Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

Hvordan kan kommunale klimamål omsættes til krav til leverandører om reduktion i udledningerne? Det er omkring en fjerdel af de danske kommuner ved at finde ud af.

Foto: 123rf.com

18.05.2024

SCM.dk

22 ud af 98 kommuner har CO2-reduktionsmål i deres indkøbsstrategier - en stigning fra 12 kommuner i 2022. Det skriver Dansk Erhverv på deres hjemmeside.

Kommunerne køber hvert år ind for ca. 129 milliarder kroner, og det fører et betydeligt klimaaftryk med sig. I 2021 løb kommunernes klimaaftryk op i lige knap 6,8 millioner ton CO2-ækvivalenter, ifølge Energistyrelsen og Økonomistyrelsen. 

Derfor er der et stort potentiale for at reducere kommunernes klimaaftryk på indkøb. 

Reduktionsmål for CO2 fylder mere 

En kortlægning foretaget af Dansk Erhverv i november 2023 viser, at 22 kommuner arbejder med CO2-reduktionsmål for indkøb. I 2022 var det kun 12 kommuner, der havde en CO2-reduktionsmål for deres indkøb. 

”Flere kommuner begynder at arbejde strategisk med at reducere deres klimaaftryk gennem indkøb. Det er positivt. Men ud af 98 kommuner er 22 ikke særlig mange, selvom det er en stigning. En af årsagerne kan være, at det er svært at omsætte intentioner til mål”, forklarer Morten Jung, der er markedschef i Dansk Erhverv for offentlig-privat samarbejde.  

Forskel på reduktionsmål og at anvise vejen derhen 
Til trods for at flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i deres indkøbsstrategier, er der forskel på i hvilken udstrækning reduktionsmålet er konkretiseret. 

”Reduktionsmål er f.eks. at sænke CO2-udledningen med 70 procent i 2030 eller at være klimaneutrale i 2030. Men at gå fra at sætte et mål til at anvise vejen derhen kan være en sværere øvelse”, siger Morten Jung. 

Nogle kommuner arbejder derfor med bæredygtige delmål frem for reduktionsmål, f.eks. mål om 80 pct. økologiske fødevarer i 2025.  

”CO2-reduktionsmål kan være med til at sætte en politisk retning, og derfor mener vi også, at der skal fastsættes et bindende reduktionsmål for offentlige indkøb. Det ændrer dog ikke på, at konkretiseringen kan være en svær opgave, og her kan vi lade os inspirere af hinanden på tværs af de kommuner, der i forvejen arbejder med at anvise vejen derhen”, fortæller Morten Jung. 

Her peger Morten Jung bl.a. på, at en af kommunerne er ved at fastsætte en baseline for den nuværende CO2-belastning og derigennem reducere antallet af leveringer og brug af fossilfri brændstof i varebiler. En anden kommune arbejder med en model for CO2-budgetlægning, der skal anvendes til at lave måltal for reduktion af CO2-forbruget, og det skal danne grundlag for et konkret reduktionsmål for kommunens indkøb.

Stor forskel mellem regionerne 

Der er store forskelle mellem regionerne i forhold til, hvor stor en andel af kommunerne der har CO2-reduktionsmål i deres indkøbsstrategier. I Region Nordjylland har ingen kommuner CO2-reduktionsmål, mens det til sammenligning er omkring 40 pct. af kom-munerne i Region Syddanmark og i Region Midtjylland, der har CO2-reduktionsmål

I marts 2023 udgav Rådgivningsenheden – Statens indkøb under Konkurrence- og For-brugerstyrelsen et overblik over, hvad der menes med miljøfremmende indkøb, hvor også biodiversitet indgår.[i] Selvom fokus på biodiversitet er stigende, viser Dansk Erhvervs kortlægning af de kommunale indkøbsstrategier, at arbejdet med at fremme biodiversitet forsat er relativt nyt i forhold til offentlige indkøb. 

Dansk Erhvervs kortlægning viser, at det kun er fire af landets kommuner, der forholder sig til biodiversitet i deres indkøbsstrategi. Det gøres f.eks. ved at stille krav til leverandører om at dokumentere, hvordan de fremmer biodiversitet.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

17.06.2024SCM.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup