Gennemsigtighed i kæden er konge

De bedste virksomheder kombinerer standarder med datafangst-teknologi for at sikre gennemsigtighed i forsyningskæden. Det konkluderer ny undersøgelse.

Gennemsigtighed i kæden er forudsætningen for at være i stand til løbende at omdirigere varer i transit. Foto: Panalpina..

16.09.2013

SCM.dk

Jagten på at reducere omkostninger og forbedre både leveringstid og –kvalitet er central for enhver supply chain leder. Men det kan kun lade sig gøre at reducere omkostninger og forbedre forretningsgange, hvis og når virksomheden har gennemsigtighed i sine processer. Ingen gennemsigtighed betyder ingen reelle optimeringer, der igen betyder lav effektivitet og vigende konkurrencekraft.

Læs også: Tesco vil gøre supply chain transparent

<p>”Gennemsigtighed i forsyningskæden handler om meget mere end elementær track &amp; trace funktionalitet”. </p>

Bob Heaney, Aberdeen Group

Gennemsigtighed er topprioritet
Det amerikanske konsulent- og analysehus Aberdeen Group har undersøgt 149 virksomheder. 63 procent af dem peger på, at forbedring af gennemsigtigheden i forsyningskæden er en topprioritet. Undersøgelsen konkluderer også, at de bedste 20 procent af virksomhederne anvender GS1-standarderne og følger med i deres forsyningskæde på enhedsniveau.

”Det er en stor udfordring for virksomheder at koordinere vare- og informationsstrømme, og det er en udfordring, der kun vokser med anvendelsen af for eksempel tredjepartslogistikudbydere og globaliseret handel generelt”, fortæller Lars Kyed, administrerende direktør i GS1 Denmark.

GS1 tilbyder en række standarder og serviceydelser, der forbedrer effektivitet og gennemsigtighed i forsyningskæden. Det grundlæggende værktøj er en standardiseret måde at identificere objekter og steder, at opsamle detaljer om objekternes bevægelser i forsyningskæden og at dele disse informationer med samhandelspartnere. Bob Heaney, senior research analyst hos Aberdeen Group, peger på, at:

Kontroltårn

Control tower-funktionen bliver defineret som et sæt af integrerede processer og teknologier, der understøtter et sømløst produktflow fra kilde til slutkunde uafhængig af global kompleksitet eller kundens præferencer for salgs- eller leveringskanal.

Kilde: ”Supply Chain Visibility” af Aberdeen Group, maj 2013.

”Opnåelse af gennemsigtighed i forsyningskæden handler om meget mere end elementær track & trace funktionalitet. Det involverer en kontroltårns-tilgang (se faktaboks) og tæt koordinering af planlægning, synkronisering samt eksekvering af end-to-end aktiviteter i kæden – fra råvarer til levering til slutkunden”.

Vækst øger behovet for standardisering
Bob Heaney peger også på, at væksten i antallet af leverandører, kunder, transportører og logistikmodeller samt –kanaler øger behovet for:

  • at samarbejde på tværs,
  • at standardisere måden gennemsigtighed bliver etableret på, og
  • at anvende effektive datafangst-teknologier, der kan registrere specifikke informationer om produktordrer, forsendelser, varebevægelser etc. i den samlede kæde.

Læs også: Synlighed i forsyningskæder er for alvor kommet på agendaen

Undersøgelsen fra Aberdeen Group peger på følgende håndfaste gevinster, som de bedste 20 procent indenfor gennemsigtighed i forsyningskæden opnår i forhold til de andre 80 procent:

  • 1.70 gange højere sandsynlighed for at – inden for en rimelig tidsgrænse – at finde outbound supply chain data, der er brug for til beslutningsprocesser. Det er 80 versus 47 procent.
  • 1.35 gange højere sandsynlighed for at finde den ønskede information om inbound forsendelser i transit. Det er 93 versus 69 procent.
  • 1.56 gange så høj sandsynlighed for succes med at omdirigere varer i transit og ordrer i proces med det formål at afbalancere højere efterspørgsel eller lagerubalancer.

Hent undersøgelsen

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.04.2024SCM.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

08.04.2024SCM.dk

Forskere efterlyser bæredygtig og ansvarlig AI-udvikling

02.04.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om elektronisk fakturering i Belgien

26.03.2024SCM.dk

Cybersikkerhed fylder arbejdslivet for mange

26.03.2024TrueCommerce

Sponseret

Elektronisk fakturering i Tyskland

25.03.2024SCM.dk

Pallerobot revolutionerer pallehåndtering med kunstig intelligens

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

‘Hackerene kender systemet bedre end dem, der har lavet dem’

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle