Din forsyningskæde skal være cirkulær. Hvis du vil have en toplinje i 2030

Vi har brugt det hele. Alle ressourcer er stort set væk. Det er derfor definitivt slut med lineære forsyningskæder, der skaber enorme mængder affald. Forsyningskæder skal være cirkulære, og virksomheder, som ikke før 2030 er overgået til cirkulær, vil ikke have en chance.

”De virksomheder, som ikke har konverteret deres lineære forretningsmodeller og forsyningskæder til cirkulære modeller senest i år 2030, vil ikke have nogen toplinje og derved ikke nogen gang på jord”, fortæller Gitte Haar. Foto: Center for Cirkulær Økonomi..

24.03.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Så kontant lyder det fra Gitte Haar fra Center for Cirkulær Økonomi. Hun har de sidste 15 år haft fokus på cirkulær forretningsudvikling og har mange års erfaring med ledelse, forskning og økonomi – og har netop udgivet fire bøger om den grønne omstilling af virksomheder.

Hun holder oplæg på Optilons online minifestival om supply chain sustainability, og hun lægger hårdt ud med at konstatere, at vi allerede er for sent ude. Hvis vi som generation ønsker at overlevere en jordklode til fremtidige generationer, som kan imødekomme deres behov.

”Den grønne omstilling er en kæmpestor disrupter. Den er faktisk større end den digitale omstilling”, fortæller Gitte Haar. Arkivfoto..

Jorden brænder under os
Hun refererer til Brundtland Kommissionen, der i 1986 definerede bæredygtighed som:

”Bæredygtig udvikling understøtter nutidige generationers behov uden at kompromittere grundlaget for fremtidige generationers eksistens og velfærd”.

Hun påpeger, at verden i dag allerede har passeret det punkt, hvor fremtidige generationer ikke vil blive påvirket, og at det nu handler om at reducere skaderne. Hun peger også på, at ’skaderne’ ikke kun omfatter klimaforandringer, men i lige så høj grad biodiversitet, ressourceknaphed, brug af kemi og social ansvarlighed.

Helt overordnet slår hun fast, at vi som klode og befolkning har udtømt vores ressourcer og skadet klimaet i en sådan grad, at der ikke er noget alternativ til at blive cirkulær – for den globale økonomi, nationale økonomier og for de enkelte virksomheder.

Læs også: Nu skal indkøb være cirkulært – og det er ikke så kompliceret som det lyder

”De virksomheder, som ikke har konverteret deres lineære forretningsmodeller og forsyningskæder til cirkulære modeller senest i år 2030, vil ikke have nogen toplinje og derved ikke nogen gang på jord”, fortæller hun og tilføjer:

”Vi har de teknologier og den viden, der skal til. Det, der er brug for nu, er en ny måde at tænke på. For virksomheder handler det om at gentænke deres forretningsmodel, og her spiller forsyningskæderne en kæmpestor rolle. Hvis vi bare ser på udledninger, så viser mange undersøgelser, at op til 80 procent af virksomheders samlede udledninger sker i det, man kalder scope 2 og 3, altså i virksomhedens eksterne forsyningskæde hos leverandører”.

Hvad er cirkulær økonomi?
Gitte Haar redegør for, at økonomier og samfund var cirkulære ind til industrialiseringen omkring 1850. Det vil sige, at verdens befolkning i grove træk genbrugte ressourcer og ikke genererede affald. Det ændrede sig med industrialiseringen, hvor den cirkulære økonomi blev afløst af den lineære økonomi.

Den lineære økonomi er kendetegnet ved fuld og fri adgang til jordens ressourcer og stort set ingen lovgivningsmæssige reguleringer for udnyttelse af ressourcer eller miljømæssige effekter.

”Vi er nu tvunget af omstændighederne på vej ind i en cirkulær økonomi”, fortæller Gitte Haar.

Fakta om cirkulær økonomi

I dag har vi en lineær økonomi, hvor vi høster, fremstiller, distribuere, forbruger og smider ud. Cirkulær økonomi er der, hvor vi med økonomiske gevinster genbruger og genanvender alle vores resurser og dermed fremstiller og forbruger bæredygtigt uafhængig af jomfruelige og fossile resurser. Bæredygtighed handler om, at vi udnytter jordens resurser uden at skade vores egen og fremtidige generationers mulighed for at leve i balance og opnå velstand globalt.

Kilde: Center for Cirkulær Økonomi, c-c-e.dk.

Den cirkulære økonomi er kendetegnet ved global mangel på ressourcer, genbrug af ressourcer, massive lovgivningsmæssige rammer for brug af ressourcer samt miljømæssige belastninger, digitale værktøjer og høj gennemsigtighed i ressourceforbrug samt produktion.

Hun fremhæver, at det er vigtigt at huske, at den største del af jordens befolkning stadig lever i en cirkulær økonomi. Den lineære økonomi og dens negativer påvirkninger kommer hovedsageligt fra den vestlige verden – Europa og Nordamerika.

”Der er mange drivkræfter, der skubber på denne udvikling. EU arbejder intenst på nye love og reguleringer, under rammerne af ’EU Green Deal’, der omfatter en massive og bred pallette af tiltag, som alle peger mod en cirkulær og bæredygtig økonomi. Der er også massiv vækst i markedskrav fra slutforbrugere, offentlige kunder og virksomhedskunder ligesom den udbredte mangel på ressourcer inden for energi, fødevarer, metaller, fibre og så videre, vi nu oplever, skaber behov for mere cirkularitet”, fortæller hun.

Læs også: Stor sanitetsproducent lancerer vugge-til-vugge

Hvad betyder det for virksomheder?
Det betyder ifølge Gitte Haar alt sammen, at virksomheder i løbet af de næste ganske få år skal omstille sig til en cirkulær forretningsmodel og forsyningskæde.

”Der er ingen vej udenom. De virksomheder, som ikke er cirkulære inden 2030, vil ikke have noget eksistensgrundlag. Det er ikke nødvendigvis en let forandring at koncertere til cirkulær økonomi, og mange virksomheder ved ikke, hvordan de skal gøre. Men én ting er sikker: Alle virksomheder skal starte omstillingen i dag, der er simpelthen intet alternativ”, fortæller hun.

Èt sted at starte er at se på, hvordan virksomhedens aktiviteter placerer sig i resursehierarkiet. Nederst i hierarkiet figurerer lossepladsen, og øvelsen handler i al enkelthed om at flytte virksomhedens aktiviteter så langt væk fra ’lossepladsen’ og så højt op i hierarkiet som muligt. Det øverste niveau i hierarkiet er ren cirkulær økonomi, hvor virksomheden:

• intet affald skaber,
• designer produkter med lang levetid, høj kvalitet og lavt vedligeholdelsesbehov, der let kan genbruges 1:1 efter endt levetid og
• udfaser al brug af engangsprodukter og -emballage.

EU går forrest
Gitte Haar fremhæver, at EU og Europa går forrest i udviklingen af reguleringer og standarder, som driver udviklingen mod cirkulær økonomi, og at andre verdensdele i høj grad kigger i retning mod EU for at finde inspiration.

Bliv klogere på grøn omstilling

Læs mere om hvordan I omstiller til cirkulær økonomi her.

Hun fremhæver en lang række tiltag, der alle understøtter udviklingen mod en cirkulær økonomi. Det omfatter for eksempel:

• EU-krav om genanvendelse på alle typer materialer.
• Forbud mod eksport og import af affald.
• Standarder for sortering af husholdningsaffald og her går de nordiske lande forrest.
• Udvidet producentansvar for alle produktkategorier. Det omfatter for eksempel krav om længere produktlevetider, mindst fem års reparations- og vedligeholdelsesgaranti, producentansvar for produktets fulde livscyklus, producentansvar for take-back systemer og tydelig mærkning af produkter omkring sortering og genbrug.
• PEF (product environmental footprint) på bæredygtige produkter baseret på standardiserede livscyklusanalyser og med mulighed for at sammenligne på produktniveau.
• Nye aftaler med kunder og leverandører, der har fokus på at sikre fremtidig adgang til råmaterialer.

Gitte Haar slutter af med at formilde en meget klar konklusion:

”Den grønne omstilling er en kæmpestor disrupter, den er faktisk større end den digitale omstilling. Virksomhedernes ansvar og bæredygtighed vil hurtigt brede sig til den fulde værdikæde, livscyklusanalyser (LCA) og PEF vil skabe meget af grundlaget og EU er i fuld gang med at skabe rammerne for en omfattende grøn omstilling af både samfund og erhvervsliv i de kommende få år”.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.02.2024SCM.dk

ICS vil chikane og mobning til livs

22.02.2024SCM.dk

NGO: Lange udsigter til grøn skibsfart

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

16.02.2024SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser 2024

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup