Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

Den vigtigste og mest anvendte plastiktype i verden er samtidig utrolig svær at nedbryde i naturen. Det er tre forskere fra Århus Universitet ved at lave om på med både kemi og biologi. Et nyt forskningsprojekt vil nu gøre det muligt at genanvende og upcycle polyethylen ved at omdanne det til biologisk nedbrydeligt polyester gennem en kemisk og biologisk proces i tre trin.

Lektor Bekir Engin Eser (tv), professor Zheng Guo (midt) og lektor Patrick Biller (th) udgør til sammen kernen i det danske forskerteam, som leder det internationale projekt ACTPAC, der skal hjælpe med til at komme plastikproblemet til livs. Foto: Anders Trærup.. Foto: Anders Trærup.

21.05.2024

SCM.dk

Plastik er svært nedbrydelig i naturen. Særligt plasttypen polyethylen (PE), som er meget modstandsdygtig over for ilt, sollys og biologisk nedbrydning. Samtidig ca. 34 procent af al plastik, der bliver produceret, er af denne type og i dag bliver blot 12 procent af PE genanvendt og kun én enkelt procent bliver lavet om til højværdiprodukter.

Men PE kan faktisk godt blive nedbrudt, omdannet og genanvendt. Det kræver “bare” en kombination af kemiske og biologiske teknologier, herunder meget specifikke katalysatorer, rekombinante mikrobielle systemer og de rette enzymer.

Et internationalt team af forskere, anført af Aarhus Universitet, har nu fået bevilget 4,8 mio. Euro (35,5 mio. kr.) fra EU's rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe, til at udvikle en industri-levedygtig metode, der kan omdanne PE til bionedbrydelig polyester og andre højværdiprodukter. Projektet går under navnet ACTPAC.

Et paradigmeskift i plastøkonomien

“Projektet her er en meget stor milepæl inden for biobaseret og katalytisk nedbrydning af plast og et stort skridt på vejen til en nul-affaldsløsning inden for det, der ellers i dag giver kæmpestore forureningsproblemer, nemlig håndtering af plastaffald,” siger professor Zheng Guo fra Aarhus Universitets Institut for Bio- og Kemiteknologi, der leder projektet, og fortsætter:

”Der er i dag et kæmpe behov for at udvikle nye veje for innovativ upcycling af plastaffald. Med ACTPAC etablerer vi det mest rentable upcycling-scenarie for en forureningsfri løsning for PE og bevæger os hen imod et paradigmeskifte i plastøkonomien.”

I ACTPAC-projektet skal dets 11 partnere fordelt over i alt 8 forskellige lande udvikle et system med en tredelt teknologi, der kan (1) omdanne PE til alkaner og dernæst (2) til højværdikemikalier (monomerer) gennem biobaserede processer og til sidst (3) via enzym-katalytiske processer omdanne disse til fuldt bionedbrydelige polymerer. Hele systemet bliver i ACTPAC-projektet opskaleret og demonstreret på pilotskala.

- EHS

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

06.11.2024SCM.dk

Antallet af leverede containerskibe sætter ny rekord

06.11.2024SCM.dk

Ny griberobot klarer tunge løft i op til 3 meter og 18 timer i døgnet

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

18.10.2024SCM.dk

Aktør forvandler restprodukter fra havet til fødevarer

16.10.2024SCM.dk

Nyt EU-projektet skal fremme remanufacturing

14.10.2024Kardex Danmark

Sponseret

Danfoss øger effektiviteten med Kardex automatisering og robotteknologi

14.10.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi købte den første robot, før vi havde et job til den”

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

07.11.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2, 6000, Kolding