Den elektriske varevogn er på vej – i en fart

Eldrevne lastbiler og varevogne bliver konstant billigere og bedre, og efterhånden fuldt konkurrencedygtige med dieselversionerne. Og så er de helt nødvendige for at nå målene i Parisaftalen.

Der er brug for flere elektriske lastbiler, mener T&E. Og business casen er ved at blive rigtig god..

27.08.2018

SCM.dk

Batteripriserne falder hurtigere end nogensinde, den elektriske drivlinje er meget mere effektiv end dieseludgaven og i øvrigt skal de fleste af dem ikke køre så langt ad gangen, at der er behov for den helt store rækkevidde. Derudover kan der være adskillige rabatter at hente på diverse betalingsveje.

Læs også: UPS på vej med 50 ellastbiler

På den baggrund er den europæiske NGO Transport & Environment (T&E) ikke i tvivl om, at de eldrevne lastbiler og varevogne inden længe vil være at finde i stort tal på kontinentets lande- og motorveje samt i byerne, hvor den manglende CO2-udledning vil hjælpe på luftkvaliteten, noget som organisationen selv peger på er yderst nødvendigt, så turister eksempelvis ikke bliver ’tvunget til at ryge’.

Det er cleaner trucks officer Stef Cornelis og dataanalytiker Thomas Earl fra T&E, der argumenterer for den eldrevne fremtid i en klumme på Euractiv, og her peger de to på den udvikling, der er fundet sted i lastbilindustrien det seneste års tid, som en indikator for, hvor markedet vil bevæge sig hen i de kommende år(tier).

Aktører som DaimlerVolvo og MAN har alle annonceret produktion og salg af elektriske lastbiler, ligesom dedikerede ellastbilfabrikanter som Tesla og Nikola Motors er ved at gøre deres planer til virkelighed.

Og T&E’s egen analyse viser da også, at der er finansiel fornuft bag de elektriske strategier. Selv de tungeste lastbiler på op til 40 ton er ifølge analysen teknisk og økonomisk rentable at få til at køre på strøm.

Intet udslip fra hver tredje nye lastbil i 2030
Det skyldes primært årsagerne nævnt indledningsvist, som ifølge de to skribenter er ensbetydende med, at elektriske vare- og lastbiler, selv med en høj anskaffelsespris, er aldeles konkurrencedygtige med dieselversionerne.

Hertil bemærker Cornelis og Earl, at en hævning af dieselskatterne til et mere bæredygtigt niveau, og en reduktion af de ”alt for gavmilde rabatter” til vognmænd vil tegne et endnu bedre billede for elvognene.

Udover de økonomiske aspekter, så understreger de to forfattere også det presserende behov for flere emissionsfri køretøjer med henblik på at opfylde temperaturmålet i Parisaftalen – en global stigning på maks. 2 og helst kun 1,5 grader i 2100 sammenlignet med det før-industrielle niveau – som EU og alle medlemslandene har forpligtet sig til.

Selvom lastbiler kun udgør fem procent af trafikken i Europa, så tegner de sig for 22 procent af det samlede udslip fra vejtransporten, hvilket gør en elektrificering af vejgodsbilerne helt nødvendig. En undersøgelse fra det hollandske miljøministerium viser, at hver tredje nye lastbil skal være fuldt elektrisk eller på anden måde emissionsfri i 2030, hvis målet skal været realistisk.

Læs også: Rapport: Europas lastbiler er ikke blevet grønnere

For at opnå det, peger Cornelis og Earl på, at der skal gøre en bred indsats, eksempelvis ved at etablere ambitiøse og ufravigelige krav til salg af elektriske lastbiler med udgangspunkt i det forslag til CO2-standarder, som Europa-Parlamentet og Rådet vedtog i slutningen af marts.

-AK

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

03.03.2024SCM.dk

Rotterdam-terminal vil komme først med landstrøm til alle skibe

02.03.2024SCM.dk

Aalborg Havn klarer sig flot uden Royal Arctic Lines

29.02.2024SCM.dk

Hårdt fysisk arbejdsmiljø koster lange sygemeldinger

28.02.2024SCM.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

28.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (March)

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup