuldt ud. Rolls-Royce tilbyder ikke længere kun flymotorer og årlige serviceeftersyn til flyselskaberne i deres produktportefølje. De satser ligeledes på opdrift og fremdrift til flyselskabernes fly.

Trin-for-trin-guide

Projektet har udgivet en booklet med titlen:

”Driving Competitiveness through Servitization”.

En trin-for-trin-guide for virksomheder, som gerne vil arbejde med udvikling af serviceprodukter til deres virksomhed. Bookleten er gratis at downloade.

Mange fordele i at udvikle serviceprodukter
Christer Karlsson mener, at Rolls-Royce og Alfa Laval er gode eksempler på virksomheder, der har set potentialet i serviceløsninger. Han understreger, at virksomhederne opererer ud fra en teori om, at service i konkurrencemæssig forstand kun er en gevinst, hvis servicetilbuddene er afhængige af præcis de kompetencer og den ekspertise, som er unikke for den deres virksomhed.

Og det er afgørende, mener han, for så er servicen umulig at kopiere for andre virksomheder, og det er det, som giver konkurrencefordele og øget profit.

Læs også: Swisslog styrker konkurrenceevnen med ProMark!

”For danske virksomheder drejer det sig om at udnytte netop de konkurrencemæssige fordele, Sammenlignet med de fleste lavtlønslande har Danmark et relativt højt vidensniveau og en relativt videnstung og kompetent arbejdsstyrke, og hvis vi skal konkurrere, skal det nødvendigvis være på disse parametre,” forklarer Christer Karlsson til Cbs.dk.

De danske virksomheder skal derfor være meget mere opmærksomme på potentialet i services, og de skal være klar på, at der er konkurrencemæssige fordele i at udvikle serviceprodukter, som supplement til virksomhedens fysiske produkter.

-LRI

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup