De fleste erhvervsindkøb sker via nettet
7 ud af 10 erhvervskøb blev i første halvdel af 2022 foretaget på nettet, og dermed handler indkøberne stort set lige så ofte online, som de gjorde under coronakrisen. Det viser Dansk Erhvervs B2B E-handelsanalyse, der også dykker ned i fordele, ulemper og indkøbernes budgetter
7 ud af 10 erhvervskøb blev i første halvdel af 2022 foretaget på nettet, og dermed handler indkøberne stort set lige så ofte online, som de gjorde under coronakrisen. Foto: Arkivfoto..
Når de professionelle indkøbere skal købe alt fra printerpapir til vindjakker og gravemaskiner, søger de i høj grad ét sted hen: Internettet. Faktisk handler 96 procent af indkøberne online, og mere end 7 ud af 10 køb foretages på nettet. Det viser Dansk Erhvervs B2B E-handelsanalyse 1. halvår 2022.
”Det er en meget høj andel, og det er faktisk på højde med perioden under coronakrisen, hvor indkøberne jo nærmest blev ”tvunget” online. Det viser, at e-handlen har bidt sig fast hos indkøberne”, siger Niels Ralund, som er e-handelsdirektør i Dansk Erhverv.
Læs også: E-handel: Bæredygtighed får ikke større betydning for forbrugerne
Analysen viser også, at 16 procent af indkøberne forventer at skrue op for forbruget online, mens kun 4 procent vurderer, at de vil sænke forbruget.
”Når vi også ved, at budgetterne er ganske store, og at indkøberne generelt er meget teknologiparate, så er der ingen grund til, at man som virksomhed ikke skal sælge online”, siger Niels Ralund og henviser til, at halvdelen af indkøberne handler online minimum én gang om ugen, og hver femte indkøber har over 100.000 kroner i budget månedligt.
Fleksibilitet slår pris
Den primære årsag til, at indkøberne så ofte køber online, er, at det er nemt og fleksibelt. De 3 højest ratede fordele ifølge de adspurgte indkøbere er, at varen leveres til døren, at man sparer tid og at man kan handle, når det passer. Lavere pris kommer ind på en fjerdeplads.
”Det understøtter det, vi har sagt i flere år; Indkøberne er almindelige mennesker, der er vant til at handle online privat, og der er det også fleksibiliteten, der er i højsædet. Det gælder selvfølgelig også i virksomhederne”, siger Niels Ralund.
Han understreger dog, at det ikke betyder, at prisens betydning skal eller kan undervurderes:
”Usikkerhed om prisen er den primære barriere for e-handel, hver tredje indkøber har valgt en netbutik fra, fordi prisen var for høj og når indkøberne besøger en netbutik første gang, så er prisen det første, de undersøger. Prisen skal med andre ord være konkurrencedygtig”.
- PiB