Den danske tekstilbranches cirkulære omstilling skal speedes op

Det globale tekstilforbrug har store miljømæssige konsekvenser. Nu skal et nyoprettet innovationspartnerskab fremme den cirkulære omstilling ved i samarbejde med branchens aktører at give anbefalinger til fremtidens tekstilteknologier.

I et nyt partnerskabssamarbejde har bestyrelsen for Miljøteknologisk Udviklings- og DemonstrationsProgram (MUDP) etableret et innovationspartnerskab med tilhørende advisory board for cirkulære tekstilteknologier, kaldet CirkTek. Initiativet understøttes af Teknologisk Institut og et åbent vidensforum af andre eksperter i cirkulær tekstiløkonomi. Initiativet skal med dialog og videndeling styrke den danske tekstilbranches cirkulære omstilling og medvirke til at gøre Danmark til et udstillingsvindue for cirkulær innovation på tekstilområdet. Foto: Teknologisk Institut..

11.08.2023

SCM.dk

I et nyt partnerskabssamarbejde har bestyrelsen for Miljøteknologisk Udviklings- og DemonstrationsProgram (MUDP) etableret et innovationspartnerskab med tilhørende advisory board for cirkulære tekstilteknologier, kaldet CirkTek. Initiativet understøttes af Teknologisk Institut og et åbent vidensforum af andre eksperter i cirkulær tekstiløkonomi. Initiativet skal med dialog og videndeling styrke den danske tekstilbranches cirkulære omstilling og medvirke til at gøre Danmark til et udstillingsvindue for cirkulær innovation på tekstilområdet.

”Det er en kolossal mængde ressourcer, der år efter år går tabt, når privatpersoner og virksomheder kasserer tøj og tekstiler. Selvom vi er gået i gang med at sortere tøjaffald, er teknologierne ikke på plads. Til gengæld er mange i gang med at udvikle dem. Her bliver det advisory boardets opgave at skabe overblik og dele viden på tværs af aktører, der arbejder med design, produktion og genanvendelse af tekstiler”, siger sektionsleder Peter Rosborg fra Teknologisk Institut.

CirkTek faciliteres af Teknologisk Institut. Innovationspartnerskabets advisory board er sammensat af specialister med dyb viden om markedet og om teknologiudvikling på tekstilområdet. Medlemmerne tæller repræsentanter fra BESTSELLER, Gabriel A/S, Textilia Group A/S, VIA University, Roskilde Universitet, DAKOFA, Dansk Mode & Tekstil, Dansk Industri og Dansk Erhverv. 

Ud over det etablerede advisory board bliver der etableret et vidensforum, der afspejler en bred vifte af interessenter og perspektiver inden for cirkulær tekstiløkonomi – på tværs af sektorer og industrier. Forummet skal i samspil med advisory boardet være et samlingspunkt for aktører med viden om, hvad der findes af teknologier, som enten er på vej, er ved at blive modnet eller allerede anvendes i større skala.

Læs også: Europæisk natur skal genoprettes frem mod 2030

Vidensforummet er ved at blive etableret, og Teknologisk Institut opfordrer aktører inden for den cirkulære tekstilindustri til at deltage.

”Alle interesserede parter, herunder virksomheder, forskere, organisationer og andre aktører inden for den cirkulære tekstilindustri, opfordres til at deltage i vidensforummet. Det er en god mulighed for at være med til at forme og påvirke den teknologiske vej for den cirkulære omstilling af tekstilindustrien i Danmark og i EU”, udtaler sektionsleder Peter Rosborg fra Teknologisk Institut.

CirkTeks arbejde offentliggøres ved projektets afslutning i starten af 2024.
Fokus for arbejdet er teknologiudvikling, der kan bidrage til at reducere ressourceforbruget og øge genanvendelsesgraden i tekstilindustrien – med sigte på at fremme en cirkulær og miljørigtig tekstilindustri i Danmark, og gerne EU.

Fakta om tekstilindustrien
En ny rapport udarbejdet af Deloitte for Miljøstyrelsen viser, at tøj og tekstiler, næst efter fødevare-, bolig- og transportsektoren er den forbrugsgruppe på europæisk plan, der udgør den største miljøbelastning. Samtidig forventes det, at både produktionen og forbruget af tekstilprodukter bliver ved med at vokse frem mod 2030 – med en estimeret stigning i det globale forbrug på 63 procent.
Også i Danmark har tekstilforbruget været stigende, viser rapporten. I 2021 blev i alt 116.000 tons tekstiler sat på markedet, en stigning på næsten 25 procent siden 2019, og hele 30 procent siden 2016. Generelt indsamles en stor del af tekstilerne fra husstandene til genbrug. Alligevel havner 53.000 tons hvert år fortsat i blandede affaldsstrømme.

Fakta om CirkTek
Innovationspartnerskabet løber i 2023 og finansieres af MUDP efter ønske fra MUDP’s bestyrelse. MUDP er Miljøministeriets tilskudsprogram for understøttelse af udvikling af miljøteknologi.

- PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

27.05.2024SCM.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024SCM.dk

Forbrugernes lyst til at handle direkte hos producenten stiger

22.05.2024SCM.dk

Forsyningskæderne bliver kortere – SCM-kompetencerne bliver vigtigere

21.05.2024SCM.dk

Unge voksne vil have arbejde med mening og udvikling

21.05.2024SCM.dk

Månedens udfordring: 4 KPI’er skal skabe succes for COOP’s drift

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup