Dialog på tværs af værdikæden skaber resultater

En HD i supply chain management fra CBS har banet vejen for overblik og kvalificerede dialoger. Shipping manager Casper Marcussen har i dag regelmæssige samtaler med topledelse og andre funktioner som indkøb, økonomi og produktion: ”Nu forstår jeg deres perspektiv, og de lytter til mine indspark”.

En HD i supply chain management ”… har i den grad været en øjenåbner for mig, både hvad angår metoder, modeller, værktøjer og indsigt i nye perspektiver”, fortæller Casper Marcussen. Foto: Bjarke MacCarthy/CBS..

16.10.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Jeg har fået en helt ny forståelse for, hvordan andre afdelingers arbejde påvirker resten af værdikæden og forretningen – og omvendt hvordan fx min shippingafdelings beslutninger og adfærd har stor indflydelse på fx indkøbsafdelingens muligheder for at skabe resultater”, fortæller Casper Marcussen fra Haas-Meincke.

Læs også: Skal din forsyningskæde for alvor rykke, skal de ske sammen

”Jeg har fået en helt ny forståelse for, hvordan andre afdelingers arbejde påvirker resten af værdikæden og forretningen”.

HD-kandidat Casper Marcussen

Han færdiggjorde i sommeren 2019 HD 2.del i SCM på CBS, og det har med hans egne ord gjort en verden til forskel for både hans faglighed og karrieremuligheder. Han er oprindeligt uddannet speditør og akademimerkonom og skiftede i løbet af HD 1. del til sit nuværende job som shipping manager hos Haas-Meincke, der ordreproducerer og leverer maskiner, udstyr og ovne til fremstilling af kiks og kager til kunder over hele verden.

Strategiske refleksioner
”Jeg startede på HD, fordi jeg havde et ønske om at tilegne mig noget teori, der kan hjælpe mig til at reflektere lidt dybere over, hvordan jeg og mine kollegaer skaber værdi i vores virksomhed. Samtidig tænkte jeg, det kunne hjælpe mit karriereforløb”, fortæller Casper Marcussen og supplerer:

”Det har i den grad været en øjenåbner for mig, både hvad angår metoder, modeller, værktøjer og indsigt i nye perspektiver”.

Han fremhæver, at undervisningsformen er meget varieret. Den veksler mellem undervisning af garvede professorer, praktikere fra virksomheder og tidligere studerende. Der er også en del gruppearbejde, hvor de studerende får lejlighed til at sparre med kollegaer fra mange forskellige brancher og virksomhedstyper.

Han fremhæver også, at mange af de modeller og værktøjer, han er blevet introduceret til, har vist sig også at have praktisk anvendelsesværdi i hans egen virksomhed.

Oversætter strategi til konkrete mål
”Jeg har for eksempel arbejdet meget med modellen Balanced Scorecard og metoden Activity Based Costing, ligesom jeg har fået meget ny økonomisk indsigt fra faget supply chain accounting. Balanced Scorecard har jeg anvendt til at oversætte strategimål formuleret af vores hovedkvarter i Østrig til operationelle mål for vores shipping afdeling. Det er en fantastisk model til at oversætte strategiske visioner til konkrete mål for vores afdelings arbejde, så vi ved, vi understøtter den overordnede strategi”, fortæller han og tilføjer:

”På samme måde har Activity Based Costing og faget supply chain accounting givet mig nye indsigter i, hvordan dispositioner i salg, logistik eller indkøb kan påvirke omkostninger og muligheder andre steder i værdikæden. I dag kan jeg samtale med økonomiafdelingen på et fagligt niveau. Jeg forstår pludselig meget mere af, hvad de siger; og de kan høre på mig, at jeg ved, hvad de taler om. Det gør en verden til forskel for samarbejdet og muligheden for at finde nye gode løsninger, der kan styrke virksomhedens konkurrenceevne”.

Overblik og værdikædetænkning
Casper Marcussen peger også på, at HD i SCM har givet ham stor indsigt i værdikædeanalyse eller value stream mapping. Hvor sker spildet i den samlede kæde? Hvor kan vi forbedre og gøre tingene smartere? Hvordan hænger A sammen med B og C? Hvordan sker overleveringen fra funktion 1 til funktion 2 og 3 i en given hovedproces?

”Værdikædeanalyse er et godt eksempel på et teoretisk værktøj, der kan gøre en kæmpeforskel i virkelighedens praktiske verden”, fortæller HD-kandidat Casper Marcussen. Foto: Privat..

”Værdikædeanalyse er svært og kræver træning. Men det er en god metode til at skabe det holistiske overblik, som de færreste har i den daglige drift. Værdikædeanalyse er et godt eksempel på et teoretisk værktøj, der kan gøre en kæmpeforskel i virkelighedens praktiske verden”, fortæller han og tilføjer: 

”Jeg har på HD-studiet også beskæftiget mig meget med tid. Jeg har fået øjnene op for, at ’speed is the new currency’, fordi jeg kan se, hvor afgørende stor betydning levering i rette tid, sted og kvalitet har for succesfuld forretning”.

Han redegør for, hvordan konkurrencen i dag ikke foregår mellem virksomheder, men foregår mellem forsyningskæder.

”Producerer du tandpasta, og oplever kunden, at dit mærke ikke står på hylden i supermarkedet på købstidspunktet, så går salget blot til konkurrenten. Det lyder banalt, men det har stor betydning for, hvem der vinder og taber på et marked, at varen altid er tilgængelig for kunden på rette tid og sted”, fortæller han.

Værdien af indkøb og category management
Han nævner indkøb som et eksempel på en funktion i forsyningskæden, som han fået øjnene op for kan skabe store værdier.

”Jeg har fået forståelse for, at indkøb i mange virksomheder er en lidt undervurderet disciplin. Dygtige indkøbere med strategisk forståelse kan både skabe meget store omkostningsbesparelser og helt nye forretningsmuligheder eller konkurrencefordele", fortæller han og fortsætter:

"Indsigter i leverandører og den måde, de arbejder på, kan skabe en kortere værdikæde, hvor gennemløbstider lige pludselig kan gå fra seks uger til seks dage eller seks timer. Det kan vise sig at gøre en kæmpeforskel for nogle af virksomhedens kernekunder, der måske gerne betaler en højere pris for en hurtigere og mere sikker levering”.

Bedre styr på termer på engelsk
Casper Marcussen fremhæver, at HD-studiet har givet ham en dybere forståelse af, hvordan indkøb arbejder, hvordan virksomhedens økonomi er skruet sammen i detaljer, hvordan sælgere afvejer cost med risici, hvordan indkøbere kan kategorisere leverandører ud fra, hvor vigtige de er for virksomhedens strategiske interesser etc.

Endelig fremhæver han, at det er en gevinst, at HD-uddannelsen foregår på engelsk.

Læs også: KBI'er skal supplere dine KPI'er

”Det var en smule angstprovokerende i starten, men der var ikke gået mange dage eller uger, før det var noget, jeg ikke lagde mærke til. Udbyttet er stort, fordi jeg har fået fagterminologien ind under huden, og det gør det så meget lettere for mig at kommunikere med kollegaer, kunder og leverandører over hele verden”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup