Den regenerative forretning afløser den bæredygtige forretning

Bæredygtighed er på kort tid blevet helt centralt for alverdens virksomheder og ikke mindst for forsyningskæder. Men det er ifølge Kearneys Global Sustainability Director og World Economic Forum ikke nok. Oliver Dudok van Heel opfordrer virksomheder til at anlægge en regenerativ tilgang, hvor de aktivt bidrager til at genskabe balancen i natur og samfund.

”Indtil nu har de fleste virksomheder fokuseret på deres klimaaftryk som et måltal – den tilgang er for snæver, der skal en meget brede og mere helhedsorienteret tilgang til”, skriver Oliver Dudok van Heel. Arkivfoto fra 123rf.com. .

19.05.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Det handler om at give mere end, virksomheden tager. Det er nye toner, og det er essensen i ’den regenerative forretning’, som ifølge Oliver Dudok van Heel er i færd med at afløse ’den bæredygtige forretning’. Han er Global Sustainability Director i konsulenthuset Kearney.

Det beskriver han i artiklen ”Let’s talk about ’regenerative business’ not sustainability” udgivet af World Economic Forum i marts 2023. Det er også på agendaen, når Den Danske Supply Chain Konference bliver afviklet den 25. maj.

”På få år er der sket et markant skifte i virksomheders tilgang til ESG og bæredygtighed. Det blev tidligere betragtet som en ekstra byrde forbundet med risikostyring og omkostninger. Det bliver i dag betragtet som en hovednøgle til vækst på den lange bane”, skriver han.

Ikke nok at belaste mindre
Det radikale skifte bliver drevet af voksende forbrugerbevidsthed, skarpere reguleringer og stigende krav fra investorer og banker. Det har fået mange virksomheder til at fokusere på en målsætning om at reducere deres belastning af natur og samfund. Der er masser af data, som dokumenterer denne udvikling.

”Denne udvikling er positiv; men det er ikke nødvendigvis tilstrækkeligt, hvis vi skal løse den globale og omfattende krise, vi befinder os i”, skriver han og peger på, at verdens udfordringer er mangfoldige og bredspektrede.

Det handler både om udfordringer for klima, biodiversitet, mangel på kritiske naturressourcer med mere – og skalaen for udfordringerne er så chokerende alvorlige, at det begynder at gå op for mange, at der skal mere til end bare ’at forurene mindre’.

”Effekterne af ubalancerne rammer alle i form af naturkatastrofer, brud på menneskerettigheder, pandemier og galopperende inflation”, skriver Oliver Dudok van Heel.

Genskab balancen
Han peger på, at der er overbevisende grunde til, at virksomheder skal anlægge et langtidsorienteret syn og udvikle regenerative forretningsmodeller, der bidrager til at genskabe balancen med natur og samfund – og regenerere naturressourcer samt sunde sociale systemer.

Han fremhæver, at der er mange tegn på, at der foregår et paradigmeskifte fra bæredygtighed 1.0 til den regenerative forretning – og at det giver mening for både natur, samfund og forretning.

”Indtil nu har de fleste virksomheder fokuseret på deres klimaaftryk som et måltal – den tilgang er for snæver, der skal en meget brede og mere helhedsorienteret tilgang til”, skriver han og peger på to vigtige pointer, som adskiller bæredygtighed 1.0 og den regenerative forretning:

1. Den regenerative model tager højde for ikke kun de direkte effekter af egen virksomhed, men tager også højde for de bredere systemer, som virksomheden agerer i.
2. Målet for den regenerative forretning er ikke blot at begrænse skaden på planet og samfund, men også systematisk at give mere tilbage, end forretningen tager fra natur og samfund.

Fem trin til det regenerative
”Der er masser af isolerede tiltag, der peger i den regenerative retning. Prioriteten nu må være at gå mere systematisk til værks og gøre den regenerative bestræbelse til en central del af alle forretningsstrategier”, skriver Oliver Dudok van Heel. Han fremhæver fem trin til at indarbejde det regenerative i strategi og drift:

1. Formulerer jeres vision for systemisk forandring.
2. Kortlæg systemer og identificer løftestangs-punkter.
3. Opstil en regenerativ strategi.
4. Evaluer forretningsmodeller.
5. Definer og lever værdi.

Kilde: ”Let’s talk about ’regenerative business’ not sustainability”

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.02.2024SCM.dk

Medie: DSV kan være på vej med gigant-bud på DB Schenker

29.02.2024SCM.dk

CMA CGM genoptager Røde Havs-transit - i begrænset omfang

28.02.2024SCM.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

28.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (March)

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup