Nye genbrugsanlæg skal sætte nye standarder for elektronisk genbrug

Hvert år smider danskerne enorme mængder elektronikaffald ud. Mange af produkterne genanvendes, men endnu flere kan genbruges. Den opgave skal to helt nye genbrugsanlæg – såkaldte First Treatment-anlæg – i Roskilde og Middelfart nu varetage. Det er Elretur, Danmarks største kollektive ordning, der sammen med Stena Recycling Group og HJHansen Recycling Group står bag de nye anlæg, som forventes at redde flere tusinde elektronikprodukter. Anlæggene går i fuld drift i 2024, men allerede nu er forberedelserne i fuld gang.

”Det nye genbrugsanlæg kommer til at løfte en vigtig opgave. En rapport udgivet for nyligt, har netop vist, at Danmark kun er 4 procent cirkulært. Vi har et af verdens højeste ressourceforbrug, og mængden af materialer, der bliver recirkuleret i samfundet, er meget lille. Særligt inden for elektronik påpeger rapporten et stort potentiale, og vores tilgang med anlægget gør det muligt at sikre stordrift med genbrug og gensalg af elektronikprodukter”, siger Morten Harboe-Jepsen, bestyrelsesformand i Loop Electronic og Electronic Reuse & Recycling A/S samt direktør i Elretur. Foto: ELRETUR

14.11.2023

SCM.dk

Sidste år afleverede danskerne over 70.000 tons vaskemaskiner, telefoner, computere og andre typer elektronikprodukter på landets genbrugspladser. Næsten alle materialer fra de indleverede elektronikprodukter bliver i dag genanvendt, men inden et produkt skilles ad og genanvendes, er det optimalt, hvis produktet kan genbruges i sin oprindelige form og funktion så længe som overhovedet muligt. 

Netop den opgave skal to nye genbrugsanlæg, henholdsvis Loop Electronic i Roskilde og Electronic Reuse & Recycling i Middelfart, løse. Anlæggene, der er de første af deres art, skal arbejde sig igennem de mange tusinde tons elektronikaffald, der indleveres på genbrugspladserne i Danmark. Målet er at identificere og udsortere genbrugsegnede elektronikprodukter fra affaldsstrømmen, så de derefter kan blive repareret og sendt tilbage på markedet. Anlæggene går først i fuld drift i 2024, men allerede nu er de indledende tests og forberedelser i fuld gang. 

”Det nye genbrugsanlæg kommer til at løfte en vigtig opgave. En rapport udgivet for nyligt, har netop vist, at Danmark kun er 4 procent cirkulært. Vi har et af verdens højeste ressourceforbrug, og mængden af materialer, der bliver recirkuleret i samfundet, er meget lille. Særligt inden for elektronik påpeger rapporten et stort potentiale, og vores tilgang med anlægget gør det muligt at sikre stordrift med genbrug og gensalg af elektronikprodukter”, siger Morten Harboe-Jepsen, bestyrelsesformand i Loop Electronic og Electronic Reuse & Recycling A/S samt direktør i Elretur. 

Elretur er Danmarks største kollektive ordning, og har gennem de sidste knap 20 år håndteret virksomheders producentansvar på elektronik. De indsamler, registrerer og behandler de store mængder elektronikaffald, der indleveres på landets næsten 400 genbrugspladser, og har tidoblet mængden af genbrugt elektronik siden 2017. Det forventes, at de to nye genbrugsanlæg kan redde 60.000 kasserede elektronikprodukter om året. 

Sammen med Stena Recycling Group står Elretur bag selskabet Loop Electronic, der varetager anlægget i Roskilde, som skal dække Østdanmark. 

”Det nye anlæg er helt unikt og vil sætte nye standarder for måden, vi behandler elektronikprodukter på i Danmark. Potentialet for genbrug og genanvendelse af værdifulde ressourcer og materialer er stort. Med genbrugsanlægget sætter vi turbo på genbrugen. Vi tager et stort skridt mod en mere cirkulær livscyklus for elektronikprodukter, og passer bedre på vores dyrebare ressourcer”, siger Jakob Høy Thomsen, Produktområdechef, Stena Recycling Group. 

Læs også: Eltrucks støtter cirkulær økonomi hos Re-Match

Sammen med HJHansen Recycling Group etablerer Elretur selskabet Electronic Reuse & Recycling A/S, som driver anlægget i Middelfart, der skal dække Vestdanmark. 

”Hvis Danmarks nationale klimamål skal nås, er det afgørende, at vi bliver bedre til at genbruge og udnytte vores dyrebare ressourcer mest muligt. Det nye anlæg skal rumme en særlig procesteknologi og dets volumen vil sætte nye standarder i Europa og placere Danmark helt fremme i førergruppen inden for europæisk genbrug af elektronik og el-produkter”, siger Mogens Bach Christensen, administrerende direktør i HJHansen Recycling Group.

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Fremtidssikring af danske virksomheders forsyningskæder

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Opdateringer af Dynamics 365 reduceres fra syv til fire årligt

Mere fra...

01.12.2023SCM.dk

Plast genbruges i kæmpe mængder til øltransport

01.12.2023SCM.dk

Luftfarten sætter turbo på omfattende omstilling

01.12.2023SCM.dk

ESG og robotter præger det moderne lager

30.11.2023SCM.dk

Nye millioner til Klimakompasset vil gavne SMV’er

30.11.2023SCM.dk

Elektrisk lastbil vinder stor pris

29.11.2023SCM.dk

Bølge af betalingssvindel udfordrer e-handelen

29.11.2023SCM.dk

Nyansættelse skal løfte bæredygtigheden

28.11.2023SCM.dk

Pakkelevering i Sydjylland stiger markant

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Mod historisk CO2-neutralitet i 2050 | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Mette Kaagaard, administrerende direktør hos Microsoft i Danmark & i Island, som vil tale om "Mod historisk CO2-neutralitet i 2050".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia