Gavn af MES kræver en veldefineret produktionsstrategi

Hvis en virksomhed skal have udbytte af et Manufacturing Execution System, skal det være forankret i produktions- og ledelsesstrategien.

01.11.2013

SCM.dk

”Man er i bund og grund nødt til at vide, hvordan man vil lede sin virksomhed, for ellers kan man ikke vælge et MES, der passer til behovene”, siger Jacob Veiss, cluster operation director i Lantmännen Schulstad. Foto: Privat. .

Når en virksomhed skal vælge et Manufacturing Execution System (MES), er det essentielt, at produktionsstrategien er fuldstændig på plads inden. Det var hovedbudskabet fra Jacob Veiss, der er cluster operation director i Lantmännen Schulstad A/S, da han for nylig holdt et indlæg på en konference arrangeret af Dansk Automationsselskab om agilt MES.

Læs også: Apps udfordrer det klassiske MES

I og med, at MES er i stand til at samle data op fra produktionen og dermed giver mulighed for at kombinere data, udtrække analyser og trends med mere, kan MES være et vigtigt værktøj i jagten på den perfekte produktion. Men det kræver, at man gør sit forarbejde og sørger for, at de rigtige oplysninger er tilgængelige.

”Man er i bund og grund nødt til at vide, hvordan man vil lede sin virksomhed, for ellers kan man ikke vælge et MES, der passer til behovene”, siger Jacob Veiss, der opfordrer til, at man tænker grundigt over, hvordan MES-data skal bruges i forhold til eksempelvis at motivere medarbejderne.  

Rette data på rette sted
At det er vigtigt at motivere medarbejderne med de rette data, illustrerer Jacob Veiss med følgende grove eksempel: Hvis man fortæller en pakkeriarbejder, at han skal arbejde på at forbedre virksomhedens dækningsgrad med x-antal procent, vil det ikke være motiverende. Medarbejderen vil tænke, at det har han da ingen indflydelse på. Selv om han efterfølgende prøver at pakke produkterne lidt mere effektivt, vil det aldrig afspejle sig i dækningsgraden i et koncernregnskab.

Pointen er, at der er forskellige niveauer af KPI’er, og at man skal ramme et niveau, som er relevant og giver et konkret resultat for medarbejderne. Jacob Veiss sammenligner det med, at man forestiller sig en fodboldkamp, hvor resultatdelen var taget ud.

”En fodboldkamp uden et resultat ville ikke være sjov. Det, man skal prøve at tænke ind i sin produktionsstrategi, er, at MES skal kunne give resultatet af fodboldkampen. Når jeg har pakket Skovmandsbrød ned i en kasse, skal jeg kunne få at vide, hvor godt jeg gjorde det”, siger Jacob Veiss.  

Har ledelsen eksempelvis besluttet at arbejde efter lean-filosofien, der blandt andet betyder, at medarbejderne skal komme med forslag til løbende forbedringer, bliver de motiverede af, at MES kan trække et konkret resultat ud af deres anstrengelser, for eksempel at en arbejdsgang blev ti minutter hurtigere og/eller spildet en procent mindre.

Inddrag alle relevante parter i forarbejdet
Jacob Veiss råder desuden til, at der tænkes grundigt over, hvordan man sammensætter den arbejdsgruppe, der skal bestemme funktionaliteten og i sidste ende udvælge MES.

”Det skal eksempelvis en økonomiafdeling ikke definere alene. Som produktionsmand skal jeg være med i processen, fordi det er mig, der efterfølgende skal lede og motivere medarbejderne ud fra de data, som bliver trukket ud af MES”, siger Jacob Veiss.

I en fødevarevirksomhed er kvalitets- og salgsdimensionen vigtig, så i vores tilfælde vil det være relevant at få folk med derfra, men det varierer fra virksomhed til virksomhed, understreger han.   

Læs også: It batter på bundlinjen for produktion

”Først når alt dette er på plads, kan man begynde at kigge efter, hvilket MES man skal implementere”.

Sådan får du ifølge Jacob Veiss det bedste udbytte af MES

  • Sørg for at vide, hvad du vil med de data, du får ud af MES. Det hænger nøje sammen med din produktions- og ledelsesstrategi.  
  • Sørg for at foretage en tilbundsgående analyse af, hvem der skal have noget ud at tallene og involver dem i beslutningsprocessen.
  • Derefter handler det om praktik, det vil sige valg af system, implementering med mere.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

23.02.2024SCM.dk

Kinesiske kraner mistænkt for spionage

23.02.2024SCM.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

20.02.2024SCM.dk

AI vil sætte turbo på robotautomatisering

16.02.2024SCM.dk

Stort grønt gennembrud i den tunge industri

16.02.2024SCM.dk

Dansk forsvarsindustri har et stort potentiale

07.02.2024SCM.dk

Ny fabrik skal fremtidssikre pantsystemet

06.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Lille jysk produktionsvirksomhed øger effektiviteten med 30 procent ved at få hjælp udefra

01.02.2024SCM.dk

Familievirksomhed går mod elektronikgiganter med nyt genbrugskoncept

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup