Fødevarevirksomhed træder hårdt på klimabremsen
Den internationale fødevarevirksomhed Paulig har grundlagt en klimafond, for yderligere at sætte skub i reduktionen af klimapåvirkninger i virksomhedens værdikæde. Fonden, som råder over 20,1 millioner kroner i 2023, vil blive allokeret til projekter, der har til formål, at reducere klimapåvirkningen i Pauligs hvede- og kaffeværdikæder, i logistik og i Pauligs egne produktioner.
”Vores ambition er at være et forbillede i fødevarebranchen, og vores målsætning er at reducere udledningen af drivhusgasser fra vores egen produktion og forretning med 80 procent og fra vores værdikæde med 50 procent i 2030. Med denne nye fond vil vi styrke vores effektivitet og speed to market af vores tiltag, forbedre vores innovative evner og accelerere vores udvikling indenfor vores ambitiøse klimamål. Fonden giver os muligheden for at drive de projekter, der har den største effekt på vores værdikæde på forretningsniveau”, siger Lea Rankinen, Director, Sustainability & Public Affairs hos Paulig. Foto: Paulig..
Projekterne udvælges på en årlig basis og implementeres sammen med Pauligs partnere og leverandører. I tillæg til fonden arbejder Paulig fortsat med sine bæredygtighedsinitiativer for at nå sine ambitiøse klimamål. Paulig har ved hjælp af en beregningsmodel, der med udgangspunkt i en omkostning per udledning per ton, fundet fondes beløb. Beløbet bestemmes på årsbasis og udgør i 2023 2,7 millioner EUR eller 20,1 millioner kroner.
“Vi har brugt vores interne kulpris på 50 EUR per Co2 ton, som styringsværktøj for at sætte det rigtige beløb til at sænke vores klimabelastning. Dette beløb er en omkostning, der nu er integreret i vores finansielle plan og i vores årlige budgetter. Ved at benytte kulpris-beregningsmetoden i vores finansielle planlægning, giver det os gennemsigtighed og forståelse for, at CO2 udledning har effekt på vores P&L og hvilke investeringer vi vælger”, siger Juha Väre, Paulig’s CFO.
Fokus på hvede og kaffe
Fondens budget er allokeret til strategiske projekter i Paulig. I udvælgelsen har man lagt vægt på hvert projekts potentiale for at reducere klimapåvirkning og styrke innovation, omkostningseffektivitet og muligheden for at skalere projektet. Fondens midler er primært allokeret til Pauligs værdikæde- og logistikarbejde med hvede og kaffe. Øvrige projekter er linket til at reducere miljøpåvirkningen i Pauligs egne produktioner, som for eksempel arbejdet med Co2 neutralitet på endnu flere af Pauligs fabrikker.
“Kriteriet for at udvælge projekter, baserer sig på Pauligs forretningsstrategi, bæredygtighedstilgang og SBTi mål. Da hvedetortillas og kaffe har størst klimapåvirkning i vores værdikæde, skal reduktionen primært findes i råvarehøsten og ved at forfine vores produktionsmetoder. De fleste af projekterne gennemføres med vores leverandører og partnere, for når vi arbejder sammen, kan vi finde på bedre og mere innovative løsninger”, siger Lea Rankinen.
Læs også: Klimaaftryk på fakturaen er et voksende krav indenfor IT
Klimapåvirkningen fra projekterne måles ved at bruge relevante kulstofregnskabsstandarder og udviklingen følges løbende.
”Vi overvåger udviklingen på vores klimaprojekter og måler op mod målsætninger og budgetter. Målet er at gøre best practice til rutiner og få dem indlejret i vores almindelige forretning. Vi vil også skalere de innovationer, metoder og teknologier vi finder i projekterne, ind i vores egen værdikæde”, Siger Lea Rankinen.
- PiB