Digitalt forspring ruster inventarproducent til stigende produktionsomkostninger

Kraftige prisstigninger gør det dyrere at producere i Danmark. En investering i smarte sensorer og cloudteknologi gør dog, at Expedit ikke er helt så hårdt ramt som frygtet. Digitale frontløbere står bedre rustet til krævende markedsvilkår.

Digitaliserede produktionsvirksomheder har generelt et bedre grundlag for at automatisere og effektivisere. Det mener Stefan Jensen, OptiPeople. Her er det en bukkemaskine hos Expedit. Foto: OptiPeople..

12.01.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Forsyningsudfordringer, stigende priser på råvarer og energi samt mangel på kvalificeret arbejdskraft betyder, at danske virksomheder i øjeblikket betaler betydeligt mere for at fremstille varer end tidligere. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på danskproducerede varer i gennemsnit er i november 2021 steget med 29,1 procent i forhold til samme måned sidste år.

”Vi valgte for godt to år siden at investere i en løsning til indsamling af data på flere maskinlinjer i træ- og metalproduktionen – og det viser sig nu at have givet os et bedre datagrundlag for at imødegå de voldsomme prisstigninger og mangel på arbejdskraft”, siger projektkoordinator hos Expedit Frank Andersen. Her er det pladebearbejdning. Foto: OptiPeople..Når det bliver dyrere at producere, kan graden af digitalisering i en virksomhed komme til at have afgørende betydning for konkurrenceevnen. Sådan lyder det fra Stefan Jensen, som er direktør i softwarevirksomheden OptiPeople, der hjælper virksomheder med at digitalisere deres fabriksproduktioner:

Bedre flow og færre fejl i produktionen
”Det er klart, at prisstigningerne rammer alle virksomheder globalt uanset, hvor digitaliseret virksomheden er. Dog vil de virksomheder, der har investeret i og integreret avancerede teknologier såsom robotter, smarte sensorer og big data, som udgangspunkt stå i en væsentlig bedre position i øjeblikket”, forklarer han og fortsætter:

”De virksomheder kan nemlig udnytte den digitalisering til at automatisere og effektivisere produktionen. Det betyder helt konkret, at de får udnyttet blandt andet tid, ressourcer og materialer bedre, og derved bliver omkostningerne reduceret, så de ikke rammes lige så hårdt af de aktuelle prisstigninger samt manglen på materialer og kvalificeret arbejdskraft”.

”Helt konkret registrerer sensorerne, når en maskine holder stille, og al data herfra bliver automatisk indsamlet og analyseret i platformen Opticloud – og herefter kan jeg så lave en mere dybdegående analyse med fokus på områder, som vi gerne vil undersøge yderligere”, fortæller Frank Andersen, Expedit. Foto: OptiPeople..Stefan Jensen peger på virksomheden Expedit i Hadsten, der producerer inventarløsninger til detailhandel i ind- og udland, som en virksomhed, der har udvist rettidig omhu og løbende gennem årene har digitaliseret virksomheden, så den nu står stærkere på markedet. Virksomheden fik blandt andet kort forinden pandemien installeret smarte sensorer fra OptiPeople på flere maskinlinjer i produktionen:

”Det er generelt omkostningstungt at producere varer i Danmark, og for at holde omkostningerne nede og således fremstille konkurrencedygtige varer digitaliserer og automatiserer vi processer, hvor det giver mening. Af den grund valgte vi for godt to år siden at investere i en løsning til indsamling af data på flere maskinlinjer i træ- og metalproduktionen – og det viser sig nu at have givet os et bedre datagrundlag for at imødegå de voldsomme prisstigninger og mangel på arbejdskraft”, siger projektkoordinator hos Expedit Frank Andersen.

”Helt konkret betyder digitalisering af en produktion, at produktionsvirksomheden udnytter tid, ressourcer og materialer bedre og derved reducerer omkostninger”, fortæller Stefan Jensen. Foto: OptiPeople..Sensorer og cloud giver fordele
På fabrikken indsamles der foreløbigt data ved brug af sensorer og systemet Opticloud på seks maskinlinjer, hvoraf halvdelen bearbejder træ, mens den anden halvdel er metalproduktion. Ifølge Frank Andersen er teknologien nu fuldt implementeret:

”Helt konkret registrerer sensorerne, når en maskine holder stille, og al data herfra bliver automatisk indsamlet og analyseret i platformen Opticloud – og herefter kan jeg så lave en mere dybdegående analyse med fokus på områder, som vi gerne vil undersøge yderligere. Det kan blandt andet være at kigge nærmere på stopårsagerne, som bliver registreret manuelt af vores operatører ved maskinerne. Med løsningen har vi således kunnet analysere os frem til, hvilke knapper vi kan skrue på for at opnå et bedre flow og minimere fejl”, siger han og tilføjer:

”Det tager tid at digitalisere en produktion. Der er ingen one-size-fits-all, så en indkøring af eksempelvis smarte sensorer kræver tilpasninger og vurderinger, hvilket er et forløb, hvor vi har haft et tæt samarbejde med OptiPeople. Og nu er vi der, hvor vi udover at fortsætte de løbende effektiviseringstiltag og fejlminimering har datagrundlaget til at kunne træffe større beslutninger om eksempelvis automatisering og investeringer”, slutter han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.07.2024SCM.dk

Virksomheder styrker it-sikkerhed med mærkningsordning

16.07.2024SCM.dk

Maersk tager levering af første 777 fragtfly

14.06.2024Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Faldsikring - sikkerhed i højden til professionelle fra Fyns Kran Udstyr

11.06.2024SCM.dk

5 fremtidstendenser for finmekanik

07.06.2024SCM.dk

Robotcelle forhindrer kaos-mikado i akustikpanelerne

06.06.2024Global AGV

Sponseret

Skån dine medarbejdere og boost arbejdsmiljøet med AGV

05.06.2024SCM.dk

Danske produktionsvirksomheder har kun lige kradset i overfladen af AI

04.06.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi vil beregne det præcise CO2-aftryk for hver eneste tandhjul”

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup