De fattigste lande betaler den største plastikregning

Det koster ti gange mere at håndtere plastik i udviklingslandene end i for eksempel Danmark. Det viser en ny rapport fra WWF, som op til FN-forhandlinger i Kenya opfordrer Danmark til at kæmpe for mere lighed i plastværdikæden og presse på for en juridisk bindende global aftale, der begrænser plastikforbruget og reducerer mængden af plastik i naturen.

Men selvom indbyggere i højtudviklede lande som Danmark i gennemsnit bruger cirka tre gange mere plastik end indbyggere i udviklingslandene, så ender meget plastik i verdens fattigste lande.. Foto: © Shutterstock / Shane Gross / WWF

17.11.2023

SCM.dk

Hver dag produceres 820.000 tons plastik. Hvis produktionen fortsætter som hidtil, vil tallet være tre gange så højt i år 2050. Under 10 procent bliver genanvendt, mens de resterende 90 procent ender i naturen til fare for vilde dyr eller bliver brændt af og dermed udleder CO2 og belaster klimaet.

Men selvom indbyggere i højtudviklede lande som Danmark i gennemsnit bruger cirka tre gange mere plastik end indbyggere i udviklingslandene, så ender meget plastik i verdens fattigste lande. Når det sker, vokser regningen sig markant større. Det viser en ny rapport fra WWF, som sammen med konsulentvirksomheden Dalberg har analyseret plastikkens værdikæde og livscyklus for at begrænse plastik i naturen. Rapporten kommer op til FN-forhandlinger om en global plastikaftale.

Den gennemsnitlige livstidsomkostning for at håndtere et kilo plastik beløber sig til 131 kroner i højtudviklede lande og 1.386 kroner i udviklingslande, viser rapporten. Den viser også, at dyr, ineffektiv håndtering af plastik gør problemet langt større. Derfor skal lande som Danmark tage et større ansvar, mener WWF.

”Plastik er et kolossalt problem, og regningen for at rydde op efter vores enorme plastikforbrug rammer desværre helt skævt. Det er simpelthen ikke fair, at de lande, der bruger mindst og har sværest ved at håndtere problemet, skal betale den største plastikregning. Det resulterer i, at der genanvendes mindre plastik, det bliver dyrere, og det går hårdt ud over naturen. Derfor er vi nødt til at forebygge og sætte ind tidligere, og her skal lande som Danmark gå forrest”, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, og fortsætter:

”Vi danskere har et stort plastikforbrug. Derfor skal vi sammen med andre højtudviklede lande tage ansvar og gøre endnu mere for at håndtere plastikproblemet. Vi skal gå forrest for at sikre en ambitiøs global aftale, som vi har så akut behov for, hvis vi skal lykkes med at få en plastikfri natur. Lige nu presser vi i WWF på for, at vi holder fast i de høje ambitioner op til og under mødet i Kenya”.

Fra den 13. til 19. november 2023 mødes forhandlere fra hele verden til tredje runde af forhandlingerne om en ny global traktat, der skal bekæmpe plastforurening. Det foregår i Kenya, som er et af de lande, der mærker konsekvenserne af de stigende mængder plastik.

I 2017 indførte den kenyanske regering et forbud mod at producere og være i besiddelse af engangsplastikposer. Alligevel kæmper landet fortsat mod ulovlig import af netop billige plastikposer og plastikaffald fra andre lande, som via havstrømme ender langs Kenyas kyst.

Det understreger behovet for en global løsning, mener WWF, som i en årrække har fjernet store mængder skrald fra Kenyas kyster, så havskildpadder kan komme ind på stranden for at lægge deres æg og deres små unger kan kravle ud i havet igen.

Der er akut behov for et opgør med den måde, vi bruger plastik på, mener WWF. Konkret skal vi bruge mindre, bruge det smartere og ikke mindst genanvende langt mere.

”60 procent af den plastik, der fremstilles, er beregnet til engangsplastik. Det tal skriger til himlen, og der er behov for et opgør. Vi ser allerhelst et globalt forbud mod unødvendig engangsplastik som for eksempel e-cigaretter, bestik og kosmetisk mikroplast. Det vil sætte skub i overgangen til bæredygtige alternativer og hjælpe de lande, der lider under vores enorme plastikforbrug”, siger Bo Øksnebjerg og fortsætter:

”Men ansvaret ligger også hos producenterne og de virksomheder, der bruger meget plastik. De skal sikre, at vi i fremtiden sender langt mindre plastik i omløb, og at produkter designes, så de i højere grad kan genanvendes, uanset hvor de sælges. Og så bliver vi nødt til at se på muligheden for at drage virksomhederne til ansvar, hvis deres plastik ender i naturen”.

Læs også: Nye genbrugsanlæg skal sætte nye standarder for elektronisk genbrug

Forhandlingerne om den globale plastikaftale forventes afsluttet i slutningen af 2024. I mellemtiden gennemfører WWF's en underskriftindsamling, der skal vise politikerne, at danskerne støtter en ambitiøs plastikaftale. På nuværende tidspunkt har over 10.000 danskere vist deres støtte.

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Fremtidssikring af danske virksomheders forsyningskæder

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Opdateringer af Dynamics 365 reduceres fra syv til fire årligt

Mere fra...

01.12.2023SCM.dk

Plast genbruges i kæmpe mængder til øltransport

01.12.2023SCM.dk

Luftfarten sætter turbo på omfattende omstilling

01.12.2023SCM.dk

ESG og robotter præger det moderne lager

30.11.2023SCM.dk

Nye millioner til Klimakompasset vil gavne SMV’er

30.11.2023SCM.dk

Elektrisk lastbil vinder stor pris

29.11.2023SCM.dk

Bølge af betalingssvindel udfordrer e-handelen

29.11.2023SCM.dk

Nyansættelse skal løfte bæredygtigheden

28.11.2023SCM.dk

Pakkelevering i Sydjylland stiger markant

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Mod historisk CO2-neutralitet i 2050 | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Mette Kaagaard, administrerende direktør hos Microsoft i Danmark & i Island, som vil tale om "Mod historisk CO2-neutralitet i 2050".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia