De store fragtdroner er på vej

På Air Cargo Forum mødtes folk fra en stribe fragtdronefabrikanter i en paneldebat og fortalte om deres arbejde med udvikling af store fragtdroner, hvis kapacitet nærmere skal opgøres i ton end kilo.

På årets Air Cargo Forum kunne grundlægger og administrerende direktør i Astral Aviation, Sanjeev Gadhia, fortælle om dronefragtflyet Flyox. Foto: Astral Aerial.

25.10.2018

SCM.dk

Der sker meget i fragtflysbranchen i disse år, og selvom emner som digitalisering og blokchain fyldte meget på det netop afholdte Air Cargo Forum, så fik en paneldebat om ubemandede fragtdroner også stor opmærksomhed, skriver Air Cargo World.

På det område går udviklingen nemlig rigtig stærkt, og lige nu tester flere virksomheder prototyper på droner, der kan bære en last målt i ton.

Læs også: Leveringsdroner kan ændre fremtidens logistik

En af dem er det spanske firma Singular Aircraft, og under sessionen på Air Cargo Forum kunne grundlægger og administrerende direktør i Astral Aviation, Sanjeev Gadhia, der har samarbejdet med flere dronevirksomheder, således fortælle, at Singular Aircraft netop har gennemført tre succesfulde testflyvninger af Flyox I-dronen på en NATO-base i Norge.

Sanjeev Gadhia fortalte desuden publikum, at Flyox I har en maksimal nytte last på to ton, og at det under testflyvningerne lykkedes for den at lette og lande autonomt på en landingsbane på mindre end 500 meter både om dagen og natten.

Testflyet fløj i alt 260 kilometer ”uden tekniske problemer og nedbrud”, tilføjede han ifølge Air Cargo World. Astral planlægger nu at køre et pilotprojekt med Flyox I i Kenya i 2019, hvorefter at de forventer, at droneflyet kan bruges til forretning. Se en video af Flyox-dronen i aktion nederst i artiklen.

Astral har haft fokus på at udvikle store droneflyer, der har en størrelse svarende til en campingvogn, som Gadhia mener, er mere omkostningseffektivt og samtidig giver en større fleksibilitet, fordi mange kan lande på korte, eller helt uden, landingsbaner, ligesom at nogle af dem kan lande på vand.

Blended wing body-design øger lasten
Til paneldebatten fik publikummet også en opdatering fra Alexsey Matyushev, der er CEO hos Natilus, som udfører test på en 30 fods drone i området omkring San Francisco-bugten.

Prototypen fra Natilus, som letter og lander på vand, kan på nuværende tidspunkt bære en last på 700 pund (ca. 318 kilo), men planen er, at der med tiden vil blive udviklet flere modeller, som vil kunne fragte last på op til to, 60 og 120 ton.

På Air Cargo Forum forklarede Matyushev, at det unikke ved Natilus’ drone er, at den er bygget udfra et blended wing body-design, hvor der ikke er nogen klar linje mellem vinge og krop.

”På denne måde får dronen en rektangulær form, hvilket gør, at den kan indeholde 15 procent mere last end et normalt fly på samme størrelse”, forklarede Matyushev ifølge Air Cargo World.

Tester i konservative Europa
Fra Bulgarien kom medstifter hos Dronamics, Svilen Rangelov, og fortalte om selskabets prototype på deres drone, som de kalder ”The Black Swan”, og som kan bære en last på 350 kilo og har en rækkevidde på 2500 kilometer.

Rangelov pegede på, at det var opmuntrende for branchen, at selskabet havde fået lov til at udføre deres test af prototypen i Europa, “som typisk er mere konservativt, når det handler om regulering”.

I modsætning til nogen af de andre deltagere i panelet, så ser Rangelov ikke nødvendigvis Dronamics som en producent, da de også har planer om at komme ind på DronePort-markedet, hvor de kan designe små landingsterminaler til droner.

Drone ideel til fjerntliggende områder
Til sidst fik publikum lov til at høre om et nyt firma på dronemarkedet, Sabrewing Aircraft, der er i gang med at skabe en el- og gasdrevet hybriddrone, der bruger tilt-rotor-teknologi under takeoff og landing.

CEO hos Sabrewing, Ed de Rayes, sagde ifølge Air Cargo World under paneldebatten, at det, der skiller hans prototypers design ud, er, at ingen lufthavn behøver at styre Sabrewing-dronen, hvilket gør den ideel til transport i fjerntliggende områder.

”Der er mange områder, der er som Alaska, hvor kun 17 procent af byerne er forbundet med vej. I Afrika, Asien og Indien – Der er mange isolerede lokalsamfund", sagde han.

Læs også: Drone kan holde fugle væk fra lufthavne

Sabrewing, der blev stiftet i USA i 2016, har planer om at producere tre typer af fragtdroner: Rhaegal, Draco, og Wyvern, med kapaciteter på hhv. 800, 2.500 og 4.400 pund.

Sabrewing planlægger desuden allerede at udføre prøveflyvninger med nogle af deres modeller med start i juni 2019.

- JMA


Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup