Er der et liv efter compliance?

Det kræver mod, nyt mindset og samarbejde at komme derhen, hvor man bruger reguleringsarbejdet til at definere virksomhedens strategiske fremtid. Men selvfølgelig kan det gøres.

Foto: Andreas Rasche

20.06.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

Kritikken har raset i noget tid: CSRD – og anden lovgivning – fører til overfokus på compliance og stjæler tid og energi fra det strategiske udviklingsarbejde, der skaber impact og måske endda fordele for virksomhederne.

På Børsen Bæredygtig Summit 2024 var der flere oplæg, der prøvede at adressere den udfordring. For eksempel Andreas Rasche, som er professor ved CBS. 

”Det hjælper ikke rigtig at skælde ud på compliance. Der er ikke noget galt med at gå op i compliance, og der er store opgaver i det regi, som skal løftes i disse år. Man bør dog være bevidst om, hvilken effekt det har, hvis man organiserer alt sit ESG-arbejde i forhold til compliance,” sagde han. 

Ifølge Andreas Rasche har compliance-tunnelsyn tre konsekvenser:

  1. Det gør virksomheden reaktiv og skaber barrierer for proaktivitet – fordi fokus er på fortidens handlinger.
  2. Compliance motiverer og inspirerer ikke – og bæredygtighedsløsninger kræver fantasi.
  3. Det isolerer opgaven og giver kun begrænset integration af bæredygtighed i virksomheden – og bæredygtighed trives kun med samarbejde.

Brug det til mere!

På en anden scene fremlagde rådgivningsvirksomheden Nordic Sustainability deres analyse af, hvor virksomhedernes arbejde med bæredygtighed og ESG står i dag. 

”Der er en overhængende fare for, at den måde, vi arbejder med rapportering på nu, kommer til at underminere udviklingen mod bæredygtighed, fordi vi ikke fokuserer på at reducere impacts, men på at oplyse og være gennemsigtige,” sagde Sven Beyersdorff, som er managing partner i Nordic Sustainability. 

Sven Beyersdorff er bestemt ikke modstander af CSRD og andre compliancekrav. Men han ville gerne have, at virksomhederne bruger arbejdet mod compliance til noget mere. 

”Hvis man kun bruger sin dobbelte væsentlighedsanalyse til at definere, hvad man skal rapportere på, så skaber det ikke fremdrift for virksomheden. Brug den til at stille de rigtige spørgsmål om virksomhedens fremtid. I stedet for at bruge to år mere på at få data på, hvor meget der er galt i en forsyningskæde, så gå i gang med at lave den om,” sagde han. 

Vi er nødt til at diskutere forretningsmodeller

Den vigtigste diskussion at få taget fat på er ifølge Nordic Sustainability den om forretningsmodeller. CSRD kræver sådan set, at virksomheder de redegør for sammenhængen mellem bæredygtighed og forretningsmodellen. Men det er svære spørgsmål at svare på, for de fleste. 

”Der er nødt til at komme en åben diskussion om at stort set alle virksomheders forretningsmodel er udfordret. Det er et fælles problem fordi vi kommer fra en ”take, make, waste”-økonomi. Så lad os da være åbne om udfordringerne, så vi kan løse og ikke undgå dem,” sagde Sven Beyersdorff.

Den diskussion opfordrer Andreas Rasche også til, at man får i gang og peger på, at det kræver en udvikling i de fleste virksomhedsledelsers mindset.

”Skal man forbi compliance kræver det at man er åben for læring og klar til at løbe en vis risiko. Det kræver højere niveau af psykologisk tryghed – og den er det en ledelsesopgave at skabe,” sagde Andrea Rasche fra scenen i Øksnehallen. 

Hvad er psykologisk tryghed

Der er psykologisk tryghed, når mennesker føler sig trygge ved at udfordre hinanden, tale frit, fortælle hvad de ser og ved, og klar til at være åbent uenige uden frygt for negative konsekvenser.

Mindset, samarbejde og alliancer

Nordic Sustainability leverede også et overblik over barriererne for at løse udfordringer med at have samtaler, der går videre end at leve op til lovgivningen. De kan ses på billedet neden for. 

Kigger man på de både eksterne og interne barrierer ledes tankerne igen over på mindset – og ikke mindst på samarbejde. 

”Ansvaret for at skabe forandring lægges i bæredygtighedsteamet, men dem, der har adgang til de håndtag, der skal drejes på for at skabe den forandring, hører til andre steder virksomheden,” sagde Frederikke Aasted, senior manager hos Nordic Sustainability fra scenen. 

De eksterne barrierer kræver samarbejde uden for virksomheden. Man kan ikke ændre på lovgivning eller marked eller finansieringsmuligheder alene. 

”Der skal skabes alliancer med andre virksomheder, organisationer, NGO’er etc., for at påvirke ydre forhold. Der skal laves meget mere af det, man på engelsk kalder advocacy. Hvis der er barrierer, der er fælles for alle, så vær også fælles om at få dem ændret,” sagde Sven Beyersdorff. 

Håndtag til beyond compliance

Det kræver noget at komme videre end compliance. Andreas Rasches forskning har ført ham til at pege på tre områder: 

  • Design governance for udvikling og ikke compliance. Udvikling kræver fantasi, innovation og samarbejde. Det har compliance-strukturer tendens til at slukke for.
  • Skab forbindelse mellem bæredygtighedsindsats og det, der skaber værdi for virksomheden i form af vækst, produktivitet og risikostyring.
  • Udvikling af et fremtidsorienteret mindset

Kommer man i den retning, har man til gengæld mulighed for at bruge reguleringen til at få forbundet de ESG-risici, muligheder og påvirkninger man får øje på gennem compliancearbejdet til at tage bedre strategiske beslutninger. 

”I skal gøre det for jeres egen skyld. Ikke angribe det som en administrativ byrde. Man kan få meget ud af det, hvis man anlægger et muligheds-mindset her,” afsluttede Andreas Rasche. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup