Forsyningskæden er løftestang for bæredygtighed

Bæredygtighed er i dag en grundlæggende præmis for en forretning – og det er i høj grad supply chain funktionen, der skal skabe og drive bæredygtigheden. Fordi størstedelen af aftrykket kommer fra supply chain aktiviteter. Torsten Steenholt fra Chr. Hansen fortæller om hvorfor, hvad og hvordan - og om at det også hjælper på rekruttering af de gode talenter. Det sker på SCLF 2021 den 16. september.

”Det ser skidt ud med vores klima og jordens udvikling. Jeg synes, IPCC-rapporten er meget alvorlig læsning, og jeg ser den som en seriøs call-to-action", fortæller Torsten Steenholt. Foto: Chr. Hansen..

30.08.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Den seneste rapport fra FN’s Klimapanel, som er udarbejdet af IPCC, The Intergovernmental Panel on Climate Change, har gjort stort indtryk på Torsten Steenholt, der er EVP, Global Operations, Chr. Hansen og vinder af prisen ”Best Supply Chain Leader in Denmark 2020”. Ligesom den har på mange andre erhvervsfolk og alle mulige andre aktører og borgere.

”Det ser skidt ud med vores klima og jordens udvikling. Jeg synes, IPCC-rapporten er meget alvorlig læsning, og jeg ser den som en seriøs call-to-action”, fortæller han og tilføjer:

”Som virksomhed har vi i Chr. Hansen et ansvar for at bidrage og præge udviklingen i en mere klimavenlig retning. Det gælder ikke mindst os i supply chain funktionen. Vi tager ansvaret på os og går forrest i arbejdet for at gøre Chr. Hansens drift mere klimavenlig. Det indebærer mange udfordringer, og to af de store er intern kommunikation samt leverandørsamarbejde”.

Det fortæller han om på konferencen Supply Chain Leaders Forum 2021 den 16. september, der både foregår fysisk på CBS og som virtuel konference.

Kommunikationsudfordringen
Han påpeger, at stort set alle tiltag i supply chain hænger sammen med aktiviteter i andre funktioner i virksomheden, og at der derfor er et stort behov for at få de CO2-besparende tiltag solgt ind til topledelse, salg & markedsføring, HR, økonomi, R&D etcetera.

LÆS OGSÅ: Rigtig bæredygtighed kræver at du disrupter dig selv

Det kræver ifølge Torsten Steenholt først og fremmest, at han og supply chain kollegaer formår at ’oversætte’ klimatiltag i forsyningskæden til et sprog og konkrete fordele, som giver mening og har relevans for målgruppen.

Er det topledelsen, der er målgruppen, skal tiltag bakkes op af realisme og konkrete økonomiske besparelser. Vil et tiltag give lavere CO2-udledning, og er der realistiske forventninger til en kommende CO2-afgift, så er det smart at fremhæve, at en tidlig indsats gør livet lettere og billigere, når afgiften rammer Chr. Hansen.

Er det den kommercielle del af virksomheden, der er målgruppen, kan det være godt at fokusere på sales points og at sætte fakta på, hvor grønne Chr. Hansens leverandører er. Det kan hjælpe salgsarbejdet til kunderne.

Er det HR, der er målgruppen, er det oplagt at fokusere på employer branding-effekten af klimatiltag.

”Det er en stor udfordring for os over alt i verden at fastholde og tiltrække supply chain talent, og hvis vi ser nærmere på, hvad unge mennesker i dag lægger vægt på, når de søger job, så står bæredygtighed og ’purpose’ mindst lige så højt på listen som lønpakker”, fortæller han og konkluderer:

”Når vi som supply chain folk skal kommunikere CO2-tiltag i forsyningskæden, så er det vigtigt at finde de rette ’connectors’, der giver relevans og mening for de forskellige parter og interessenter”.

Mød Torsten Steenholt den 16. september

Torsten Steenholt præsenterer på konferencen SCLF 2021 den 16. september, som både er en fysisk og en virtuel konference.

Leverandørudfordringen
Størstedelen af Chr. Hansens klimaaftryk foregår på linje med flertallet af virksomheder i leverandørkæden, det såkaldte scope 3-aftryk. Scope 1 og 2 er inden for virksomhedens direkte kontrolsfære, mens scope 3 er klimaaftryk hos leverandører og leverandørers leverandører.

”Når vi taler scope 3, er det værd at huske på, at vi i Chr. Hansen som en business-to-business forretning selv er scope 3 for vores kunder. Vores leverandører er kæmpestore virksomheder, der ofte er mange gange større, end vi selv er, så vi kan ikke tvinge leverandører til bestemte tiltag. Men vi kan selvfølgelig påvirke gennem tale og dialog. Den vigtigste drivkraft her er dog, at jeg oplever, at der foregår en flodbølge af klimafortællinger, hvor alle parter i alle dele af værdikæden taler om klimaet og sætter tal på ansvaret. Der foregår derfor en massiv påvirkning fra andre industrifæller og kunder på vores leverandører for at indrette deres drift på en ansvarlig vis”, fortæller Torsten Steenholt.

Han fremhæver, at Chr. Hansen arbejder med bæredygtighedsparametre, når de køber ikke-strategiske commodity-varer ind. Chr. Hansen køber for eksempel store mængder sukker til deres produktion, og her vælger virksomheden aktivt de mest klimavenlige leverandører.

Bæredygtighed = effektivitet
Torsten Steenholt fremhæver, at bæredygtighed næsten altid går hånd i hånd med effektivitet og besparelser i forsyningskæden. ”Vi arbejder med mange forskellige tiltag, og generelt set er de enten omkostningsneutrale eller giver en positiv tilbagebetaling. Overordnet set er RoI på vores klimatiltag god”.

På toppen af den direkte RoI kommer der andre bonusgevinster, hvor to af de største ifølge Torsten Steenholt er:

• God employer branding i et svært marked.
• Godt omdømme blandt kunder og forbrugere drevet af mere klima- og CSR-bevidst forbrugeradfærd.

”Som nævnt er rekruttering af supply chain talent en stor udfordring for os på alle vores mere end 25 lager- og produktionslokationer over hele verden. Det er min oplevelse, at unge talenter vægter purpose og kultur lige så højt som løn, og det er derfor meget vigtigt for os hele tiden at arbejde strategisk med bæredygtighed, kultur og værdier. Det er en bevægelse, som har været i gang længe, men den er accelereret de sidste to-tre år, og covid-19 krisen ser ud til blot at forstærke tendensen. Der bliver mere fokus på menneskerettigheder, miljøforurening, overforbrug, transport af ’luksusvarer’ over lange afstande etcetera”, fortæller han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

17.06.2024SCM.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup